ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

EΣΕΕ: Μία στις πέντε επιχειρήσεις μειώνει το προσωπικό της

14:44 - 23 Νοε 2009 | Οικονομία
Σχεδόν μία στις πέντε επιχειρήσεις μείωσαν το προσωπικό τους φέτος, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην ετήσια έκθεση ελληνικού εμπορίου για το 2009, που έδωσε πριν λίγο στη δημοσιότητα η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ). Συγκεκριμένα, η απόλυτη πλειοψηφία τόσο των ΑΕ όσο και των ΕΠΕ όσο και των ΟΕ-ΕΕ εκτίμησαν ότι οι πωλήσεις τους το 2009 θα είναι μειωμένες, κατά 50,7% και 57,9%, αντίστοιχα, παρατηρώντας επιδείνωση των εκτιμήσεων σχετική με την αξία των πωλήσεων.

Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της συνομοσπονδίας Δημήτρη Αρμενάκη, το περιβάλλον που λειτουργούν οι εμπορικές επιχειρήσεις μοιάζει αβέβαιο και παρά το γεγονός ότι το εμπόριο εξακολουθεί να εμφανίζεται από τα στοιχεία ως ο μέγας εργοδότης στην ελληνική οικονομία, η ανεργία αυξήθηκε και στον κλάδο του εμπορίου, ενώ το 40% περίπου των ΟΕ - ΕΕ και ατομικών επιχειρήσεων είδαν τις πωλήσεις και τα κέρδη τους να μειώνονται.

Σχετικά με τα θέματα της επικαιρότητας, δήλωσε ότι τα μέτρα της κυβέρνησης είναι στη σωστή κατεύθυνση όπως αυτό για τον Τειρεσία και αναφερόμενος στο ασφαλιστικό τόνισε ότι το εμπόριο είναι υπέρ του αριθμού των ασφαλιστικών ταμείων και υπέρ της ενοποίησης επικουρικών με τα ταμεία πρόνοιας.

Ακόμη, ζήτησε να μπει τάξη στην πολυνομία της εργατικής νομοθεσίας, ενώ για τα φορολογικά μέτρα είπε ότι επηρεάζουν αρνητικά την ψυχολογία στην αγορά και σημείωσε ότι από την έρευνα προκύπτει ενίσχυση του ρυθμού συγκέντρωσης και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να μπει στην ατζέντα συζήτησης με την κυβέρνηση άμεσα στο θέμα της εμπορικής χωροταξίας.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά και υποψήφιος για την προεδρία της ΕΣΕΕ την ερχόμενη Κυριακή κ. Β. Κορκίδης ανέφερε ότι σε γενικές γραμμές τα μέτρα της κυβέρνησης κινούνται στη σωστή κατεύθυνση αλλά δεν είναι αρκετά για να αναστραφεί το κλίμα και τελικά την ανακούφιση που πρόσφεραν ορισμένα από αυτά την "παίρνουν πίσω τα φορολογικά μέτρα της κυβέρνησης".

Επίσης, ανέφερε ότι σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες για τα Χριστούγεννα αναμένεται ο μέσος έλληνας να αγοράσει 10 δώρα αξίας περίπου 42 ευρώ το ένα και θα ξοδέψει περίπου 420 ευρώ μέχρι 700 ευρώ και το ποσό αυτό όπως είπε ο κ. Κορκίδης είναι χαμηλότερο από παλαιότερα έτη ενώ εκτιμάται ότι η αγορά συνολικά θα κινηθεί χαμηλότερα σε σχέση με πέρυσι το ίδιο διάστημα γύρω στο 15%. Η απόλυτη πλειονότητα των επιχειρήσεων δήλωσαν στην έρευνα ότι οι πωλήσεις τους είναι μειωμένες το 2009 και από τις απαντήσεις συμπεραίνεται ότι το 2009 υπάρχει επιδείνωση της κερδοφορίας .

Τρεις στις τέσσερις ΑΕ και ΕΠΕ διατηρούν την επενδυτική τους δραστηριότητα αμετάβλητη και μια στις πέντε τις μειώνει. Μόνο μια ισχνή μειονότητα πραγματοποιεί περισσότερες επενδύσεις. Ακόμη ασθενέστερη εκτιμάται η επενδυτική δραστηριότητα των ΟΕ και ΕΕ και ατομικών επιχειρήσεων. Οι εξελίξεις αυτές αποτελούν δυσάρεστη έκπληξη για τις εμπορικές επιχειρήσεις όπως αναφέρεται στην έκθεση καθώς οι περσινές τους προβλέψεις απέχουν πολύ από τις φετινές τελικές τους εκτιμήσεις.

Για το 2010 οι ΟΕ και ΕΕ και ατομικές επιχειρήσεις πιστεύουν ότι θα υπάρξει ανάκαμψη. Αντίθετα, η αισιοδοξία των ΑΕ και ΕΠΕ δεν δείχνει σοβαρά σημάδια βελτίωσης. Συγκεκριμένα, για τις πωλήσεις μεταξύ ΟΕ-ΕΕ και ατομικών εταιρειών υπάρχει αναστροφή της απαισιοδοξίας και αισιοδοξίας.

Αντίθετα, η απαισιοδοξία κυριαρχεί στις ΑΕ και ΕΠΕ. Για τα κέρδη και πάλι στις ΟΕ ΕΕ και ατομικές επιχειρήσεις υπάρχει θετική αναστροφή του κλίματος και μείωση, αλλά όχι αναστροφή της απαισιοδοξίας μεταξύ των ΑΕ και ΕΠΕ. Η επενδυτική διάθεση των ΟΕ - ΕΕ και ατομικών επιχειρήσεων είναι μεγαλύτερη από εκείνη των ΑΕ και ΕΕ. Στο μέτωπο της απασχόλησης υπάρχει αναστροφή των αρνητικών σχεδίων των ΟΕ-ΕΕ και ατομικών επιχειρήσεων και μικρή βελτίωση των σχεδίων των ΑΕ και ΕΠΕ.

Τέλος, ο κ. Κορκίδης παρουσιάζοντας το συνδυασμό του για τις εκλογές της ΕΣΕΕ ανέφερε ότι στο διάλογο για την νέα εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας το εμπόριο ερευνά το ενδεχόμενο να προτείνει ‘’γενναίες’’ αυξήσεις - για την εποχή - στους χαμηλόμισθους καθώς και οι εμποροϋπάλληλοι είναι καταναλωτές για να ενισχύσει την ψυχολογία της αγοράς. Γνωστοποίησε ότι σύντομα θα ξεκινήσει η λειτουργία του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών στο πλαίσιο της ΕΣΕΕ κατά τα πρότυπα του ΙΟΒΕ.

Διαβάστε εδώ την έκθεση

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.