ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η ρωσική ενέργεια εξακολουθεί να φτάνει στα βρετανικά λιμάνια

17:14 - 08 Μαρ 2022 | Ναυτιλία
Η ρωσική ενέργεια εξακολουθεί να φτάνει στα βρετανικά λιμάνια
Οι προμήθειες ενέργειας που προέρχονται από τη Ρωσία εξακολουθούσαν να παραδίδονται στη Βρετανία την Παρασκευή, αφού ορισμένοι λιμενεργάτες σε τερματικό σταθμό στη νοτιοανατολική Αγγλία προσπάθησαν να μπλοκάρουν ένα φορτίο σε ένδειξη αλληλεγγύης προς την Ουκρανία, σύμφωνα με στοιχεία παρακολούθησης πλοίων.

Οι προμήθειες ρωσικού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Ευρώπη διακόπηκαν αυτή την εβδομάδα λόγω της αβεβαιότητας σχετικά με το εάν τα πλοία μπορούν να εκφορτώνουν φορτία σε ευρωπαϊκά λιμάνια μετά την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία και την απαγόρευση από τα βρετανικά λιμάνια σε πλοία που συνδέονται με τη Ρωσία.

Η βρετανική ένωση Unison διαμαρτυρήθηκε ότι τα μέλη της που εργάζονται στον τερματικό σταθμό LNG Isle of Grain δεν ήθελαν να δεχτούν ρωσικό αέριο και ζήτησαν σκληρότερα μέτρα από την κυβέρνηση.

Η Βρετανία απαγόρευσε την προηγούμενη εβδομάδα από τα λιμάνια της όλα τα πλοία που είναι ρωσικής ιδιοκτησίας, εκμετάλλευσης, ελέγχου, ναύλωσης, νηολογίου ή σημαίας. Αργότερα είπε, ωστόσο, ότι η Ρωσία θα μπορούσε να στείλει πετρέλαιο και φυσικό αέριο στη Βρετανία επειδή η κύρωση επικεντρώθηκε στο πλοίο και όχι στο φορτίο του.

Τα δεδομένα ναυτιλίας της Refinitiv Eikon την Παρασκευή έδειξαν ότι το δεξαμενόπλοιο Seacod ελλιμενίστηκε στο Λίβερπουλ αφού παρέλαβε ένα φορτίο πετρελαίου από το Primorsk στη Ρωσία, ενώ το Pearl LNG ήταν αγκυροβολημένο στον τερματικό σταθμό Dragon LNG στην Ουαλία.

Η ανάλυση από την εταιρεία πληροφοριών δεδομένων ICIS έδειξε ότι το Pearl LNG είχε παραλάβει ένα φορτίο ρωσικού LNG μέσω μεταφοράς από πλοίο σε πλοίο με το πλοίο Yamal LNG Christophe de Margerie στη Γαλλία στα μέσα Φεβρουαρίου.

Ένας εκπρόσωπος του διευθυντή της Seacod, της German Tanker Shipping, επιβεβαίωσε ότι το πλοίο εκφόρτωσε ένα ρωσικό φορτίο στον τερματικό σταθμό πετρελαίου Tranmere στο Λίβερπουλ.

«Λόγω της υψηλής εξάρτησής μας στην Ευρώπη από τις ρωσικές εξαγωγές ενέργειας, αυτές οι εξαγωγές εξαιρούνται από τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας», είπε εκπρόσωπος της German Tanker Shipping.

Ο επικεφαλής ενέργειας της Unison, Matt Lay, είπε ότι η παρέμβαση των εργαζομένων φαίνεται ότι πέτυχε να απομακρύνει τα πλοία, αλλά οι βρετανικές κυρώσεις για τη ναυτιλία θα ήταν μια «κούφια χειρονομία» εάν το Ηνωμένο Βασίλειο δεν απαγόρευε επίσης τα ρωσικά φορτία.

«Η κυβέρνηση πρέπει να δράσει αμέσως για να εμποδίσει τα ρωσικά προϊόντα να συνεχίζουν να φτάνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο υπό την κάλυψη άλλης χώρας», ανέφερε σε δήλωσή του.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.