Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr

Η πρώτη συνεδρίαση του Φόρουμ πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες και ολοκληρώθηκε σήμερα με την συζήτηση να επικεντρώνεται στην έλλειψη επαγγελματιών ναυτιλίας και στην περιορισμένη κινητικότητα μεταξύ χερσαίων και θέσεων στα πλοία.
«Η νέα κοινή πρωτοβουλία ενισχύει τη στενή συνεργασία μεταξύ των συνδικάτων και του κλάδου. Στόχος του είναι να ενώσει τις δυνάμεις του, να δημιουργήσει συνέργειες, να ενισχύσει τη συνεργασία και να φέρει κοντά τους κοινωνικούς εταίρους, τους φορείς χάραξης πολιτικής, τους παρόχους ναυτιλιακής εκπαίδευσης και τα ερευνητικά ιδρύματα.
Η έκθεση Ντράγκι εντοπίζει ένα κενό δεξιοτήτων στην ευρωπαϊκή οικονομία, τονίζοντας ότι 250.000 ναυτικοί θα πρέπει να αναβαθμιστούν και να επανειδικευτούν μέχρι τα μέσα του 2030 στην Ευρώπη μόνο για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση.
Το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ναυτιλιακών Δεξιοτήτων είναι ένα σημαντικό βήμα για την οικοδόμηση ενός συστήματος κατάρτισης και εκπαίδευσης για την ευρωπαϊκή ναυτιλιακή βιομηχανία», δήλωσε ο Σωτήρης Ράπτης, Γενικός Γραμματέας της ECSA.
«Δημιουργήσαμε το EU Maritime Skills Forum ως εργαλείο για την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, των ναυτιλιακών φορέων, των υπευθύνων χάραξης πολιτικής και των ιδρυμάτων ναυτιλιακής εκπαίδευσης καθώς «πλέουμε» προς τον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό του κλάδου.
Στο επίκεντρο αυτής της μετάβασης, θέλουμε να βάλουμε το ανθρώπινο στοιχείο – διασφάλιση καλύτερων συνθηκών εργασίας, δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας και καθιστώντας το επάγγελμα πιο ελκυστικό και χωρίς αποκλεισμούς. Δίνοντας προτεραιότητα σε μια δίκαιη, ανθρωποκεντρική προσέγγιση, μπορούμε να υποστηρίξουμε τους ναυτικούς μέσω στοχευμένων πρωτοβουλιών αναβάθμισης και επανεκπαίδευσης δεξιοτήτων, χωρίς να αφήνουμε κανέναν πίσω.
Αυτό είναι απαραίτητο για να ξεκλειδωθεί ένα βιώσιμο και δίκαιο μέλλον για τις θαλάσσιες μεταφορές», δήλωσε η Livia Spera, Γενική Γραμματέας του ETF.
Το φόρουμ βασίζεται στα αποτελέσματα του χρηματοδοτούμενου από την ΕΕ έργου SkillSea, το οποίο εντόπισε βασικές προκλήσεις όπως η έλλειψη επαγγελματιών ναυτιλίας, οι εξελισσόμενες απαιτήσεις δεξιοτήτων και η ανάγκη για καλύτερη συνεργασία μεταξύ των ενδιαφερομένων.
Το φόρουμ ξεκίνησε τρεις ροές εργασίας που επικεντρώθηκαν στις πράσινες δεξιότητες, την ψηφιοποίηση και την ανάπτυξη ηγεσίας, αντιμετωπίζοντας ζητήματα όπως η εκπαίδευση για την ασφαλή χρήση νέων καθαρών καυσίμων, οι ψηφιακές προτεραιότητες όπως η κυβερνοασφάλεια και η τεχνητή νοημοσύνη και η ανάπτυξη ήπιων δεξιοτήτων για την ενίσχυση της ποικιλομορφίας, της ανθεκτικότητας και της ένταξης σε τον τομέα.