ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Oι ταύροι πληθαίνουν!

14:21 - 09 Μαρ 2009 | Οικονομία
Ούτε δέκα, ούτε είκοσι αλλά 35,3 τρισεκατομμύρια δολάρια έχουν χάσει οι διεθνείς μετοχές από την αξία τους, τους τελευταίους 14 μήνες ενώ παγκοσμίως το σύνολο των απωλειών σε μετοχές, ομόλογα και νομίσματα ξεπερνά τα 50 τρισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό το νούμερο ισούται με ένα ετήσιο παγκόσμιο ΑΕΠ! Οι λάθος πολιτικές τόσο στο μακροοικονομικό όσο και στο ρυθμιστικό μέτωπο, επέτρεψαν στην παγκόσμια οικονομία να χάσει την ικανότητα της να αναπτύσσεται και δημιούργησαν τεράστιες ανισορροπίες σε όλες τις αγορές, από τις μετοχές μέχρι τα εμπορεύματα. Με όλη αυτή την καταστροφή και τον εξευτελισμό που έχουν ζήσει οι χρηματιστηριακές αγορές από την πιο ώριμη έως και την πιο...ανώριμη αγορά, είναι λογικό κάποιοι να αρχίσουν πια να βλέπουν ευκαιρίες στον ορίζοντα και να μην διστάζουν πια από αρκούδες να μετατραπούν σε ταύρους, λέγοντας ωστόσο πως τα ράλι θα έλθουν αλλά θα είναι βραχυπρόθεσμα.

Ετσι, η Societe Generale συμβουλεύει τους πελάτες της πως έχουν μπροστά τους κάποιες πραγματικά φανταστικές ευκαιρίες για κέρδη στις μετοχές. Οπως σημειώνει o k. James Montier, αναλυτής της αγοράς μετοχών της S.G, πάρα πολλές μετοχές ποιότητας, όπως η Microsoft, η BP, η Novartis, η Sony και η SK Telecom, κρύβουν πλέον σημαντική αξία τόσο σε ότι αφορά τα κέρδη ανά μετοχή, την μερισματική απόδοση αλλά και τον δείκτη p/e. Aξίζει να σημειώσουμε πως ο κ. Μοrier, ο οποίος μέχρι το 2007 ανήκε στο δυναμικό της Dresdner Kleinwort, εδώ και χρόνια φώναζε πως θα ζήσουμε μία σοβαρότατη κρίση στις αγορές.

Την άποψη του πως πλησιάζει η στιγμή για μία - τουλάχιστον προσωρινή - δυναμικότατη ανάκαμψη στις παγκόσμιες μετοχές, μοιράζεται και η JPMorgan Assert Μanagement, η οποία τονίζει πως οι αγορές φαίνονται μαζικά υπερπουλημένες και μία οποιαδήποτε έστω και ελάχιστη αύξηση της αντοχής ρίσκου θα φέρει ένα τεράστιο ράλι στις αξιές υψηλού ρίσκου και ιδιαίτερα στις μετοχές. Ωστόσο, ο διεθνής οίκος υπογραμμίζει πως διατηρεί ένα μικρό τεχνικό οverweight στις μετοχές καθώς δεν υπάρχει ακόμα κάποιος αδιαμφισβήτητος λόγος που να δικαιολογεί μία στρατηγική στροφή ολοκληρωτικά προς τις μετοχές. Αυτό σημαίνει πως τα βραχυπρόθεσμα κέρδη είναι εξαιρετικά πιθανά όμως η JPMorgan παραμένει επιφυλακτική για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές των χρηματιστηριακών αγορών .

Αλλά και κ. Bob Doll, ο διευθυντής επενδύσεων της BlackRock, επιμένει στην υψηλή πιθανότητα ενός ισχυρού ράλι στις μετοχές βραχυπρόθεσμα. Οπως υπογραμμίζει, οι βουτιά των μετοχών είναι τόσο τεράστια πια, που ένα δυναμικότατο ριμπάουντ στο επόμενο διάστημα είναι ένα σχεδόν σίγουρο στοίχημα.

Μπορεί όπως βλέπουμε να έχουν αρχίσει να γίνονται λιγότερο bearish οι διεθνείς αναλυτές, ωστόσο τονίζουν την επιφυλακτικότητα τους. Αξίζει να σημειώσουμε πως οι τεχνικοί αναλυτές την ίδια στιγμή βλέπουν περιθώριο πτώσης 15%-30% στην ευρωπαϊκή αγορά, προτού τελειώσει η τρέχουσα bear market. Ετσι, τα ράλι στις αγορές δεν θα λείψουν και θα αποτελέσουν σημαντικές ευκαιρίες για κέρδη, όμως αν και θα είναι πολλά, θα είναι και βραχυπρόθεσμα. Τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμη και όπως τονίζει και ο κ. Morier της Societe, «οι φθηνές αγορές μπορούν πάντα να γίνουν φθηνότερες...»

Κ.Ε

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.