ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ποσειδώνια 2022: Προσθέτουν αξία €60 εκατ. στην εθνική οικονομία Κύριο

09:51 - 26 Μαϊ 2022 | Ναυτιλία
Ποσειδώνια 2022: Προσθέτουν αξία €60 εκατ. στην εθνική οικονομία
Οι προκλήσεις της πράσινης μετάβασης και του ψηφιακού μετασχηματισμού αναμένεται να κυριαρχήσουν στα Ποσειδώνια 2022, που μετά από 4 χρόνια στρώνουν το κόκκινο χαλί στο μεγάλο συναπάντημα της παγκόσμιας ναυτιλίας 6-10 Ιουνίου στο εκθεσιακό κέντρο Athens Metropolitan Expo.

Μάλιστα αναμένεται η φετινή έκθεση να είναι μεγαλύτερη από ποτέ, με το ενδιαφέρον, παρά τα όποια προβλήματα λόγω της πανδημίας, ειδικά από τις αγορές της Ασίας, να έχει χτυπήσει limit up. Να σημειωθεί ότι ακόμη και όσοι δυσκολεύονται να στείλουν αντιπροσωπείες, λόγω των περιοριστικών μέτρων, έχουν “κλείσει” περίπτερα, με ψηφιακές δυνατότητες ανάδειξης της γκάμας προϊόντων και υπηρεσιών που προσφέρουν. Στο φόντο αυτό εκτιμάται ότι η αξία που θα προσδώσουν στην Ελληνική οικονομία μέσα από όλη την αλυσίδα αξία που χτίζουν τα φετινά Ποσειδώνια ανέρχεται στα 60-70 εκατομμύρια ευρώ. Δεν είναι τυχαίο ότι εστίαση, ξενοδοχεία, κατασκευαστές εκθεσιακών περιπτέρων, εταιρίες ΙΤ, ακόμη και ... μοδίστρες για στολές κτλ έχουν επιστρατευτεί για να εξυπηρετήσουν τους 10.000 περίπου επισκέπτες και συμμετέχοντες.

Όπως, χαρακτηριστικά,  τόνισε χθες ο Διευθύνων Σύμβουλος των Εκθέσεων Ποσειδώνια Α.Ε. Θεόδωρος Βώκος σε συνάντηση με δημοσιογράφους, χθες, «φιλοδοξία μας είναι να προσεγγίσουμε τους αριθμούς της προηγούμενης διοργάνωσης του 2018. Πρόκειται για μια διοργάνωση που το συνολικό της αποτύπωμα στην ελληνική οικονομία ξεπερνά τα 60 εκατ. ευρώ, έσοδα που κατευθύνονται στις τοπικές επιχειρήσεις των κλάδων της φιλοξενίας, της εστίασης, της διοργάνωσης εταιρικών εκδηλώσεων και των μεταφορών. Είχε υπάρξει κενό για μια τετραετία, λόγω της πανδημίας, οπότε οι περίπου 1.900 εταιρείες που θα συμμετάσχουν απ’ όλο τον κόσμο έχουν πράγματα να δείξουν, να παρουσιάσουν και να ανακαλύψουν». 

Σύμφωνα με τον κ. Βώκο, αυτή την τετραετία οι εξελίξεις έτρεξαν με πολύ γοργούς ρυθμούς στη ναυτιλία, την ενέργεια, τις νέες τεχνολογίες που συνδέονται με τη ναυτοσύνη, με αποτέλεσμα σήμερα όλος ο κλάδος επιδιώκει να παρουσιάσει τα επιτεύγματά του, δια ζώσης, μετά από τέσσερα χρόνια. Επίσης, το ενδιαφέρον αυξάνει καθώς η έκθεση φέτος συμπίπτει μεν με μια [πολύ καλή συγκυρία για τη ναυτιλία, αλλά και με μια σειρά από μεγάλες αβεβαιότητες. Έτσι, η συνεύρεση τόσο πολλών και διαφορετικών εμπλεκομένων, σε απευθείας επαφές αλλά και μια σειρά παράλληλων εκδηλώσεων με το όλο το φάσμα του industry δίνει την ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων επί όλων των ανοικτών θεμάτων, από τα γεωπολιτικά μέχρι την ενεργειακή κρίση.

Αντιπροσωπείες

Αξίζει να σημειωθεί ο κ. Βώκος δήλωσε ότι τη φετινή έκθεση αναμένεται να επισκεφθούν 10 υπουργικές αποστολές από όλο τον κόσμο, κάτι που αναδεικνύει τη σημασία της ελληνικής ναυτιλίας. Τόνισε ακόμη ότι στη φετινή έκθεση θα βρίσκεται και η Ευρωπαία επίτροπος Μεταφορών Αντίνα Βαλεάν, σε μια εποχή που υπάρχουν πολλές ανακατατάξεις και νέες περιβαλλοντικές ρυθμίσεις στη ναυτιλία και πρόσθεσε ότι η επίτροπος θα έχει συνομιλίες με την ελληνική ναυτιλιακή κοινότητα, αλλά και με δημοσιογράφους, ενώ έχει εκφράσει την επιθυμία να δώσει συνέντευξη Τύπου την ημέρα των εγκαινίων της έκθεσης. 

Το προφίλ

Στην έκθεση συμμετέχουν 1.900 αντιπροσωπείες εταιρειών και 24 εθνικά περίπτερα από 87 χώρες, ενώ αναμένεται να την επισκεφθούν περισσότερα από 18.000 άτομα. Οι κυβερνητικές αντιπροσωπείες που θα επισκεφθούν την έκθεση είναι από Κύπρο, Μάλτα, Μ. Βρετανία, Παναμά, Σιγκαπούρη, Λιβερία, Μπαχάμες και από τη Δημοκρατία του Παλάου, μιας μακρινής χώρας του Ειρηνικού. 

Αναμφισβήτητα χώρες όπως Κίνα, Ιαπωνία και Ν. Κορέα έχουν έντονη παρουσία λόγω του ρόλου που παίζουν στην ναυπηγική βιομηχανία ενώ δυναμικό παρόν θα δώσει η Πολωνία, η οποία μαζί με τη Βραζιλία συμμετείχαν για πρώτη φορά με δικά τους περίπτερα στην προηγούμενη διοργάνωση του 2018. 

Σημαντική συμμετοχή έχει η Τουρκία με 58 εταιρείες. 

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.