ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο κουμπαράς του ασφαλιστικού, οι φόροι και ποιοι θα τους πληρώσουν

07:58 - 10 Δεκ 2009 | Οικονομία
Σαφή δείγματα γραφής για «πάντρεμα» του ασφαλιστικού με το φορολογικό έχει δώσει η κυβέρνηση. Το ότι οι διάλογοι για τα δύο μείζονα ζητήματα θα εξελιχθούν παράλληλα, είναι μια πρώτη ένδειξη. Υπάρχουν όμως και άλλες: το κυβερνητικό σχέδιο κάνει λόγο για κοινή αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής και της φοροδιαφυγής. Επίσης, από χθες τέθηκε επισήμως το θέμα της χρηματοδότησης του ταμείου αλληλεγγύης γενεών -ενός «κουμπαρά» για τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού- με την άμεση φορολογία. Δηλαδή με τον φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων. Το ταμείο αλληλεγγύης γενεών έχει ήδη προβλεφθεί από την ελληνική νομοθεσία αλλά είναι άδειο.

Η ιδέα είναι, να αρχίσει να γεμίζει με κεφάλαια από την άμεση φορολογία. Δηλαδή, ένα μέρος από τους φόρους που πληρώνουν οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, όπως επίσης και τα νομικά πρόσωπα και οι προσωπικές επιχειρήσεις, αντί να καταλήγει στο ταμείο του κράτους, θα καταλήξει στον «κουμπαρά» του ασφαλιστικού.

Υπάρχει φυσικά ένα ζήτημα: χρήματα από την άμεση φορολογία δεν περισσεύουν καθώς οι πιέσεις λόγω των υψηλών ελλειμμάτων είναι έντονες. Συμπέρασμα; Τα πρόσθετα έσοδα για να γεμίσει ο κουμπαράς θα πρέπει να βρεθούν. Είτε με την περιστολή της φοροδιαφυγής είτε με την αλλαγή της φορολογικής κλίμακας που ούτως ή άλλως έχει εξαγγελθεί. Συμπέρασμα; Κάποιοι θα κληθούν να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να εξασφαλίσουν τη σύνταξη των μελλοντικών γενεών.

Οσο για την κοινή αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής και της φοροδιαφυγής, το μοντέλο είναι ήδη έτοιμο στα χαρτιά και μένει να υλοποιηθεί. Το σχέδιο κάνει λόγο για την ανάπτυξη της οικονομικής αστυνομίας η οποία ουσιαστικά θα είναι η μετεξέλιξη του σημερινού ΣΔΟΕ αλλά και των ελεγκτικών υπηρεσιών του υπουργείου κοινωνικής ασφάλισης.

Στόχος είναι το συνεργείο που θα επισκέπτεται την επιχείρηση για έλεγχο, να μπορεί να εντοπίσει και την διαφυγή από φόρους αλλά και τις παραβάσεις που συνδέονται με την ασφαλιστική νομοθεσία.

Θ.Τσ

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.