ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κάθε πέρυσι και καλύτερα- Πτώση τζίρου έως 20% στα εμπορικά

08:44 - 06 Αυγ 2009 | Οικονομία
Μειωμένες κατά 17% αναμένονται οι πωλήσεις κατά την διάρκεια των εκπτώσεων σε σχέση με την περσινή χρονιά σύμφωνα με τον κ. Χοτζαρίδη Κωνσταντίνο, πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τον κ. Χοτζαρίδη, ενώ τις πρώτες 3 ημέρες των εκπτώσεων η κίνηση ήταν ικανοποιητική, τώρα οι αγορά παρουσιάζει κάμψη. Η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών μειώθηκε σημαντικά αφού αγοράζουν τα απολύτως απαραίτητα κάνοντας πρώτα μια εξονυχιστική έρευνα αγοράς.

Παρ’ όλα αυτά αναμένεται τον Αύγουστο νέο κύμα καταναλωτών, και ειδικά το τελευταίο δεκαήμερο των εκπτώσεων όπου οι τιμές θα είναι ακόμα χαμηλότερες.  Όσον αφορά τις πιστωτικές κάρτες επισημαίνει πως οι καταναλωτές έχουν γίνει πιο υπεύθυνοι με τη χρήση τους, αναλαμβάνονται τις ευθύνες τους, όμως αυτό είναι κακό για τους εμπόρους αφού οι πωλήσεις τους παραμένουν χαμηλές.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά αναφέρει ότι ο τζίρος έχει πέσει 15% έως 20% και αναμένεται μέχρι το τέλος του χρόνου επιπλέον μείωση της τάξεως του 10%.

Στο Δήμο Πειραιά έχουν ήδη κλείσει 56 καταστήματα στο κέντρο και ο κ. Κορκίδης Βασίλης, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά ανησυχεί πως αν τον Αύγουστο δεν υπάρξει ικανοποιητική αγοραστική κίνηση θα αναγκαστούν να βάλουν λουκέτο και άλλα καταστήματα.

Ο ίδιος τονίζει πως το 70% του κόσμου κινείται με μετρητά ενώ μόνο το 11% χρησιμοποιεί πλαστικό χρήμα. Υπάρχει βέβαια και ένα ποσοστό 19% με 20%που πραγματοποιεί τις αγορές του με συνδυασμό μετρητών και πιστωτικών καρτών.

Ο κ. Κορκίδης δηλώνει ευχαριστημένοι από αυτή την εξέλιξη καθώς οι καταναλωτές προσπαθούν να κοντρολάρουν τα οικονομικά τους και συνεχίζει λέγοντας: «Ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά δεν θέλει σε καμία περίπτωση την εξουθένωση των καταναλωτών αλλά την σταθεροποίηση της κατάστασης.»

Δηλώνει πως την τελευταία δεκαετία ήταν έντονο το φαινόμενο της υπερκατανάλωσης ενώ τώρα έχουμε φτάσει στην υποκατανάλωση αφού ο κόσμος προσπαθεί να περιορίσειόσο το δυνατόν περισσότερο τις αγορές του αγοράζοντας τα απαραίτητα.

 Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου τονίζει πως στο πρώτο εξάμηνο υπήρξε μία πτώση της τάξεως του 15% στις λιανικές πωλήσεις, παρ’ όλο που τις πρώτες δύο εβδομάδες υπήρξε μια σχετικά ικανοποιητική κίνηση στα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης.

Ο κ. Αρμενάκης Δημήτρης, πρόεδρος της ΕΣΕΕ σημειώνει πως υπήρξαν περιοχές που είχαν καλύτερες πωλήσεις από κάποιες άλλες. Και συνεχίζει λέγοντας πως είναι δύσκολο να καλυτερέψουν τα πράγματα αφού δεν αναμένονται υψηλότερες πωλήσεις καθώς ήταν μια δύσκολη χρονιά και μόνο η περίοδος των εκπτώσεων δεν μπορεί να σώσει την κατάσταση.

 Όσον αφοράτην χρήση των πιστωτικών καρτών ο κ. Αρμενάκης σημειώνει πως οι όροι έχουν αναστραφεί καθώς το 70%-80% χρησιμοποιεί για τις αγορές του μετρητά, ενώ μόνο το 20% χρησιμοποιεί πιστωτικές κάρτες. Ο κ. Αρμενάκης εκτιμά πως για την μη χρήση τους ευθύνονται τα υψηλά επιτόκια των τραπεζών που αγγίζουν το 16%-18% κάνοντας την χρήση των πιστωτικών καρτών απαγορευτική.

Αθηνά Σούτζου

[email protected]

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.