ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Αθήνα στις φλόγες - Κατεπείγουσα συνάντηση Καραμανλή - Παπούλια

18:58 - 08 Δεκ 2008 | Οικονομία
(upd 4) Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Κάρολο Παπούλια ζήτησε να δεί επειγόντως ο Πρωθυπουργός, κ. Κωστας Καραμανλής. Η συνάντηση θα γίνει αύριο το πρωί στις εννέα. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο ότι ο πρωθυπουργός θα ζητήσει τη σύγκλιση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Στη συνέχει, θα συναντηθεί διαδοχικά με τους αρχηγούς των κομμάτων της Αντιπολίτευσης. Στο μεταξύ, τεταμένο κλίμα επικρατεί στο Σύνταγμα (και στους γύρω δρόμους) όπου ομάδες νεαρών που συμμετέχουν στο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας, κάνοντας χρήση μολότοφ, πετρών, ξύλων και άλλων αντικειμένων προκάλεσαν φθορές στη Διπλωματική Ακαδημία του υπουργείου Εξωτερικών, σε καταστήματα και αυτοκίνητα επί της Σκουφά στο Κολωνάκι.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, οι δράστες, μετά την επίθεση, κατέφυγαν στη Νομική.

Επεισόδια έγιναν και στον Πειραιά, κοντά στο νοσοκομείο Τζάνειο, όπου και ομάδες νεαρών έκαψαν τρία αυτοκίνητα της αστυνομίας. Παρόμοια εικόνα παρουσιάζεται και στη Θεσσαλονίκη, όπου σημειώθηκαν επεισόδια με πρόκληση ζημιών στην πολυτεχνική σχολή.

Ως γνωστόν, πορείες διαμαρτυρίας έχουν προγραμματιστεί για τις 18.00 σε Προπύλαια, Ομόνοια, και Θεσσαλονίκη.

Κ. Καραμανλής: Οι υπαίτιοι θα έχουν την τιμωρία που τους αρμόζει

Οι υπαίτιοι θα έχουν την τιμωρία που τους αρμόζει, τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής σχετικά με το θάνατο του 15χρονου Αλέξη από σφαίρα ειδικού φρουρού, προσθέτοντας ότι η Πολιτεία δεν θα ανεχθεί καμία επιείκεια στην απόδοση των ευθυνών.Διαβεβαίωσε παράλληλα ότι η πολιτεία θα πράξει ό,τι είναι δυνατόν για να μην επαναληφθεί τέτοια τραγωδία.

Αναφερόμενος στα επεισόδια και τις καταστροφές που ακολούθησαν, ο κ. Καραμανλής δήλωσε ότι «ακραία στοιχεία εκμεταλλεύθηκαν το θλιβερό γεγονός για δικούς τους σκοπούς. Με τα όσα διέπραξαν χθες - ειδικά χθες - απέδειξαν ότι κίνητρό τους δεν είναι τίποτε άλλο παρά μόνο η βία. Ότι στόχος τους είναι μόνο η καταστροφή. Για μια ακόμη φορά, η δράση τους στράφηκε κατά αθώων πολιτών και των περιουσιών τους. Και έτσι κατά ολόκληρης της κοινωνίας».

Ο Πρωθυπουργός ζήτησε από τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργο Αλογοσκούφη να εξαντληθεί κάθε δυνατότητα για άμεση αποζημίωση των πολιτών που επλήγησαν.

Έμποροι: "Φταίτε για τα καμμένα μαγαζιά μας"!

Ευθύνες στην αντιπολίτευση και σε στελέχη της συμπολίτευσης καταλογίζει ο Εμπορικός Σύλλογος Αθήνας για "πλειοδοσία συναισθηματικής φόρτισης" μετά τα τελευταία γεγονότα, όπως είπε ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Παναγής Καρέλας που ζητάει την αναστολή των προγραμματισμένων κινητοποιήσεων "για κάποιο άλλο χρόνο" μια και όπως πρόσθεσε "είναι γνωστό ότι στις διαδηλώσεις βρίσκουν χώρο να δράσουν οι... Έγνωστοί άγνωστοι που εδώ και 30 χρόνια έχουν μάθει να διεκδικούν και να ζητούν αυτά που θέλουν προκαλώντας καταστροφές αφού υπάρχει εμφανής ανικανότητα ή έλλειψη πολιτικής βούλησης να στατήσουν τα επεισόδια".

Ο κ. Καρέλας ανέφερε ότι συνεργεία του δήμου και του συλλόγου προχωρούν σε καταγραφή των ζημιών και μέχρι τώρα έχουν καταγραφεί 130 επιχειρήσεις στο κέντρο της Αθήνας με ζημιές και 4-5 εξ αυτών έχουν καταστραφεί ολοσχερώς και σημείωσε ότι δεν προτίθεται ο σύλλογος να καταθέσει μηνυση κατά της αστυνομίας αλλά, όπως εκτιμά, αυτό που πρέπει να γίνει είναι να "καθήσουν όλοι γύρω από ένα τραπέζι διαλόγου ώστε στο μέλλον να μην υπάρξουν ξανά τέτοια φαινόμενα και να γνωρίζουμε ποιος θα πληρώνει τους εμπόρους για τέτοιου είδους ζημιές" ενώ σημείωσε ότι οι εισαγγελίες δεν κάνουν τη δουλειά τους και πρόσθεσε χαρακτηριστικά "όποιοι δεν μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους να πάνε στα σπίτια τους".

Ο κ. Καρέλας στην τοποθέτησή του ανέφερε ότι "πρέπει να βάλουν μυαλό όσοι έχουν δημόσιο λόγο" και σημείωσε ότι υπάρχει ανεπάρκεια των μηχανισμών και απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων εξηγησε ότι δεν πρέπει να εκμεταλλευονται το φόβο και να καπιλευονται τη συναισθηματική φόρτιση τα κομματα της αντιπολίτευσης ή στελέχη της συμπολίτευσης για να κερδίσουν πολιτικό χώρο αλλά απαιτείται ψυχραιμία" ενώ πρόσθεσε ότι ο θανατος του 15χρονου "πυροδότησε μια πυριτιδαποθήκη και πρόσθεσε ο κ. Καρέλας "όπως μου είπε ένας συνάδελφος τα επεισοδια θυμίζουν το Μάη του '68".

Η συνένετυξη που δόθηκε σήμερα από κοινού με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά κ. Β. Κορκίδης προκειμένου αναφερθούν οι εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου στην προτασή τους για "μικρές γιορτινές τιμές" στα καταστήματα επικεντρώθηκε στα γεγονότα των ημερών ενώ όπως είπε ο κ. Καρέλας σε επικοινωνία που είχε χθες το βράδι με τον υπουργό οικονομίας και οικονομικών, Γ. Αλογοσκούφη, συζητήθηκε η εφάπαξ καταβολή χρηματικού ποσού για τις επιχειρήσεις που υπέστησαν ζημιές καθώς και διασφάλιση των ημερομισθίων των εργαζομένων που δουλεύουν στα καταστήματα που δεν θα λειτουργήσουν λόγω των καταστροφών που υπέσ

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.