ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δύσκολος Σεπτέμβρης για την οικονομία

09:55 - 31 Αυγ 2009 | Οικονομία
Νευρικότητα επικρατεί στο κυβερνητικό επιτελείο, ενόψει της ΔΕΘ, αλλά και τη συνάντηση με τον Χοακίν Αλμούνια την Τετάρτη, τις πυρκαγιές να μην έχουν «σβηστεί» ακόμα από την επικαιρότητα, τις αρνητικές δημοσκοπήσεις και τα νέα φοροεισπρακτικά μέτρα να βρίσκονται προ των πυλών. Ο πρωθυπουργός συνεχίζει τις επαφές του με τους εκπροσώπους των κοινωνικών φορέων, ενόψει της ΔΕΘ, επαφές οι οποίες δεν ξεκίνησαν και τόσο καλά, αφού τα συνδικάτα προσανατολίζονται σε κινητοποιήσεις και μάλιστα δυναμικές.

Σήμερα πάντως ο κ. Καραμανλής θα συναντηθεί στη 1:00 μετά το μεσημέριμε το Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδας, στις 6:00 το απόγευμα με την ΠΑΣΕΓΕΣ και στις 7:30 με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθήνας (ΕΒΕΑ).

Οι κοινωνικοί φορείς ζητούν περισσότερη στήριξη της πραγματικής οικονομίας, ωστόσο το οικονομικό επιτελείο διαμηνύει πως «τώρα αρχίζουν τα δύσκολα», καθώς έφτασε και η στιγμή για τη χώρα μας να «νιώσει» τα αποτελέσματα της ύφεσης.

Πάντως οι εξαγγελίες για παροχές του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, αναμένεται να περιοριστούν στους χαμηλοσυνταξιούχους και τους δικαιούχους του ΕΚΑΣ, καθώς το έλλειμμα του προϋπολογισμού που έχει εκτοξευθεί κοντά στο 8% του ΑΕΠ, ο ρυθμός ανάπτυξης που είναι αρνητικός και ο κρατικός δανεισμός που έχει ανεβάσει το δημόσιο χρέος στα 300 δισ. ευρώ περίπου, δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια για περαιτέρω παροχές. 

Πληροφορίες αναφέρουν πως ο κ. Καραμανλής θα ανακοινώσει αύξηση των συντάξεων των περίπου 810.300 συνταξιούχων του ΟΓΑ από τα 330 ευρώ, σε 350 ή και 400 ευρώ, ενώ για το ΕΚΑΣ να αυξηθούν τα κλιμάκια από τα τέσσερα που είναι τώρα στα επτά, ώστε να συμπεριληφθούν άλλοι 60.000 δικαιούχοι.

Σε ό,τι αφορά τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας, αυτή θα γίνει κυρίως μέσω κοινοτικών προγραμμάτων, οι πληρωμές για τα οποία όμως θα ξεκινήσει μέσα στο 2010.

Ωστόσο ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, ανακοίνωσε ότι πλέον ο Έλληνας καταναλωτής θα έχει τη δυνατότητα επιλογής επιτοκίου και μηνιαίας δόσης τόσο στην ελληνική όσο και την ευρωπαϊκή τραπεζική αγορά.

Όπως είπε μιλώντας στην εφημερίδα «Real News», το υπουργείο ανάπτυξης, προωθεί σχετικό νομοσχέδιο τον Οκτώβριο που θα ενσωματώσει στο εθνικό δίκαιο την κοινοτική οδηγία για την καταναλωτική πίστη και «θα δώσει μεγαλύτερη ευεξία στην αγορά».

 Εν τω μεταξύ στο σκεπτικό «σφίξτε κι άλλο το ζωνάρι», έρχονται το φθινόπωρο που ξεκινά από αύριο τα νέα «χαράτσια» της Εφορίας που αφορούν εκατομμύρια φορολογουμένους.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες, από τα μέσα της εβδομάδας που διανύουμε αναμένεται να ξεκινήσει η αποστολή των νέων εκκαθαριστικών σημειωμάτων του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων (ΕΤΑΚ) σε περίπου 4 εκατομμύρια πολίτες για το οικονομικό έτος 2009, μετά και την ολοκλήρωση μερικές ημέρες πριν της διαδικασίας για το 2008.
Την ίδια ώρα στις 15 Σεπτεμβρίου, λήγει η προθεσμία που έχει δοθεί στις εταιρείες να προσαρμοστούν και θα ισχύσουν τέλη σύνδεσης για τα καρτοκινητά, επιβαρύνοντας επιπλέον τον οικογενειακό προϋπολογισμό, ενώ εκατομμύρια ιδιοκτήτες αυτοκινήτων θα πληρώνουν από φέτος και κάθε χρόνο ετήσιο «πρόστιμο» που θα κυμαίνεται από 150 ως 650 ευρώ, ανάλογα με τον κυβισμό του οχήματος τους.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.