ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αγοράζουν οι Αμερικανοί - Πουλάνε Βρετανοί και Γάλλοι ομόλογα - Στις 220 μ.β. το spread

09:08 - 11 Δεκ 2009 | Οικονομία
(upd 3) Εντυπωσιακό κλείσιμο του spread στα ομόλογα παρατηρείται καθώς από τις 238 μονάδες βάσης υποχώρησε στις 215 μονάδες βάσης απόρροια έντονων αγοραστικών παρεμβάσεων από ξένους επενδυτές. Ωστόσο εσχάτως εκδηλώνονται πωλήσεις από την Barclays κυρίως και τις BNP Paribas και την Societe Generale οδηγώντας το spread στις 220 μονάδες βάσης. Το χαμηλό ημέρας του spread ήταν στις 205 μονάδες βάσης. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες χθες μετά το κλείσιμο της αγοράς ξένοι αγόρασαν πάνω από 300 εκατ ευρώ σε προσυμφωνημένες τιμές οδηγώντας σε μεγάλη πτώση το spread.
Συγκριμένα εμφανίσθηκαν η J P Morgan, η Morgan Stanley και η Goldman Sachs και ενώ είχε κλείσει η ΗΔΑΤ ζήτησαν να αγοράσουν ομόλογα κατά βάση από ελληνικές τράπεζες αλλά και άλλους ξένους. Οι εντολές ικανοποιήθηκαν καθώς η ΗΔΑΤ είχε κλείσει που σημαίνει ότι αγόραζαν εκ του ασφαλούς οι ξένοι καθώς διέβλεπαν πτώση του spread. Ετσι καρπώθηκαν ένα μεγάλο κέρδος. Ταυτόχρονα οι ελληνικές τράπεζες που συνειδητοποίησαν τι ακριβώς είχε συμβεί προφανώς και σταμάτησαν να πωλούν και ουσιαστικά υποχρέωσαν τους ξένους να αγοράσουν σήμερα από την ΗΔΑΤ.

Ετσι εξηγείται γιατί το spread συμπιέσθηκε τόσο πολύ. Σήμερα η Εθνική και η Eurobank αγοράζουν μαζικά ομόλογα στηρίζοντας την αγορά.

Εχοντας καταγράψει άνοδο 90% το spread στην 10ετία τις τελευταίες εβδομάδες ως απόρροια έντονης κερδοσκοπίας αναρριχήθηκε από τις 140 μονάδες βάσης στις 265 μονάδες βάσης προκαλώντας σοκ στην αγορά, τις τράπεζες, τους κατόχους ομολόγων. Χθες διόρθωσε προς τις 240 μονάδες βάσης. Το ερώτημα που ανακύπτει είναι μπορεί να κινηθεί το spread από εδώ και στο εξής και ποια είναι η δίκαιη τιμή του.

Η δίκαιη τιμή του είναι μεταξύ 150 και 200 μονάδων βάσης λαμβάνοντας το ρίσκο χώρας και την τρέχουσα κατάσταση της οικονομίας.

Ομως τι πρόκειται να συμβεί; Δεν αποκλείεται να κινηθεί σε ένα εύρος 240 με 280 μονάδων και αν η κυβέρνηση εξαγγείλει μέτρα που θα πείσουν την αγορά θα κινηθεί προς ή και κάτω από τις 200 μονάδες βάσης. Το spread στις 180 μονάδες βάσης σημαίνει ΧΑ στις 2400 με 2450 μονάδες.

Τα στελέχη κυρίως εκπρόσωποι ξένων τραπεζών και funds θεωρούν ότι οι 250 μονάδες βάσης προκαλούν τριγμούς αλλά όχι καταστροφή στην αγορά και ορθά. Εκτιμούν ότι μόνο αν το spread αναρριχηθεί προς τις 350 μονάδες βάσης εξέλιξη που φαντάζει πραγματικά ακραία αλλά όχι αδύνατη τότε υπάρχει ορατός κίνδυνος σεισμού στην αγορά ομολόγων.

Στις 320 μονάδες βάσης και πάνω έχουν τοποθετηθεί τα stop losses δηλαδή εκείνα τα σημεία τα οποία θα οδηγήσουν πολλούς επενδυτές σε ρευστοποιήσεις υποχρεωτικές.

Συνήθως με βάση τον εμπειρικό κανόνα τα stop losses εμφανίζονται όταν χάνεται το 10% του κεφαλαίου. Π.χ. όταν ένας επενδυτής έχει τοποθετήσει 300 εκατ ευρώ στα ομόλογα και χάνει τα 30 εκατ ευρώ τότε εξετάζει τα stop losses δηλαδή αν θα πρέπει να πωλήσει ώστε να διαφυλάξει το συνολικό του κεφάλαιο.
 
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι με spread στις 350 μονάδες βάσης το ΧΑ θα οδηγηθεί στα τάρταρα. Το ερώτημα είναι θα αναρριχηθεί περαιτέρω το spread στα ομόλογα; Με βάση όλες τις ενδείξεις τα κρίσιμα τεχνικά σημεία είναι στις 250, στις 270, στις 300 στις 310 και 320 μονάδες βάσης.

Ομως αν διασπαστούν αποφασιστικά οι 270 μονάδες βάσης αρχικά και οι 300 μονάδες βάσης δεν αποκλείεται το spread να φθάσει από 300 έως 350 μονάδες βάσης υποστηρίζουν στελέχη dealing rooms. Σε μια τέτοια περίπτωση η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου θα ξεπεράσει το 6% και των πολύ μακροπρόθεσμων ομολόγων το 7%.

Ολοι πάντως προσπαθούν να αποφύγουν αυτό το σενάριο της εκτόξευσης του spread στα ομόλογα πάνω από τις 300 μονάδες βάσης.
Πέτρος Λεωτσάκος
[email protected]  
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.