ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο πρωθυπουργός μίλησε, το ''μπαλάκι'' στις αγορές- Στις 257 μ.β. το spread

08:57 - 15 Δεκ 2009 | Οικονομία
(upd 3) Στις 257 μονάδες εκτοξεύθηκε πριν από λίγο το spread στα ομόλογα. Την εξειδίκευση όλων όσων είπε ο πρωθυπουργός περιμένουν από σήμερα κιόλας οι αγορές. Ο κ. Γ. Παπανδρέου έδωσε, όπως χαρακτηριστικά είπε, έναν οδικό χάρτη τριών μηνών, όπου τα θεσμικά μέτρα τα οποία εξήγγειλε θα πάρουν σάρκα και οστά. Ο ίδιος μίλησε για επώδυνες αλλαγές, κυρίως αλλαγές που έχουν να κάνουν με τη νοοτροπία, ενώ ταυτόχρονα, κάνοντας αναφορά στις αγορές, παραδέχθηκε ότι τα τελευταία χρόνια χάθηκε κάθε ίχνος αξιποπιστίας.

Αξιοπιστία η οποία θα κερδηθεί με τη συνέπεια στις δεσμεύσεις της κυβέρνησής του. Η αγορά εξακολουθεί να είναι προβληματισμένη για το ότι δεν ακολουθούνται δραστικά μέτρα, τέτοια που να επαναφέρουν τα δημοσιονομικά πράγματα της χώρας σε σωστή τροχιά.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Merit ΑΧΕΠΕΥ κ. Δ. Λευτάκης θεωρεί ότι, "η τρέχουσα εβδομάδα είναι μία από τις πιο κρίσιμες για το Χ.Α. Ολα δείχνουν να κρέμονται από μιά στιγμή, αφού εκείνο που προέχει πάνω απ' όλα είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς τις αγορές και τους δανειστές μας". Ο ίδιος αναφέρει ότι, "τα άσχημα έχουν προεξοφληθεί, αλλά μένει να δούμε πως θα κρίνουν οι ξένοι τις πρωθυπουργικές δεσμεύσεις. Οι τράπεζες, από την ερχόμενη κιόλας εβδομάδα, θα τα καταφέρουν να δανειστούν με ευκολία; Οι ξένοι θα συνεχίσουν την τακτική της αποχώρησης από την εγχώρια αγορά ή πείστηκαν από τις πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού; Οι ξένοι θεσμικοί είναι σίγουρο ότι εν μέσω κρίσης δεν θα πατήσουν σε μιά σειρά από δικαιολογίες, επικαλούμενοι ανοίγματα ελληνικών τραπεζών σε χορηγήσεις ναυτιλιακών δανείων ή τοξικών προϊόντων";

Ο επενδυτικός σύμβουλος της Proton Bank κ. Δ. Τζάνας υποστηρίζει από την πλευρά του ότι, 'όλα είναι συνυφασμένα πλέον με την έγκριση των πρωτοβουλιών ωτης κυβέρνησης από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Οι αγορές θέλουν να ακουν συγκεκριμένα μέτρα. Που θα βρει η κυβέρνηση - η όποια κυβέρνηση - τα κεφάλαια εκείνα για να μειώσει το Χρέος και τα ελλείμματα". Ως προς την επενδυτική πολιτική που θα μπορούσε να ακολουθήσει κανείς την περίοδο αυτή, ο κ. Τζάνας είναι σαφής. Μιλάει για αποχή μέχρι νεοτέρας, καθώς, όπως λέει, "δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι οι τιμές δεν θα πάνε παρακάτω. Η ψυχολογία στο Χ.Α. θα αποκατασταθεί μόνο όταν οι ξένοι αποδεχθούν τα όποια μέτρα λάβει τελικά η κυβέρνηση".

Το τμήμα ανάλυσης της Marfin αναφέρει στο πρωινό της σχόλιο: Αναφορικά με την αντίδραση της αγοράς στα μέτρα, υπογραμμίζουμε το γεγονός πως η Κυβέρνηση επέλεξε να αναπτύξει ένα μακροπρόθεσμο πλάνο για την αλλαγή της δομής της οικονομίας παρά να πάρει έκτακτα μέτρα. Η ομιλία δεν περιείχε μεγάλες εκπλήξεις καθώς τα περισσότερα μέτρα είχαν ήδη ανακοινωθεί ή διαρρεύσει στον τύπο.

To τμήμα ανάλυσης της Proton αναφέρει στο πρωινό της σχόλιο: Κατά την άποψή μας τα μέτρα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση ειδικά λόγω του ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η φοροδιαφυγή η διαφθορά και ο μεγάλος και κακοδιαχειριζόμενος δημόσιος τομέας. Ωστόσο υπάρχει ρίσκο που έχει να κάνει με την εκτέλεση των προτεινόμενων μέτρων, ενώ έχουμε μείνει με το αίσθημα ότι οι αγορές ασκούν πίεση για πιο ακραία και χειροπιαστά μέτρα. Η αποδοχή του χρόνου μείωσης του ελλείμματος από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μέγιστης σημασίας, ενώ περιμένουμε νευρική συνεδρίαση σήμερα με την αγορά να αντιδρά στις δηλώσεις από την Ε.Ε. και άλλους αξιωματούχους.

XA: Τι αναμένουν οι αναλυτές για σήμερα

Στο ταμπλό αναμένουν οι αναλυτές να αποτυπωθούν οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού σημειώνοντας πως οι τράπεζες θα βρεθούν ξανά στο επίκεντρο. Στην Ευρώπη αναμένεται ανοδικό άνοιγμα ενώ στην Ασία καταγράφθηκαν πτωτικές τάσεις.

Marfin
Τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες ο Πρωθυπουργόςαναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο. Για μία ακόμα φορά εξέφρασε ο Πρωθυπουργός την πρόθεσή του να πατάξει τη διαφθορά και τη φοροδιαφυγή, ενώ πρότεινε επίσης και μεγάλες περικοπές στο δημόσιο τομέα σε προσλήψεις και πληρωμές. Οι τράπεζες αναμένεται να μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον των επενδυτών.

Proton
Σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές αναμένεται να ανοίξουν ανοδικά με τους επενδυτές να εστιάζουν το βλέμμα τους στα στοιχεία για τον δείκτη τιμών παραγωγού και τη βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ. Περιμένουμε για την εγχώρια αγορά μία νευρική συνεδρίαση με την αγορά να αποτυπώνει τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού.

Eurobank
Η μετριοπαθής ομιλία του Πρωθυπουργού για τη δημοσιονομική προσαρμογή ίσως φέρει μία χλιαρή αντίδραση σήμερα στην αγορά.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.