ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η τιμή του σιδηρομεταλλεύματος υποχωρεί καθώς η κινεζική ζήτηση μειώνεται

08:41 - 24 Ιουν 2022 | Ναυτιλία
Η τιμή του σιδηρομεταλλεύματος υποχωρεί καθώς η κινεζική ζήτηση μειώνεται
Η τιμή του σιδηρομεταλλεύματος, βασική πηγή εσόδων για μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες εξόρυξης στον κόσμο, έχει παρουσιάσει σημαντική μείωση τη φετινή χρονιά, καθώς οι επενδυτές φοβούνται για τη μείωση της κινεζικής ζήτησης.

Το σιδηρομετάλλευμα υποχώρησε 8 τοις εκατό τη Δευτέρα τερματίζοντας σε χαμηλό έξι μηνών στα 111,35 δολάρια ο τόνος, σύμφωνα με την S&P Global Platts, μετά από αναφορές για χαλυβουργεία στην Κίνα που μειώνουν την παραγωγή. Η πτώση αποτελεί την ένατη συνεχόμενη με τους αναλυτές να προειδοποιούν ότι θα μπορούσε να μειωθεί στα 100 δολάρια ο τόνος για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο, εάν η αγορά ακινήτων της Κίνας παραμείνει σε ύφεση.

Η οικονομία της Κίνας αντιπροσωπεύει περίπου το ήμισυ της παγκόσμιας παραγωγής χάλυβα και το σιδηρομετάλλευμα είναι το βασικό υλικό που απαιτείται για την κατασκευή του μετάλλου.

Ο τομέας ακινήτων αντιπροσωπεύει έως και το 40 τοις εκατό της κινεζικής ζήτησης χάλυβα, αλλά οι εκκινήσεις νέων κατοικιών έχουν μειωθεί φέτος καθώς το Πεκίνο έχει κινηθεί για να θέσει τις τιμές υπό έλεγχο και να χαλιναγωγήσει τα επίπεδα χρέους σε μεγάλους κατασκευαστές. Ταυτόχρονα, η τεράστια βιομηχανία χάλυβα της χώρας συνέχισε να διατηρεί σταθερή την παραγωγή, με την παραγωγή τον Μάιο να διαμορφώνεται σε ετήσια βάση σε περισσότερους από 1,1 δισ. τόνους. Αυτό με τη σειρά του έχει επιβαρύνει την αγορά χάλυβα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από ένα χρόνο, η τιμή του σιδηρομεταλλεύματος έφτασε σε υψηλό ρεκόρ άνω των 230 δολαρίων ανά τόνο, καθώς η ζήτηση αυξήθηκε σύμφωνα με την παγκόσμια ανάκαμψη από την πανδημία. Στη συνέχεια, οι τιμές μειώθηκαν απότομα το δεύτερο εξάμηνο του έτους, αφού το Πεκίνο διέταξε την τεράστια βιομηχανία χάλυβα να συγκρατήσει την παραγωγή σε μια προσπάθεια να διαχειριστεί την άνοδο τιμών. Στο τέλος του 2021, η τιμή του σιδηρομεταλλεύματος διαπραγματεύτηκε στα 119 $ ανά τόνο.

Η JPMorgan ανέφερε ότι τα πιο πρόσφατα εβδομαδιαία στοιχεία από τον τομέα ακινήτων ήταν τα ισχυρότερα μέχρι στιγμής το 2022, καθώς ενισχύθηκαν από τη συσσωρευμένη ζήτηση από προέκυψε από επαρχίες της Κίνας που ανέκαμψαν από τα lockdown Covid. Τέλος, οι αναλυτές της JPMorgan αναμένουν ότι οι τιμές θα είναι κατά μέσο όρο 140 δολάρια ανά τόνο το τρίτο τρίμηνο του 2022 και 125 δολάρια το τέταρτο τρίμηνο.

Μαρία Μπερτζελέτου

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.