ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Εκτοξεύεται» σε υψηλά επίπεδα η τιμή του σιδηρομεταλλεύματος στην Κίνα

07:58 - 08 Απρ 2022 | Ναυτιλία
«Εκτοξεύεται» σε υψηλά επίπεδα η τιμή του σιδηρομεταλλεύματος στην Κίνα
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σιδηρομεταλλεύματος στην Κίνα σημείωσαν άλμα 4% την Τετάρτη, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδό τους από τον Αύγουστο.

Τα πιο ενεργά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σιδηρομεταλλεύματος στο Dalian Commodity Exchange, για παράδοση Σεπτεμβρίου, αυξήθηκαν έως και 4,1% στα 945 γιουάν (148,49 $) ανά τόνο, καθώς η ζήτηση στους παραγωγούς χάλυβα ανέκαμψε από τις διαταραχές της πανδημίας. Αναλυτές σημειώνουν ότι αυτή τη στιγμή η υποτονική αγορά ακινήτων στην Κίνα έχει μειώσει την κατανάλωση χάλυβα και σιδηρομεταλλεύματος αλλά η αποδέσμευση σιδηρομεταλλεύματος έχει ήδη ξεκινήσει.

Σύμφωνα με την SteelHome, τα αποθέματα σιδηρομεταλλεύματος στην Κίνα ήταν 155,6 εκατομμύρια τόνους την εβδομάδα που έληξε την 1η Απριλίου, μειωμένα κατά 4 εκατομμύρια τόνους σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και μειωμένα κατά 3,3% από την κορύφωση στα μέσα Φεβρουαρίου.

Με τις προσδοκίες ότι η Κίνα θα σταθεροποιήσει την οικονομία της και θα τονώσει τον τομέα των ακινήτων, η ζήτηση σιδηρομεταλλεύματος φαίνεται να αυξάνεται. Σύμφωνα με την Fastmarkets MB, τα συμβόλαια αναφοράς  σιδηρομεταλλεύματος με περιεκτικότητα 62% σε Fe που εισήχθησαν στη Βόρεια Κίνα άλλαζαν χέρια για 159,29 δολάρια ο τόνος κατά τη διάρκεια των πρωινών συναλλαγών την Τετάρτη, μειωμένα κατά 0,8% σε σύγκριση με το κλείσιμο της Τρίτης.

Τα σημάδια υποχώρησης στη ζήτηση σιδηρομεταλλεύματος επηρέασαν σημαντικά και την απόδοση της ναυλαγοράς χύδην ξηρού φορτίου που συνεχίζει να παρουσιάζει σημάδια υποχώρησης. Ο γενικός Βαλτικός δείκτης της ναυλαγοράς, Baltic Exchange Dry Index υποχώρησε 3,8% τερματίζοντας στις 2.128 μονάδες την Τετάρτη, όπου αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από τις 3 Μαρτίου, επεκτείνοντας τις απώλειες για δέκατη συνεχόμενη συνεδρίαση, εν μέσω αδυναμίας σε όλα τα μεγέθη των πλοίων του. Ο δείκτης ναυλαγοράς στο μέγεθος capesize, ο οποίος παρακολουθεί φορτία σιδηρομεταλλεύματος και άνθρακα 150.000 τόνων, υποχώρησε 8,3% και τερμάτισε στις 1.490 μονάδες. Ο δείκτης ναυλαγοράς στο μέγεθος panamax που παρακολουθεί φορτία περίπου 60.000 έως 70.000 τόνων άνθρακα και σιτηρών, μειώθηκε 2,8% στις 2.868 μονάδες. Τέλος, στα μικρότερα μεγέθη πλοίων, ο δείκτης ναυλαγοράς στο μέγεθος supramax υποχώρησε 55 μονάδες και τερμάτισε στις 2.605 μονάδες.

Μαρία Μπερτζελέτου

Τελευταία τροποποίηση στις 07:36 - 08 Απρ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.