• ΓΔ: 00
  • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
  • FTSE ΧΑ MID CAP0
  • Τζίρος0
  • €/$ 0 €/£ 0
    BTC 0 ETH 0 XRP 0
Image on Reporter.gr
0
0
  • Nasdaq00%
  • S&P 50000%
  • CAC 4000%
  • DAX00%
  • FTSE 10000%
  • Nikkei 22500%

Καραμανλής: "Λύση ανάγκης οι απολύσεις"!

15:47 - 20 Μαρ 2009 | Οικονομία
(upd 3) Υπέρ της διατήρησης των θέσεων εργασίας τάχθηκε ο πρωθυπουργός πριν από λίγο στις Βρυξέλλες, έθεσε όμως, ένα αλλά... Μίλησε για λύσεις ανάγκης εκ μέρους των επιχειρήσεων, που όμως, δεν είναι στις δικές του αρχές, αλλά αν υπάρχει συμφωνία με τους εργαζομένους και είναι προσωρινές και έκτακτες, τότε είναι και ανεκτές, υποστήριξε πριν από λίγο ο πρωθυπουργός.

«Οι έκτακτες περιστάσεις απαιτούν έκτακτα μέτρα.» Αυτό δήλωσε πριν από λίγο από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής. Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Καραμανλής, δήλωσε ότι τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν την Τετάρτη διαπνέονται από κοινωνική ευαισθησία, καθώς η έκτακτη εισφορά αφορά στα υψηλότερα εισοδηματικά στρώματα και τα επιδόματα ξεπερνούν κατά πολύ τον πληθωρισμό.

O κ. Καραμανλής ξεκαθάρισε ότι «νέος φόρος δεν μπαίνει, μιλάμε για έκτακτη εισφορά». «Είναι μια εποχή που λαμβάνονται δύσκολες αποφάσεις, όποιος λέει ότι η κρίση μπορεί να αντιμετωπιστεί με ευχολόγια και ανακρίβειες ψεύδεται», πρόσθεσε ο κ. Καραμανλής. «Εμείς πιστεύουμε ότι με τις πολιτικές αυτές φτάνουμε τους στόχους μας αλλά θέλει διαρκή παρακολούθηση, διαρκή επικαιροποίηση και αν χρειαστεί βεβαίως να προσαρμόσουμε τις πολιτικές μας σε νέες ανάγκες».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ακόμη ότι η αναχρηματοδότηση του δημοσίου χρέους της Ελλάδας γίνεται με κανονικό τρόπο, και μάλιστα έχει καλυφθεί ήδη πολύ μεγάλο κομμάτι.

Ερωτηθείς για τις πρόσφατες δηλώσεις των κ.κ. Μητσοτάκη και Σουφλιά ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι κ. Μητσοτάκης είναι ένα σεβαστό πρόσωπο, το οποίο μπορεί να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του και εγώ δεν τις σχολιάζω. Για τον κ. Σουφλιά σημείωσε ότι δεν είπε τίποτα παραπάνω από αυτό που έχει αποφασιστεί εδώ και καιρό, ότι δηλαδή μέσα στο 2010 σχεδιάζεται να ιδρυθεί ξεχωριστό Υπουργείο Πολιτισμού.

Ελλάδα: Σχέδιο διάσωσης από Ευρωπαίους- Δεν χρειάζεται λέει ο Παπαθανασίου

Σε συμφωνία για σχέδιο διάσωσης των κρατών- μελών που κινδυνεύουν με χρεοκοπία έχουν καταλήξει οι χώρες της Ευρωζώνης, και κατά πάσα πιθανότητα θα το χρησιμοποιήσουν, σύμφωνα με δηλώσεις βουλευτή του κυβερνώντος γερμανικού κόμματος Otton Bernhardt στο Reuters, σημειώνοντας μάλιστα ότι Ιρλανδία και Ελλάδα είναι αυτοί που έχουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες να χρειαστούν βοήθεια. Ο Έλληνας Υπουργός Οικονομίας ξεκαθαρίζει με δηλώσεις του ότι η Ελλάδα δε χρειάζεται κανένα σχέδιο διάσωσης από την Ευρωζώνη. «Δεν θα αφήσουμε κανέναν να χρεοκοπήσει», υπογράμμισε ο βουλευτής, προειδοποιώντας όμως πως η παροχή οποιασδήποτε βοήθειας θα έχει και το κόστος της. «Θα κοιτάξουμε πολύ προσεκτικά τις αμαρτίες του παρελθόντος. Δεν θα ανεχτούμε χώρες με χαμηλή φορολόγηση, όπως η Ιρλανδία για παράδειγμα. Θα επιμείνουμε σε έναν ελάχιστο φορολογικό συντελεστή για τις επιχειρήσεις», σημείωσε.

Η Ελλάδα δεν χρειάζεται κανένα σχέδιο διάσωσης από την Ευρωζώνη, ξεκαθαρίζει από την πλευρά του ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Παπαθανασίου από τις Βρυξέλλες, όπου βρίσκεται για τη Σύνοδο Κορυφής. «Όπως έχουμε δηλώσει επανειλημμένως για ανάλογες αναφορές, η Ελλάδα δεν έχει απολύτως κανένα τέτοιο πρόβλημα», υποστήριξε μέσω εκπροσώπου του ο κ. Παπαθανασίου, απαντώντας στις δηλώσεις του Γερμανού βουλευτή.

Πράσινο φως για διπλασιασμό κεφαλαίων του ΔΝΤ

Εν τω μεταξύ, στην πρόταση για διπλασιασμό των κεφαλαίων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, συμφώνησαν οι ηγέτες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη σύνοδο κορυφής που διεξάγεται στις Βρυξέλλες και θα ολοκληρωθεί σήμερα. Αποφασίστηκε ακόμη η καταβολή δαπανών ύψους 5 δις. ευρώ για τους κλάδους ενέργειας και τηλεπικοινωνιών μέχρι το τέλος του 2010.

Σύμφωνα με το τελικό κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου, στο οποίο γίνονται αλλαγές της τελευταίας στιγμής και θα παρουσιαστεί σήμερα, σημειώνεται ότι η ΕΕ θα προτείνει στη Σύνοδο των G-20 τον Απρίλιο να διπλασιαστούν τα κεφάλαια του ΔΝΤ, έτσι ώστε το Ταμείο να μπορεί να βοηθήσει γρήγορα και πιο ευέλικτο τρόπο όσες χώρες αντιμετωπίζουν προβλήματα εν μέσω κρίσης. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναφέρουν ότι η ΕΕ θα συμβάλλει με το ποσό των 75 δισ. δολαρίων στην αύξηση των κεφαλαίων του ΔΝΤ, αλλά το ποσό θα πρέπει να συζητηθεί πρώτα στην Σύνοδο των G-20 στο Λονδίνο.

Η ΕΕ ζητά επίσης αναμόρφωση του ΔΝΤ, έτσι ώστε να «αντικατοπτρίζει επαρκώς τα συγκριτικά οικονομικά μεγέθη στην παγκόσμια οικονομία». Υπενθυμίζεται ότι η Κίνα έχει ζητήσει μεγαλύτερο ρόλο στο ΔΝΤ.

Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Reporter.gr on Google News
Image on Reporter.gr Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman