ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Ελλάδα δικαιολογημένα τιμωρείται από τις αγορές

09:25 - 09 Δεκ 2009 | Οικονομία
Οι ξένοι μας προειδοποιούσαν ότι η αγορά θα δώσει την απάντηση της στις αλχημείες της Ελλάδος μέσω της απόκρυψης στοιχείων. Η Ελλάδα τιμωρείται λοιπόν από τις αγορές. Η υποβάθμιση της οικονομίας από την Fitch και οι προειδοποιήσεις της Standard and Poor's και της Moody's ότι μέσα στο επόμενο δίμηνο θα αναθεωρήσουν την αξιολόγηση τους για την Ελλάδα, κοινώς θα υποβαθμίσουν τη βαθμολογία της χώρας δεν ήταν προϊόν κερδοσκοπίας αλλά κακής διαχείρισης των δημόσιων οικονομικών.

Η υποβάθμιση δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο και άλλες χώρες έχουν υποβαθμιστεί Ισπανία, Πορτογαλία κ.α. ωστόσο η διαφορά με τις άλλες χώρες ήταν ότι διαθέτουν υψηλότερη βαθμολογία από την Ελλάδα. Η Ελλάδα εισήλθε στην ζώνη του BBB+ δηλαδή στην κλίμακα όπου η χώρα θεωρείται υψηλότερου πλέον ρίσκου. Αυτομάτως θα υποχρεώσει ορισμένους επενδυτές που κατέχουν ομόλογα να ρευστοποιήσουν καθώς υποχρεώνονται να διακρατούν ομόλογα πιστοληπτικής διαβάθμισης Α- kαι πάνω.

Βέβαια οι επενδυτές αυτοί είναι λίγοι καθώς υπάρχει μεγάλη ευελιξία στους ξένους επενδυτές που κατέχουν πάνω από 190 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 150 δισ. ευρώ οι Ευρωπαίοι. Τα μεγάλα συνταξιοδοτικά ταμεία π.χ. στις αγορές ομολόγων που πραγματοποιούν έχουν ρήτρες και η Ελλάδα ακόμη τις πληρεί ωστόσο αν υπάρξει και νέα υποβάθμιση δηλαδή ακόμη χαμηλότερη βαθμολογία θα ανακύψει πρόβλημα ουσιαστικό.

Η υποβάθμιση λοιπόν ήταν απλά προϊόν κακής διαχείρισης. Εδώ στην Ελλάδα τα κόμματα θα αλληλοκατηγορούνται για το ποιος ευθύνεται όμως ο ξένος επενδυτής δεν ενδιαφέρεται αν ευθύνεται η ΝΔ ή το ΠΑΣΟΚ ο ξένος δεν βλέπει μπλε ή πράσινο φόντο αλλά ένα μαύρο φόντο στην Ελλάδα. Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης έχουν δίκιο που μας καυτηριάζουν, έχουν δίκιο που μας ασκούν κριτική.

Το πρόβλημα της χώρας είναι η αξιοπιστία και στις διεθνείς αγορές έχει τρωθεί. Ως χώρα δίνουμε λαβή στους κερδοσκόπους να ακολουθούν τακτικές υποτιμητικής κερδοσκοπίας καθώς ΧΑ και ομόλογα αποδεικνύονται ανυπεράσπιστες αγορές. Για να αλλάξει η κατάσταση θα πρέπει να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των αγορών και αυτό θα καθυστερήσει.

Πέτρος Λεωτσάκος
[email protected]  

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.