ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εύκολος στόχος κυρώσεων τα ρωσικά γιοτ που μετασκευάζονται στα ναυπηγεία

15:59 - 16 Μαρ 2022 | Ναυτιλία
Εύκολος στόχος κυρώσεων τα ρωσικά γιοτ που μετασκευάζονται στα ναυπηγεία
Οι δυτικές αρχές σημειώνουν κέρδη στην καταδίωξη ενός στόλου ρωσικών μεγαγιοτ που τους έχουν επιβληθεί κυρώσεις - ιδιαίτερα εκείνων που δεν μπορούν να ξεφύγουν.

Ωστόσο πολλά από τα ύποπτα πλοία εξακολουθούν να βρίσκουν τρόπους να «γλιστρήσουν» σε χώρες χωρίς κυρώσεις, μερικές φορές απενεργοποιώντας το AIS για να κρύψουν τις κινήσεις τους.

Την περασμένη εβδομάδα, οι αρχές στην Ιταλία κατάσχεσαν το τρικάταρτο γιοτ Α, ένα εμβληματικό ιστιοπλοϊκό σκάφος υψηλής τεχνολογίας αξίας 580 εκατομμυρίων δολαρίων. Ακόμα κι αν το πλήρωμά του ήθελε να δραπετεύσει βιαστικά, το Α βρισκόταν σε στάση επισκευών χωρίς δυνατότητα για άμεση αναχώρηση.

Την Παρασκευή, ο Ιταλός Guardia di Finanza υπέστη τις κυρώσεις για τη σύνδεσή του με τον Ρώσο ολιγάρχη Andrey Melnichenko, ο οποίος συμπεριλήφθηκε στη λίστα κυρώσεων της ΕΕ την ίδια ημέρα. Ο Melnichenko έχει μια μεγάλη ρωσική εταιρεία λιπασμάτων, μια εταιρεία εξόρυξης άνθρακα και το εμπορικό λιμάνι του Μούρμανσκ. Σε μια δήλωση, ένας εκπρόσωπος είπε ότι δεν είχε καμία σχέση με τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία και ότι είναι ένα πρόσωπο που δεν ασχολείται με την πολιτική.

Η ίδια τύχη μπορεί να περιμένει και το γιοτ Tango, που ανήκει στον Ρώσο ολιγάρχη Viktor Vekselberg. Αυτήν τη στιγμή είναι αγκυροβολημένο σε ένα ναυπηγείο στην Πάλμα ντε Μαγιόρκα και οι αναφορές των τοπικών ΜΜΕ αναφέρουν ότι έχουν ξεκινήσει εργασίες ανακαίνισης στο πλοίο. Το Vekselberg προστέθηκε στη λίστα κυρώσεων του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ την Παρασκευή και το Tango ονομάστηκε συγκεκριμένα ως δεσμευμένο περιουσιακό στοιχείο. Το γιοτ εκτιμάται σε περίπου 90 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών.

Το Scheherazade, ένα μεγαγιότ 700 εκατομμυρίων δολαρίων που είναι αγκυροβολημένο στη Marina di Carrara της Ιταλίας, ελέγχεται για πιθανές συνδέσεις με ένα πολύ πιο εξέχον μέλος της ρωσικής άρχουσας τάξης - τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Το όνομα του Πούτιν έχει επίσης συνδεθεί με ένα πολύ μικρότερο γιοτ, το Graceful, το οποίο έφυγε μακριά από το Αμβούργο για τη ρωσική επικράτεια του Καλίνινγκραντ λίγο πριν την εισβολή. Ωστόσο, αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ πιστεύουν ότι το Scheherazade μπορεί επίσης να συνδέεται με τον Ρώσο ηγέτη, σύμφωνα με τους New York Times. Η ιδιοκτησία είναι συχνά δύσκολο να αποδειχθεί για μεγαγιοτ υψηλής αξίας, τα οποία συνήθως φέρουν τίτλους υπεράκτιων εταιρειών χαρτοφυλακίου, αλλά το μοτίβο των λιμανιών του γιοτ στη Μαύρη Θάλασσα ευθυγραμμίστηκε με το ταξίδι του Πούτιν τα τελευταία δύο χρόνια.

Όπως και με πολλά άλλα ρωσικά γιοτ που κατασχέθηκαν - όπως το Tango, το S/Y A, το Amore Vero και το Dilbar - το Scheherazade βρίσκεται στο ναυπηγείο. Ο χειριστής του ναυπηγείου είπε στους Times ότι πιστεύει ότι το πλοίο δεν έχει καμία σχέση με τον Πούτιν.

Ρωσικά γιοτ υψηλών προδιαγραφών που δεν βρίσκονταν σε δυτικό λιμάνι ή ναυπηγείο- ή που κατάφεραν να βγουν γρήγορα από μια περίοδο μετασκευής όταν ξεκίνησε η σύγκρουση, όπως το Solaris του Roman Abramovich – πλέουν για χώρες χωρίς κυρώσεις. Το Solaris έφυγε από τη Βαρκελώνη προτού ο Αμπράμοβιτς προστεθεί σε λίστα κυρώσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Πολλά άλλα σκάφη πολυτελείας έχουν απενεργοποιήσει τα συστήματα AIS τους. Η θαλαμηγός Amadea, που πιστεύεται ότι ανήκει στον ολιγάρχη Σουλεϊμάν Κερίμοφ, που του έχουν επιβληθεί κυρώσεις, εντοπίστηκε πρόσφατα στο English Harbor της Αντίγκουα. Η παρουσία της επιβεβαιώθηκε από δορυφορική απεικόνιση, σύμφωνα με τον αναλυτή H.I. Sutton, και έκτοτε εξαφανίστηκε χωρίς σήμα AIS.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.