ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα CDs της Ελλάδος υψηλότερα από Τουρκία και Ουγγαρία

11:15 - 09 Δεκ 2009 | Οικονομία
Απίστευτο και όμως ελληνικό. Τα CDs της Ελλάδος διαπραγματεύονται υψηλότερα από άλλες χώρες που βρίσκονται εκτός της ζώνης του ευρώ. Τα CDs - τα Credit Default Swaps - το ασφάλιστρο έναντι ρίσκου χώρας στην Ελλάδα στην 10ετία διαπραγματεύεται πέριξ των 226 μονάδων βάσης.

Το ασφάλιστρο έναντι ρίσκου χώρας σημαίνει ότι όταν ένας επενδυτής αγοράζει 10 εκατ ομόλογα θα πληρώσει στην Ελλάδα ένα ασφάλιστρο για το ρίσκο της χώρας 226 χιλιάδων ευρώ.

Τα CDs της Ελλάδος βρίσκονται υψηλότερα της Τουρκίας που βρίσκεται στις 215 μονάδες βάσης ακόμη και της Ουγγαρίας που διαπραγματεύονται στις 220 μονάδες βάσης.

Τα CDs της Πολωνίας βρίσκονται στις 120 μονάδες βάσης και της Πορτογαλίας - χώρας εισηγμένης στην ζώνη του ευρώ - στις 80 μονάδες βάσης.

Εδώ λοιπόν τίθεται ένα θέμα αποτίμησης. Η Ελλάδα μπορεί να αποτιμάται χειρότερα από την Τουρκία ή την Ουγγαρία όταν εμφανίζει υψηλότερη πιστοληπτική διαβάθμιση και είναι και στην ζώνη του ευρώ. Προφανώς και οι επενδυτές θα αξιολογήσουν αυτή την στρέβλωση.

Ωστόσο η Ελλάδα βρίσκεται εν μέσω μιας δίνης και η οποία θα συνεχίσει να επηρεάζει για κάποιο διάστημα ακόμη την κρίση των διεθνών επενδυτών για την Ελλάδα.

Πέτρος Λεωτσάκος
[email protected]  

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.