ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα νέα lockdown στην Κίνα εμποδίζουν την παγκόσμια προμήθεια χάλυβα

07:15 - 06 Μαϊ 2022 | Ναυτιλία
Τα νέα lockdown στην Κίνα εμποδίζουν την παγκόσμια προμήθεια χάλυβα
Tα πάντα εξαρτώνται από την προσφορά και τη ζήτηση. Ιστορικά, η ώθηση και η έλξη μεταξύ αυτών των δύο τεράστιων δυνάμεων της αγοράς είναι κυκλική, και αυτό περιλαμβάνει το χάλυβα. Όταν έχεις περισσότερη ζήτηση από την προσφορά, οι τιμές ανεβαίνουν. Τελικά, οι τιμές γίνονται τόσο υψηλές που ο κόσμος σταματά να αγοράζει. Μετά από λίγο, η προσφορά χάλυβα συσσωρεύεται και οι τιμές πέφτουν κατακόρυφα, οδηγώντας σε άνοδο της ζήτησης για άλλη μια φορά.

Τουλάχιστον αυτό ίσχυε παλιά. Αυτό ήταν το μοτίβο πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, τα συνεχιζόμενα lockdown της Κίνας και τα παγκόσμια ζητήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας. Ξαφνικά, η ύπαρξη αρκετής προσφοράς χάλυβα για την κάλυψη ακόμη και μειωμένης ζήτησης δεν είναι δεδομένη. 

Μειώνεται πραγματικά η ζήτηση;

Είμαστε στο ένα τρίτο του δρόμου μέχρι το 2022 και φαίνεται ότι καμία παγκόσμια κρίση δεν είναι πολύ μεγάλη για να αποτρέψει εντελώς τη ζήτηση χάλυβα. Μετά από ένα έτος, οι τιμές του χάλυβα έφθασαν σε ιστορικά υψηλά και η ζήτηση αυξήθηκε απροσδόκητα κατά 2,1%.

Πράγματι, τον Απρίλιο, η Παγκόσμια Ένωση Χάλυβα προέβλεψε μια πενιχρή αύξηση 0,4% στην παγκόσμια ζήτηση. Ωστόσο, ο οργανισμός πρόσθεσε ότι περίμεναν ότι αυτός ο αριθμός θα αυξηθεί σιγά σιγά στο 2,2% το 2023. Το πρόβλημα; Οι περισσότερες από αυτές τις εκτιμήσεις έγιναν πολύ πριν από την τρέχουσα σύγκρουση, τα lockdown και τις αποτυχίες της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Η ζήτηση όντως συρρικνώνεται τόσο πολύ όσο προβλέπονταν οι προβλέψεις ή η μείωση της προσφοράς απλώς την κάνει να φαίνεται έτσι; Είναι ακόμα πολύ νωρίς για να προκύψουν συμπεράσματα. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι τα προβλήματα προσφοράς του 2022 ανεβάζουν τις τιμές του χάλυβα. Αυτό σημαίνει ότι η ελάφρυνση του κόστους που όλοι περιμέναμε απλά δεν έρχεται. Φυσικά, αυτό εγείρει πολλά ερωτήματα σχετικά με την πρόβλεψη του 2,1% για το 2023.

Η προμήθεια χάλυβα παραμένει το "X Factor"

Λαμβάνοντας υπόψη όλες τις προβλέψεις ότι το 2022 θα ήταν ένα «νεκρό σημείο» για τη ζήτηση χάλυβα, η δράση των τιμών ήταν εκπληκτική μέχρι στιγμής. Όπως ήταν αναμενόμενο, η χρονιά ξεκίνησε, με τις τιμές να υποχωρούν γρήγορα από τα ιστορικά υψηλά του 2021. Αλλά μέχρι να φτάσει ο Μάρτιος, οι τιμές του χάλυβα είχαν σημειώσει τη μεγαλύτερη άνοδο από μήνα σε μήνα ποτέ.

Αυτή η ανατροπή εξαρτιόταν κυρίως από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η WSA κατατάσσει την Ουκρανία ως τον 13ο μεγαλύτερο παραγωγό χάλυβα στον κόσμο, καθώς και τον πέμπτο μεγαλύτερο εξαγωγέα σιδήρου κατ' όγκο. Προφανώς, ο πόλεμος έχει καταστρέψει την ικανότητα παραγωγής της χώρας. Στην πραγματικότητα, τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, η Azovstal Iron and Steelworks στη Μαριούπολη – κάποτε ικανή να παράγει 5,9 εκατομμύρια τόνους προϊόντος ετησίως – τώρα χρησιμεύει ως καταφύγιο για τους πολιορκημένους Ουκρανούς πολίτες.

Οι επιπτώσεις του πολέμου οδήγησαν επίσης σε μεγάλα εμπάργκο, κυρώσεις και μποϊκοτάζ στη ρωσική ενέργεια και εμπορεύματα. Η Ρωσία κατατάσσεται στη θέση 5 στην παγκόσμια παραγωγή χάλυβα και οι εξαγωγές μετάλλων και άνθρακα ήταν στην πρώτη λίστα όταν η ΕΕ άρχισε να επιβάλλει κυρώσεις. Αυτό σημαίνει λιγότερο ρωσικό χάλυβα στην Ευρώπη και λιγότερη ρωσική ισχύ για τις ευρωπαϊκές χώρες να κατασκευάσουν το δικό τους χάλυβα.

Συμπλήρωση κενών στην προμήθεια χάλυβα

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, η MetalMiner δημοσίευσε ένα άρθρο σχετικά με το πώς η Ινδία θα μπορούσε να εδραιωθεί περαιτέρω στην παγκόσμια σκηνή χάλυβα. Σε τελική ανάλυση, παρά το γεγονός ότι κατέχει σταθερά τη θέση 2 στην παγκόσμια παραγωγή χάλυβα, η υποήπειρος καταλαμβάνει μόλις το 1/10 των αριθμών της Κίνας. Εν ολίγοις: υπάρχει περιθώριο βελτίωσης. Και αν υπήρξε ποτέ η ευκαιρία να αυξηθεί το μερίδιο αγοράς, αυτό είναι.

Σύμφωνα με εκπροσώπους της ινδικής χαλυβουργίας, τα προβλήματα που μαστίζουν την Ευρώπη και την Ασία έχουν πιέσει άλλους μεγάλους παραγωγούς. Ισχυρίστηκαν επίσης ότι η Ινδία είναι επί του παρόντος ο μόνος από αυτούς τους παραγωγούς που εμφανίζεται πιο ισχυρή. Στην πραγματικότητα, μια έκθεση από το India Brand Equity Foundation (IBEF) ανέφερε ότι η παραγωγή ακατέργαστου χάλυβα της χώρας θα πρέπει να αυξηθεί 8-9% σε ετήσια βάση το 2022.

Μέχρι στιγμής, ο αριθμός αυτός πλησιάζει κατά μέσο όρο το 6% λόγω του αυξημένου κόστους που σχετίζεται με την παραγωγή. Ωστόσο, με την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, τη Γερμανία και άλλους κορυφαίους 10 παραγωγούς να αναφέρουν αρνητική ανάπτυξη, οι προσπάθειες της Ινδίας είναι αξιέπαινες. Πόσο μακριά θα φτάσει αυτό για να καλυφθεί το έλλειμμα που προκάλεσε η Ρωσία, η Ουκρανία και η Κίνα; Μόνο ο χρόνος θα δείξει.

Μαρία Μπερτζελέτου

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.