ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εβδομαδιαία απεργία στο λιμάνι εμπορευματοκιβωτίων Felixstowe

08:21 - 08 Αυγ 2022 | Ναυτιλία
Εβδομαδιαία απεργία στο λιμάνι εμπορευματοκιβωτίων Felixstowe
Το συνδικάτο που εκπροσωπεί τους λιμενεργάτες στο μεγαλύτερο λιμάνι εμπορευματοκιβωτίων του Ηνωμένου Βασιλείου, το Felixstowe, προχωρά με τα σχέδιά του για μια εβδομαδιαία απεργία. Η Unite the Union ανακοίνωσε ότι οι περισσότεροι από 1.900 εργαζόμενοι της θα σταματήσουν να εργάζονται από τις 21 έως τις 29 Αυγούστου επειδή η λιμενική αρχή Felixstowe, η οποία λειτουργεί από την CK Hutchinson με έδρα το Χονγκ Κονγκ, «δεν κατάφερε να κάνει μια αποδεκτή προσφορά αμοιβής».

Το Felixstowe είναι ένα από τα πιο πολυσύχναστα λιμάνια εμπορευματοκιβωτίων της Ευρώπης και αποτελεί στάση στα δρομολόγια πολλών πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων από τις κορυφαίες ναυτιλιακές εταιρείες που δραστηριοποιούνται μεταξύ Ασίας και Ευρώπης. Το λιμάνι διακινεί περισσότερα από τέσσερα εκατομμύρια TEU ετησίως, τα οποία αντιπροσωπεύουν περίπου το ήμισυ του συνόλου των εισαγωγών στο Ηνωμένο Βασίλειο. Δεκαεπτά μεγάλες ναυτιλιακές γραμμές περιλαμβάνουν το λιμάνι στα δρομολόγιά τους με περίπου 2.000 πλοία να καταπλέουν στο λιμάνι κάθε χρόνο.

«Η απεργία θα προκαλέσει τεράστια αναστάτωση και θα προκαλέσει τεράστιο σοκ σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού του Ηνωμένου Βασιλείου», προβλέπει ο Bobby Morton από την Unite. Το συνδικάτο ανέφερε τον περασμένο μήνα ότι το 92 τοις εκατό των μελών του ψήφισαν υπέρ της εργατικής δράσης στο Felixstowe Docks. 

Το θέμα είναι το μισθολογικό κλιμάκιο και αυτό που το σωματείο ονομάζει καθυστερημένες αυξήσεις. Πέρυσι τα μέλη έλαβαν αύξηση μισθού 1,4%, ενώ φέτος η ένωση αναφέρει τον τρέχοντα ρυθμό πληθωρισμού του Ηνωμένου Βασιλείου στο 11,8%. Το συνδικάτο απέρριψε την τελευταία προσφορά του Felixstowe για αύξηση των μισθών κατά 7%.

«Κατανοούμε τις ανησυχίες των εργαζομένων μας για το αυξανόμενο κόστος ζωής και είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε, ενώ συνεχίζουμε να επενδύουμε στην επιτυχία του λιμανιού», δήλωσε η λιμενική αρχή Felixstowe σε δήλωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπό της. 

Το συνδικάτο και οι εργοδότες αναμένεται να συναντηθούν με μια βρετανική υπηρεσία διαιτησίας, την ACAS, με την ελπίδα να καταλήξουν σε συμφωνία πριν από την προθεσμία απεργίας. Η Unite εξέδωσε ειδοποίηση για το χρονοδιάγραμμα για την απεργία αφού οι συνομιλίες ολοκληρώθηκαν χθες χωρίς να σημειωθεί πρόοδος. Ωστόσο, οι συνομιλίες προγραμματίζεται να επαναληφθούν τη Δευτέρα 8 Αυγούστου. 

Το λιμάνι του Μπρίστολ είχε επίσης απεργία και τα μέλη των συνδικάτων στο Λίβερπουλ ψήφισαν επίσης πρόσφατα για να εγκρίνουν μια απεργία. Το συνδικάτο Σιδηροδρόμων, Ναυτιλίας και Μεταφορών σχεδιάζει επίσης απεργίες στους σιδηροδρόμους για τις 18 και 20 Αυγούστου. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.