ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το Brevan Howard χτύπησε με 800 εκατ ευρώ τα ελληνικά ομόλογα - Στις 250 μ.β το spread - Που θα πάνε ομόλογα - Χ.Α.;

11:38 - 09 Δεκ 2009 | Οικονομία
(upd 5) Από τις 255 μονάδες βάσης υποχώρησε στις 240 κι εκ νέου αναρριχήθηκε στις 250 μονάδες βάσης το spread στα ομόλογα λόγω της έντονης κερδοσκοπίας και την υποβάθμιση των προοπτικών της ισπανικής οικονομίας. Σύμφωνα με πληροφορίες το fund Brevan Howard εδώ και λίγες εβδομάδες είχε πάρει σημαντική θέση στα CDs της Ελλάδος πιέζοντας τα έτσι ώστε να αποσταθεροποιήσει την αγορά με προφανή στόχο να ανοίξουν τα spreads. H συνολική θέση του εκτιμάται μεταξύ 600 και 800 εκατ ευρώ.

O στόχος επιτεύχθηκε και τα spreads έφθασαν έως τις 255 μονάδες βάσης. Σήμερα πάντως πουλούσαν και funds τα οποία μετά την υποβάθμιση υποχρεώνονται να πωλήσουν καθώς πρέπει να διακρατούν συγκεκριμένα ομόλογα. Το spread εκτοξεύθηκε έως τις 255 μονάδες βάσης λόγω των νέων πωλήσεων από ξένους επενδυτές οι οποίοι εκμεταλλεύονται την απουσία αγοραστών , το κλίμα πανικού που έχει επικρατήσει και  με μικρούς όγκους συναλλαγών πιέζουν ασφυκτικάτο spread.

Είναι ενδεικτικό ότι οι περισσότεροιβασικοί διαπραγματευτές αγοράς απέχουν από την πλατφόρμα της ΗΔΑΤ φοβούμενοι ότι αν θα θέσουν τιμές θα φορτωθούν ομόλογα τα οποία θα πρέπει να πουλήσουν εκ νέου σε ακόμη χαμηλότερες τιμές. Στην αγορά τιμές είχαν  θέσει μόνο η Εθνική και η Eurobank. Πωλητές ομολόγων εμφανίζονται η Goldman Sachs και η J P Morgan. Τα επίπεδα των 250 -260 μονάδων βάσης αποτελεί , ψυχολογικό και  τεχνικό σημείο.

Ταυτόχρονα τα  CDs της Ελλάδος διαπραγματεύονται υψηλότερα από άλλες χώρες που βρίσκονται εκτός της ζώνης του ευρώ. Τα CDs τα Credit Default Swapsτο ασφάλιστρο έναντι ρίσκου χώρας στην Ελλάδα στην 10ετία διαπραγματεύεται πέριξ των 229 μονάδων βάσης. Το ασφάλιστρο έναντι ρίσκου χώρας σημαίνει ότι όταν ένας επενδυτής αγοράζει 10 εκατ ομόλογα θα πληρώσει στην Ελλάδα ένα ασφάλιστρο για το ρίσκο της χώρας 226 χιλιάδων ευρώ.

Τα CDs της Ελλάδος βρίσκονται υψηλότερα της Τουρκίας που βρίσκεται στις 215 μονάδες βάσης ακόμη και της Ουγγαρίας που διαπραγματεύονται στις 220 μονάδες βάσης. Το spread στην Τουρκία διαπραγματεύεται στις 190 μονάδες βάσης. Τα CDs της Πολωνίας βρίσκονται στις 120 μονάδες βάσης και της Πορτογαλίας χώρας εισηγμένης στην ζώνη του ευρώ στις 80 μονάδες βάσης.

Εδώ λοιπόν, σύμφωνα με τους αναλυτές, τίθεται ένα θέμα αποτίμησης. Συγκεκριμένα, διερωτώνται η Ελλάδα μπορεί να αποτιμάται χειρότερα από την Τουρκία ή την Ουγγαρία όταν εμφανίζει υψηλότερη πιστοληπτική διαβάθμιση και είναι και στην ζώνη του ευρώ.

Tα ελληνικά ομόλογα πιέζονται λόγω ΕΚΤ


«Ο λόγος που αυτή τη στιγμή τα ελληνικά ομόλογα βρίσκονται υπό πίεση δεν είναι άλλος από το γεγονός ότι η ΕΚΤ επιτρέπει σε τράπεζες κι άλλους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς να δανείζονται με BBB- ως collateral». Αυτό αναφέρει η Στέφανι Φλάντερς, οικονομική αναλύτρια του BBC. Όπως σημειώνει, οι αγορές ξέρουν ότι το 2011 υπάρχει πρόβλεψη το ελληνικό χρέος να φτάσει το 130% του ΑΕΠ, κι αυτό δεν είναι ότι καλύτερο από τη στιγμή που το ελληνικό κράτος ακολουθεί την πεπατημένη, να εκδίδει ομόλογα τα οποία πουλά στις εγχώριες τράπεζες, που με τη σειρά τους τα καταθέτουν στην ΕΚΤ ως collateral για να αντλήσουν ρευστότητα.

Το ζητούμενο λοιπόν είναι- και δεν θα το ξέρουμε πριν το τέλος του 2010- τι θα κάνει η ΕΚΤ όσον αφορά τη συγκεκριμένη χαλάρωση του κανόνα που ήθελε τις τράπεζες μέχρι πριν την κρίση να καταθέτουν collateral αξιολογημένα από Α- και πάνω.

Οι αναλυτές πάντως δεν καταστροφολογούν: «Η Ελλάδα θα πρέπει να υποβαθμιστεί κατά 4 κλίμακες, κάτω από investment grade για να χάσουν οι τράπεζες τη δυνατότητα να βάζουν τα ελληνικά ομόλογα ως collateral στην ΕΚΤ» σχολιάζει ο αναλυτής της Royal Bank of Scotland's Jacques Cailloux.

Η αναλυτής της Citi, Giada Giani θεωρεί «πιθανή» μια περαιτέρω υποβάθμιση σε ΒΒΒ είναι αρκετά υψηλή τις επόμενες εβδομάδες και ότι ανάλογες κινήσεις από άλλες εταιρίες αξιολόγησης είναι πολύ πιθανές τις επόμενες εβδομάδες. Αλλά τονίζει ότι «θα χρειαστούν περισσότερα προκειμένου να μην γίνονται δεκτά ως collateral τα ελληνικά ομόλογα».

Κερδοσκοπικό παιχνίδι

Το ελληνικό χρηματιστήριο, οι τραπεζικές μετοχές έχουν πάρει τον κατήφορο και το ερώτημα που ανακύπτει είναι ποιος θα ανακόψει την κατακρήμνιση των τραπεζικών μετοχών οι οποίες έχουν χάσει 30% με 35% της αξίας τους από τα πρόσφατα υψηλά. Ταυτόχρονα είναι ξεκάθαρο ότι οι τραπεζικές μετοχές συνδέονται άρρηκτα με τη συμπεριφορά του spread. Το spread στα ομόλογα απεικονίζει την κατάσταση στην οικονομία, τα CDs τα Credit Default Swaps απεικονίζουν το ασφάλιστρο έναντι ρίσκου χώρας το

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.