ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι αλλαγές στο ΧΑ από 1/12/05

18:54 - 26 Σεπ 2005 | Οικονομία
Aπό την 1η Δεκεμβρίου 2005 θα ισχύσουν οι αλλαγές στο ΧΑ, σύμφωνα με το νέο κανονισμό που ενέκρινε το δ.σ. του χρηματιστηρίου.
Οι κυριότερες αλλαγές έχουν ως εξής: * Αναδιάρθρωση των αγορών: Κατάργηση των υφιστάμενων αγορών (Κύρια, Παράλληλη, ΝΕΧΑ, ΕΑΓΑΚ) καθώς και των κατηγοριών Ειδικής Ρευστότητας και Επιτήρησης. Θα γίνει ένταξη του συνόλου των μετοχών που διαπραγματεύονται, στις ακόλουθες τρεις κατηγορίες: 1.«Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης»:
- Κεφαλαιοποίηση άνω των 100 εκατ. ευρώ
- Εμπορευσιμότητα άνω του 15% ετησίως ή 10% ετησίως και ταυτόχρονο spread μικρότερο του 2%
- Διασπορά άνω του 20%. 2.«Μεσαίας και Μικρής Κεφαλαιοποίησης»:
- Κεφαλαιοποίηση μικρότερη των 100 εκατ. ευρώ
- Εμπορευσιμότητα άνω του 5% ετησίως
- Διασπορά άνω του 10%
- Τιμή διαπραγμάτευσης μεγαλύτερη από 0,30 ευρώ
- Μετοχές που δεν εμπίπτουν στην κατηγορία «Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης» ή σε αυτή των «Ειδικών Χρηματιστηριακών Χαρακτηριστικών». 3.«Ειδικών Χρηματιστηριακών Χαρακτηριστικών»:
- Χαμηλή διασπορά μικρότερη από το 10%
- Εμπορευσιμότητα μικρότερη από 5% ετησίως ή spread μεγαλύτερο από 6%
- Τιμή διαπραγμάτευσης μικρότερη από 0,30 ευρώ
- Συσσωρευμένες ζημιές μεγαλύτερες από το 50% των Ιδίων Κεφαλαίων
- Διαμόρφωση Ιδίων Κεφαλαίων σε επίπεδο μικρότερο από το 50% του Μετοχικού Κεφαλαίου
- Αρνητικά EBITDA (κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων)
- Σημαντικές ληξιπρόθεσμες οφειλές
- Υπαγωγή στα άρθρα 44,45 και 46 του Ν. 1892/1990
- Ασαφείς διατυπώσεις στο πιστοποιητικό του Ορκωτού Ελεγκτή (κατόπιν υποδείξεως της Ε.Κ.) * Οι δείκτες: Οι FTSE 20 και FTSE 40, καθώς και ο γενικός δείκτης του Χ.Α., παραμένουν ως έχουν. Ο δείκτης FTSE Small Cap θα εξυπηρετήσει την κατηγορία «Μεσαίας και Μικρής Κεφαλαιοποίησης». * Προϋποθέσεις εισαγωγής νέων εταιρειών: Mε δεδομένη την ύπαρξη πλέον μίας μόνο αγοράς, καθορίζονται τα κριτήρια εισαγωγής σε αυτήν ως εξής:
- Ελάχιστη διάρκεια ζωής: τριετία ως ανώνυμη εταιρεία και
- Διασπορά 25% και 2000 άτομα και
-Ελάχιστο ύψος Ιδίων Κεφαλαίων: 15 εκατ. ευρώ (σήμερα 12 εκατ. ευρώ) και
- Ελάχιστη κερδοφορία: Κέρδη προ φόρων τριετίας 12 εκατ. ευρώ και όχι λιγότερο από 3 εκατ. ανά έτος, ή
-EBITDA τριετίας 16 εκατ. ευρώ και όχι λιγότερο από 4 εκατ. ανά έτος. Για να διευκολύνεται η εισαγωγή εταιρειών μικρότερου μεγέθους, θα γίνονται αποδεκτές εταιρείες με μικρότερα ίδια κεφάλαια και χαμηλότερη κερδοφορία, υπό την προϋπόθεση ότι κάποιο μέλος του ΧΑ θα αναλαμβάνει να λειτουργήσει ως "σπόνσορας" και οι μέτοχοι της εταιρείας θα δέχονται δέσμευση για τη διάθεση των μετοχών τους (Lock up) για τον πρώτο χρόνο. Συγκεκριμένα, για τις περιπτώσεις αυτές οι προϋποθέσεις Ιδίων κεφαλαίων και Κερδοφορίας διαμορφώνονται ως εξής: Ελάχιστο ύψος Ιδίων Κεφαλαίων 3 εκατ. ευρώ και ελάχιστη κερδοφορία κέρδη προ φόρων τριετίας 4 εκατ. ευρώ και όχι λιγότερο από 1 εκατ. ευρώ ανά έτος ή EBITDA τριετίας 6 εκατ. ευρώ και όχι λιγότερο από 1,5 εκατ. ευρώ ανά έτος. Οι υποχρεώσεις του "σπόνσορα" θα είναι:
- έκδοση μίας ετήσιας ανάλυσης
- υποχρέωση ανανέωσης της ανάλυσης (update) με την δημοσίευσης των τρίμηνων και εξάμηνων αποτελεσμάτων
- μία παρουσίαση ετησίως στην ιστορική αίθουσα του ΧΑ
- Παροχή ρευστότητας όταν δεν υπάρχει ζήτηση ή προσφορά μετοχών στην αγορά. * Ποντοπόρος Ναυτιλία: Διευκολύνεται η πρωτογενής εισαγωγή των εταιρειών Ποντοπόρου Ναυτιλίας. Αυτές θα εισάγονται εφόσον πληρούν τον αυστηρότερο συνδυασμό προϋποθέσεων εισαγωγής στην κατηγορία «Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης». Για τις εταιρείες που είναι ήδη εισηγμένες σε άλλα χρηματιστήρια (Dual Listing), οι συνθήκες εισαγωγής γίνονται ευκολότερες γιατί θα προσμετράται η διασπορά στα εκεί Χρηματιστήρια. * Περικοπές συνδρομών: Μειώνεται σημαντικά η συνδρομή των εισηγμένων εταιρειών που μετέχουν στην κατηγορία «Μεσαίας και Μικρής Κεφαλαιοποίησης», προς το Χρηματιστήριο Αθηνών. Οι μειώσεις είναι της τάξης του 40% στην πλειοψηφία των εταιρειών. Σε καμία από τις εταιρείες η ετήσια συνδρομή δεν θα ξεπερνά τα 8.000 ευρώ.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.