ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

UBS: Η Ελλάδα δεν είναι μόνη της ...

20:20 - 09 Δεκ 2009 | Οικονομία
Τι συνέβη; Αναρωτιέται η UBS σχετικά με την υποβάθμιση της Ελλάδας από τον οίκο Fitch και την προειδοποίηση της υποβάθμισης από την Standard & Poor΄s νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα. Μάλιστα, η UBS απορεί που τα ελληνικά ομόλογα, για πρώτη φορά, αποδίδουν περισσότερο από τα αντίστοιχα τουρκικά, «φλουτάροντας» την γραμμή που διαχωρίζει τις αναπτυγμένες από τις αναπτυσσόμενες οικονομίες.

Ποιο είναι το πρόβλημα;

Η πορεία και οι προοπτικές του ελλείμματος της ελληνικής οικονομίας προκαλεί ιδιαίτερες ανησυχίες και προβληματισμό για την οικονομίες της ευρωζώνης. Επιπλέον, η UBS εκτιμά ότι το έλλειμμα της Ελλάδας θα φτάσει μέχρι το 2011 σε ποσοστό 135% του ΑΕΠ. Αυτό σημαίνει ότι το έλλειμμα θέτει τις βάσεις να φτάσει το έλλειμμα στο 150% μετά από 5 χρόνια, σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν λάβει τα κατάλληλα μέτρα.

Η UBS επισημαίνει ότι για να μπορέσει η Ελλάδα να περιορίσει τις πιθανότητες αυτής της εξέλιξης θα πρέπει να πετύχει ρυθμούς ανάπτυξης 3,7% μέχρι το 2014, ενώ για να πετύχει τους όρους σύγκλισης με την υπόλοιπη ευρωζώνη (έλλειμμα 60% σύμφωνα με τη συνθήκη Μάαστριχτ) θα πρέπει να πετύχει ρυθμούς ανάπτυξης της τάξεως του 7,2% μέχρι το 2029.

Και εδώ τίθεται το δίλημμα για τη UBS. Εάν η Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βοηθήσουν την Ελλάδα να μειώσει τις δημοσιονομικές πιέσεις που δέχεται ή αν αφήσουν ένα μέλος της ευρωζώνης να υφίσταται αυτές τις πιέσεις προκαλώντας ζημιά στο ευρώ. Ωστόσο, επισημαίνει η UBS ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνη μέσα στα προβλήματα της. Κι αυτό γιατί αν διογκωθούν τα προβλήματα της χώρας, αυτό θα επηρεάσει και τα υπόλοιπα μέλη της ευρωζώνης, γεγονός που θα είναι αρκετό για την παρέμβαση των Ευρωπαίων.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.