ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Ινδία προσπαθεί να αναπληρώσει το κενό στις εξαγωγές σιταριού

12:06 - 22 Μαρ 2022 | Ναυτιλία
Η Ινδία προσπαθεί να αναπληρώσει το κενό στις εξαγωγές σιταριού
Η Ινδία έχει ξεκινήσει να εφαρμόζει μέτρα για να βοηθήσει τη χώρα να εξάγει σιτάρι υψηλής ποιότητας, καθώς οι εισαγωγείς αγωνίζονται για προμήθειες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Τα βήματα που θα εφαρμοστούν σε διάστημα περίπου δύο εβδομάδων περιλαμβάνουν τη διασφάλιση της ποιότητας του σιταριού προς εξαγωγή από εγκεκριμένα από την κυβέρνηση εργαστήρια, τη διάθεση επιπλέον σιδηροδρομικών βαγονιών για μεταφορά και τη συνεργασία με τις λιμενικές αρχές για να δοθεί προτεραιότητα στις εξαγωγές σιταριού.

Η Ινδία, ο μεγαλύτερος παραγωγός σιταριού στον κόσμο μετά την Κίνα, επιδιώκει συμφωνίες για την εξαγωγή σιταριού για την εκμετάλλευση των εγχώριων πλεονασματικών αποθεμάτων και την απότομη αύξηση των παγκόσμιων τιμών.

Θεωρεί τη διαταραχή που προκλήθηκε από τη σύγκρουση στην οποία εμπλέκεται η Ρωσία, ως ο μεγαλύτερη χώρα εξαγωγής σιταριού στον κόσμο μαζί με την Ουκρανία, ένας άλλος κορυφαίος προμηθευτής, ως ευκαιρία να πουλήσει το σιτάρι της στην παγκόσμια αγορά. Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά τα πλεονάζοντα αποθέματα σιταριού, τα υλικοτεχνικά προβλήματα και οι ανησυχίες για την ποιότητα εμπόδισαν στο παρελθόν τις προσπάθειες της Ινδίας να πουλήσει μεγάλες ποσότητες στην παγκόσμια αγορά.

Οι εξαγωγές αυξήθηκαν πέρυσι φτάνοντας τους 6,12 εκατομμύρια τόνους σιταριού από 1,12 εκατομμύρια τόνους ένα χρόνο νωρίτερα. Κυβερνητικές πηγές δήλωσαν στο διεθνές πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι τα νέα μέτρα θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην εξαγωγή 10 εκατομμυρίων τόνων σιταριού μετά την έναρξη της συγκομιδής της νέας σεζόν αυτόν τον μήνα. Ανέφεραν ότι οι αλλαγές ακολουθούν εκτενείς διαβουλεύσεις με υπουργεία, κρατικές κυβερνήσεις, λιμενικές και σιδηροδρομικές αρχές, φορείς προώθησης των εξαγωγών και μεγάλους εξαγωγικούς οίκους.

Η κυβέρνηση είναι πρόθυμη να βοηθήσει τους αγρότες και τους εμπόρους να εξάγουν σιτηρά υψηλότερης ποιότητας για να δείξει στους παγκόσμιους αγοραστές ότι η Ινδία μπορεί να παρέχει σταθερή προμήθεια σίτου υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες, είπαν οι πηγές, ζητώντας να μην κατονομαστούν καθώς δεν είναι εξουσιοδοτημένοι να μιλήσουν στα μέσα ενημέρωσης.

Στην παρούσα φάση έχει γίνει ήδη η πρόσληψη 213 εγκεκριμένων από την κυβέρνηση εργοστάσια για να διερευνηθεί η ποιότητα του σιταριού προς εξαγωγή με το κρατικό γραφείο ινδικών προτύπων να παρακολουθεί την ποιότητα. Κυβερνητικές πηγές δήλωσαν ότι δημιουργείται επιπλέον χωρητικότητα αποθήκευσης κοντά σε λιμάνια για να διασφαλιστούν ταχύτεροι χρόνοι ολοκλήρωσης για τα σιδηροδρομικά βαγόνια που μεταφέρουν σιτηρά από μεγάλα κράτη που παράγουν σιτάρι.

Τέλος, η Ινδία εξάγει σιτάρι κυρίως μέσω δύο λιμανιών στη δυτική ακτή, αλλά σύντομα θα είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει άλλα λιμάνια, ειδικά στα ανατολικά για τη διαχείριση φορτίων σιταριού, ανέφεραν οι πηγές.

Μαρία Μπερτζελέτου 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.