ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ε.Ε. : Μοίρασε κονδύλια για θαλάσσια αιολικά πάρκα - Η Ελλάδα απούσα

12:02 - 10 Δεκ 2009 | Οικονομία
Εργα αξίας 1,5 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση δεκαπέντε ευρωπαϊκών προγραμμάτων σχετικά με τη δέσμευση και την αποθήκευση του διοξειδίου του άνθρακα (CCS) καθώς και τη δημιουργία πλωτών αιολικών πάρκων, ενέκρινε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Από τη λίστα των χωρών όπου θα γίνουν τα εν λόγω έργα, απουσιάζει και πάλι η Ελλάδα
Τα 9 έργα για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, θα μοιραστούν συνολικά 565 εκ. ευρώ, και τα περισσότερα εξ αυτών θα αφορούν στη διασύνδεση της Γερμανίας, της Σουηδίας και της Δανίας και του Βελγίου. Αναφορικά με τα 6 έργα για το CCS, θα στοιχίσουν συνολικά 1 δισεκατομμύριο ευρώ και θα πραγματοποιηθούν στη Γερμανία, στην Ισπανία, στην Ολλανδία, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Πολωνία και στην Ιταλία.

Ενδιαφέρον για υπεράκτια αιολικά πάρκα έχει εκδηλωθεί παλαιότερα και στην Ελλάδα (τρεις αιτήσεις έχουν υποβληθεί, για το Θρακικό πέλαγος και για ανοιχτά της Νέας Μάκρης), ενώ για την τεχνολογία CCS, όπως είπε προχθές και η αρμόδια υπουργός Τ. Μπιρμπίλη, μας ενδιαφέρει να μειώσουμε δραστικά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, όχι να βρούμε τρόπους να το αποθηκεύσουμε. Το πρόβλημα της συγκέντρωσης του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε χτυπώντας το στη ρίζα του, δήλωσε η υπουργός, τονίζοντας ότι: «Η ιεράρχηση αυτή των πολιτικών προτεραιοτήτων, δεν είναι να κάνουμε χώρους αποθήκευσης του διοξειδίου του άνθρακα, αλλά να κάνουμε επενδύσεις στην εξοικονόμηση και στις ΑΠΕ, για να μειώσουμε το διοξείδιο του άνθρακα. Αυτή είναι η πάγια πολιτική θέση».


Τα πρώτα έργα CCS στην Ευρώπη

Τα χρήματα πάντως που χορηγεί η Ε.Ε. για τέτοια έργα, αποτελούν μέρος ενός πακέτου 4 δισεκατομμυρίων ευρώ το οποίο θα αφιερωθεί στην ανάπτυξη ενεργειακών έργων για την ενίσχυση της οικονομικής ανάκαμψης. «Η Επιτροπή έθεσε τις βάσεις για την ανάπτυξη δύο βιώσιμων τεχνολογιών οι οποίες θα παίξουν ένα πολύ σημαντικό ρόλο στη μάχη μας κατά της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε χαρακτηριστικά ο επίτροπος, αρμόδιος για θέματα ενέργειας Αντρις Πίμπαλγκς. «Αυτές οι εγκαταστάσεις θα είναι οι πρώτες στον κόσμο. Τα ευρωπαϊκά κράτη θα μπορούν να συγχρηματοδοτήσουν μαζί με τον ιδιωτικό τομέα τα έργα για την προστασία του περιβάλλοντος», προσέθεσε.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση σχεδιάζει να δημιουργήσει συνολικά 12 τέτοιες εγκαταστάσεις δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2015 ώστε να καταστούν οικονομικά βιώσιμες μέχρι το 2020. «Και αν η σύνοδος της Κοπεγχάγης έχει αποτελέσματα, η ανάπτυξη των εγκαταστάσεων για τη δέσμευση και την αποθήκευση του διοξειδίου του άνθρακα θα πραγματοποιηθεί πολύ γρήγορα» ανέφερε ακόμη ο ευρωπαίος επίτροπος για την Ενέργεια.

Ο Ενεργειακός
[email protected]
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.