ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αποχωρεί η Σόφια από το σχέδιο Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη;

08:09 - 08 Δεκ 2009 | Οικονομία
Αποχώρηση της Βουλγαρίας από το σχέδιο του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, αν δεν αλλάξει η συμφωνία στο σκέλος που αφορά την χώρα του, προανήγγειλε προχθές ο πρωθυπουργός της, Μπόικο Μπορίσοβ. Σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, δήλωσε ότι η συμφωνία προσφέρει σημαντικά οφέλη τόσο στη Ρωσία, η οποία εξασφαλίζει την έξοδο το πετρελαίου της προς τη Μεσόγειο, όσο και στην Ελλάδα, η οποία αποκτά - κατά τον κ. Μπορίσοφ - μία 'πηγή' πετρελαίου στο έδαφός της, ενώ εξασφαλίζει και απασχόληση για τον ελληνόκτητο στόλο των πετρελαιοφόρων.

Ο Βούλγαρος Πρωθυπουργός έθεσε θέμα τροποποίησης της τριμερούς διακρατικής συμφωνίας Ελλάδας- Βουλγαρίας- Ρωσίας, για την οποία ωστόσο προβάλλει αντιρρήσεις η Ρωσική πλευρά. Μάλιστα το θέμα ετέθη και κατά τη συνάντηση του υπουργού οικονομίας, Ενέργειας και Τουρισμού της χώρας, Τράικο Τράικοβ με τον αρμόδιο υφυπουργό Γιάννη Μανιάτη.

Σύμφωνα πάντως με τα όσα είπε ο κ. Μπορίσοφ, στη συμφωνία δεν υπάρχει πρόνοια για την αποχώρηση ενός από τα συμβαλλόμενα μέρη. Το κόμμα Gerb, το οποίο κυβερνά τη χώρα από το περασμένο καλοκαίρι και του οποίου ηγείται ο κ. Μπορίσοφ, πριν ακόμη από τις εκογές, είχε διατυπώσει σοβαρές αντιρρήσεις για τη συμμετοχή της Βουλγαρίας στο σχέδιο.

Τις αντιρρήσεις του τότε εστίαζε στο περιεχόμενο της συμφωνίας και κυρίως στα περιβαλλοντικά θέματα που προκύπτουν για τις ακτές της Μαύρης Θάλασσας, όπου έχουν αναπτυχθεί μεγάλες τουριστικές υποδομές.

Eκτοτε μεσολάβησαν αρκετές συναντήσεις μεταξύ των αρμόδιων υπουργών των τριών χωρών, η Βουλγαρική κυβέρνηση δείχνει ότι παγιώνει τη θέση της για ανάγκη αλλαγής των όρων της συμφωνίας, την οποία υπέγραψε η χώρα όπως επίσης η Ρωσία και η Ελλάδα.

Ο Ενεργειακός
[email protected]

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.