ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εξαγωγές από Ουκρανία: Έως και $50 εκατομμύρια η ασφαλιστική κάλυψη

08:55 - 05 Αυγ 2022 | Ναυτιλία
Εξαγωγές από Ουκρανία: Έως και $50 εκατομμύρια η ασφαλιστική κάλυψη
Ο ασφαλιστικός τομέας του Λονδίνου έχει αναλάβει να καλύψει τις αποστολές ουκρανικών σιτηρών και λιπασμάτων μέσω ενός ασφαλούς διαδρόμου. Τα ταξίδια χρειάζονται έως και 50 εκατομμύρια δολάρια ασφαλιστικής κάλυψης ανά φορτίο, δήλωσαν εμπλεκόμενες πηγές την Τετάρτη.

Η ναυτιλιακή ασφαλιστική αγορά του Λονδίνου έχει τοποθετήσει την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας στη λίστα υψηλού κινδύνου και το κόστος ασφάλισης έχει εκτιναχθεί στα ύψη.

Για κάθε ταξίδι, κάθε πλοίο θα χρειάζεται ξεχωριστές καλύψεις, συμπεριλαμβανομένου του φορτίου και του ίδιου του πλοίου. Ένα επιπλέον ασφάλιστρο χρεώνεται επίσης από τους ασφαλιστές για την είσοδο σε τέτοιες περιοχές.

Η ασφαλιστική εταιρεία Lloyd's Ascot και ο μεσίτης Marsh έχουν ξεκινήσει διαδικασίες με τους εμπόρους σιτηρών για να παρέχουν έως και 50 εκατομμύρια δολάρια σε κάλυψη φορτίου για κάθε ταξίδι, δήλωσε ο παγκόσμιος επικεφαλής ναυτιλίας και φορτίου της Marsh, Marcus Baker.

Το πρώτο πλοίο σιτηρών που αναχώρησε από ουκρανικό λιμάνι μετά την εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου, μετά από συμφωνία που μεσολάβησε η Άγκυρα και τα Ηνωμένα Έθνη, πέρασε από τον Βόσπορο μετά την ολοκλήρωση της επιθεώρησης την Τετάρτη. Δεν είναι σαφές τι κάλυψη είχε η πρώτη αποστολή, αλλά οι αξιωματούχοι του κλάδου είπαν ότι η ασφάλιση θα ήταν απαραίτητη για όλα τα ταξίδια.

Τούρκος αξιωματούχος είπε ότι ο αριθμός των παραδόσεων από την Ουκρανία ενδέχεται να αυξηθεί μετά το επιτυχημένο πρώτο ταξίδι. Τούρκοι, Ρώσοι και Ουκρανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι, σε συνεργασία με μια ομάδα του ΟΗΕ, έχουν δημιουργήσει ένα Κοινό Κέντρο Συντονισμού (JCC) στην Κωνσταντινούπολη για να επιτρέψουν τις αποστολές από την Οδησσό, το Chornomorsk και το Yuzhny - τρία ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας.

Ο Neil Roberts, επικεφαλής ναυτιλίας και αεροπορίας στο Lloyd's Market Association, που αντιπροσωπεύει όλη την αναδοχή στην ασφαλιστική αγορά του Lloyd's του Λονδίνου, είπε ότι απαιτούνται περαιτέρω λεπτομέρειες κινδύνου για όσους θέλουν να συντάξουν τις διαμετακομίσεις. «Η αγορά αναμένει την έγκριση των εισερχόμενων ταξιδιών από την JCC Istanbul», δήλωσε ο Roberts.

Αξίζει να σημειωθεί ότι επεξεργάζονται και άλλες ασφαλιστικές λύσεις. Η Hiscox HSX.L δεσμεύεται σε μια προγραμματισμένη ασφαλιστική κοινοπραξία που παρέχει κάλυψη κύτους και φορτίου για πλοία που ταξιδεύουν μέσω ασφαλούς διόδου από την Ουκρανία, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλός της την Τετάρτη. Το αρχικό κόστος για το πρόσθετο ασφάλιστρο για την κάλυψη πλοίων για οποιαδήποτε επίθεση υπολογίστηκε περίπου στο 3% της αξίας ενός πλοίου για μια περίοδο 7 ημερών, ανέφερε μια ασφαλιστική πηγή. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.