ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η μετατόπιση των θαλάσσιων ροών άνθρακα τονώνει τους ναύλους

07:54 - 18 Απρ 2022 | Ναυτιλία
Η μετατόπιση των θαλάσσιων ροών άνθρακα τονώνει τους ναύλους
Η διακοπή των παγκόσμιων εμπορικών ροών άνθρακα, μετά τις κυρώσεις της Δύσης στη Ρωσία, θα μπορούσε να ενισχύσει τους ναύλους για τη θαλάσσια μεταφορά χύδην ξηρού φορτίου καθώς αυξάνονται τα μίλια.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 8ης Απριλίου συμφώνησε να εγκρίνει ένα άλλο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης των εισαγωγών άνθρακα, ως απάντηση σε εικαζόμενα εγκλήματα πολέμου. Η απαγόρευση του άνθρακα ήταν ένα από τα έξι στοιχεία του πακέτου κυρώσεων και θα ισχύει για όλες τις μορφές, δηλαδή τόσο για τον μεταλλουργικό όσο και τον θερμικό άνθρακα. Το Συμβούλιο είπε ότι η απαγόρευση θα επηρεάσει το ένα τέταρτο των ρωσικών εξαγωγών άνθρακα.

Η απόφαση μετατοπίζει τις εμπορικές ροές στη θαλάσσια μεταφορά του άνθρακα, με τους αγοραστές να προσπαθούν να αντικαταστήσουν τις προμήθειες τους από άλλες χώρες με αποτέλεσμα να αυξάνουν οι αποστάσεις ταξιδιών και κατά συνέπεια και οι ναύλοι.

Οι ΗΠΑ, η Νότια Αφρική, η Αυστραλία, η Κολομβία και η Ινδονησία θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τον ρωσικό άνθρακα στην Ευρώπη, οδηγώντας σε μακρύτερες θαλάσσιες διαδρομές.

Η διαδρομή Hampton Roads-Rotterdam 70.000 mt άνθρακα που αξιολογήθηκε από την S&P Global Commodity Insights έφτασε στο υψηλό μέχρι σήμερα των 28,50 $/mt στις 24 Μαρτίου, αυξημένη κατά 104% από το χαμηλό μέχρι σήμερα των 14 $/mt στις 3 Φεβρουαρίου, καθώς οι εξαγωγές άνθρακα από τους τερματικούς σταθμούς του Hampton Road αυξήθηκαν κατά 20% από τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με στοιχεία του Virginia Maritime Association.

Στις αποστολές ρωσικού άνθρακα στον Ατλαντικό κυριαρχούν τα λιμάνια της Βαλτικής και ενώ ορισμένοι πλοιοκτήτες έχουν ήδη αποφύγει να στείλουν τα πλοία τους στη Ρωσία, άλλοι ζητούν ασφάλιστρα περίπου 2.000 $/ημέρα για να εισέλθουν στα ρωσικά λιμάνια, ανέφεραν πηγές της αγοράς.

Η απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού άνθρακα ήρθε σε μια στιγμή που πολλά κράτη μέλη της ΕΕ βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στον ρωσικό ενεργειακό τομέα για να καλύψουν τις αυξανόμενες ανάγκες τους και η απαγόρευση πιθανότατα θα δημιουργήσει αστάθεια στις ροές του εμπορίου άνθρακα, ειδικά στον θερμικό άνθρακα αγορά, ανέφεραν πηγές της αγοράς.

Η Ρωσία είναι η κύρια πηγή θερμικού άνθρακα για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, αντιπροσωπεύοντας 33 εκατομμύρια τόνους εισαγωγών το 2021, περισσότερες από τις μισές από τις ευρωπαϊκές εισαγωγές θερμικού άνθρακα, σύμφωνα με στοιχεία της S&P Global.

Οι αγοραστές σε όλη την Ευρώπη είχαν ήδη αρχίσει να προσπαθούν να αυξήσουν την προσφορά μη ρωσικού άνθρακα εδώ και αρκετές εβδομάδες, είτε εν αναμονή μιας τέτοιας απαγόρευσης είτε επειδή αποφάσισαν να αυτοκυρώσουν.

Ορισμένοι αγοραστές εμφανίζονται να απορρίπτουν τα ρωσικά φορτία και να αλλάζουν τα πλοία τους, ενώ εμφανίζονται να αγοράζουν φορτία από μακριά, όπως η Αυστραλία και η Ινδονησία, ενώ παρατηρήθηκαν επίσης αυξημένες ροές από τη Νότια Αφρική και την Κολομβία.

Ως αποτέλεσμα, οι αποστολές από την Αυστραλία και την Ινδονησία προς τη Βορειοδυτική Ευρώπη και τη Μεσόγειο έχουν ήδη αυξηθεί και αναμένεται να παραμείνουν έτσι καθώς η αγορά προσαρμόζεται εκ νέου στις μεταβαλλόμενες εμπορικές ροές.

Η ΕΕ δεν είναι η μόνη περιοχή που επιβάλλει απαγόρευση στον ρωσικό άνθρακα, με τις G7 —Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ— «θα καταργήσουν και θα απαγορεύσουν τις εισαγωγές ρωσικού άνθρακα».

Το Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσε στις 6 Απριλίου ότι σχεδιάζει να τερματίσει κάθε εξάρτηση από τον ρωσικό άνθρακα και το πετρέλαιο έως το τέλος του 2022 και να τερματίσει τις εισαγωγές φυσικού αερίου το συντομότερο δυνατό. Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Fumio Kishida δήλωσε στις 8 Απριλίου ότι η χώρα θα μειώσει επίσης τις εισαγωγές άνθρακα σταδιακά και η χώρα προσπαθεί να εξασφαλίσει γρήγορα εναλλακτικές λύσεις.

Μαρία Μπερτζελέτου

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.