ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι Έλληνες εφοπλιστές κορυφαίοι αγοραστές πλοίων στο 1ο εξάμηνο Κύριο

08:20 - 18 Αυγ 2022 | Ναυτιλία
Οι Έλληνες εφοπλιστές κορυφαίοι αγοραστές πλοίων στο 1ο εξάμηνο
Οι Έλληνες πλοιοκτήτες έχουν διατηρήσει την πρώτη θέση σε συμφωνίες πώλησης και αγοράς μέχρι στιγμής φέτος. Οι Κινέζοι ήταν οι δεύτεροι μεγαλύτεροι αγοραστές και ξεπέρασαν τους Ιάπωνες.

Σύμφωνα με τελευταία ανάλυση από την Clarkson Research, οι συνολικές αγορές και πωλήσεις πλοίων 72 εκατομμυρίων dwt στο πρώτο εξάμηνο του 2022 ήταν από τις υψηλότερες που έγιναν ποτέ ύστερα από το ρεκόρ του 2021 κατά το οποίο περισσότερα από 140 εκατομμύρια dwt πλοίων άλλαξαν χέρια σε συμφωνίες αξίας άνω των 48 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Εν τω μεταξύ, παρά την πρόσφατα ελαφρά χαλάρωση στις τιμές των πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και των πλοίων μεταφοράς χύδην φορτίου, οι τιμές εξακολουθούν να είναι υψηλότερες από την αρχή του έτους.

Στον τομέα των πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, το περσινό ρεκόρ πωλήσεων των 1,6 εκατ. teu, που αντιστοιχεί στο 6,7% του στόλου στην έναρξη της χρονιάς, έχει αμβλυνθεί μέχρι στιγμής το 2022. Η δραστηριότητα μειώθηκε το 2022 με την χωρητικότητα πολύ περιορισμένη (ειδικά στα μεγαλύτερα μεγέθη) και την αβεβαιότητα σχετικά με τις προοπτικές ζήτησης να αυξάνεται. Κατά το έτος έως τις αρχές Αυγούστου, πουλήθηκαν περίπου 159 πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων χωρητικότητας 0,5 εκατομμυρίων teu, σημειώνοντας 50% μείωση από έτος σε έτος.

Οι αγοραπωλησίες δεξαμενόπλοιων παρέμειναν πολύ ισχυρές, με ορισμένους πλοιοκτήτες να προσπαθούν να κεφαλαιοποιήσουν τα κέρδη της αξίας των περιουσιακών στοιχείων. Τα 390 δεξαμενόπλοια χωρητικότητας 38 εκατομμυρίων dwt που πωλήθηκαν μέχρι στιγμής φέτος, έχουν σημειώσει παρόμοιο ρυθμό με το ρεκόρ του 2021, αποκάλυψαν οι αναλυτές. Ο απολογισμός ισοδυναμεί με το 9,4% του στόλου σε ετήσια βάση.

Οι συμφωνίες αγοραπωλησιών για τα πλοία μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου ήταν ισχυρές κατά το πρώτο εξάμηνο, με ήπια μείωση κάτω από τα επίπεδα του 2021. Περίπου 30 εκατομμύρια dwt χωρητικότητας πλοίων μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου πωλήθηκαν τους πρώτους έξι μήνες, σημειώνοντας 17% μείωση σε σύγκριση με το 2021.  

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.