ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Με 8 δισ. (!) στα ταμεία του κράτους ξεκινάει το 2010

09:00 - 16 Δεκ 2009 | Οικονομία
Oσο και να κάνει εντύπωση σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς για την ελληνική οικονομία, το 2010 ξεκινάει, έχοντας η κυβέρνηση στα ταμεία της περίπου 8 δισ. ευρώ! Μαζί με τη χθεσινή συμφωνία για δανεισμό (τα λεφτά θα τα πάρει το Δημόσιο στις 4/1/2010) το Δημόσιο 'αγοράζει' χρόνο με 8 δισ. ευρώ ενόψει των δανειακών αναγκών της ερχόμενης χρονιάς, προσδοκώντας σε απόδοση των μέτρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός το βράδυ της περασμένης Δευτέρας ή τουλάχιστον σε κατευνασμό των αγορών.
Οικονομικοί αναλυτές σχολίαζαν ότι η κυβέρνηση προέβη σε έκδοση ομολόγου φοβούμενη τριγμούς στα spreads στις αρχές της χρονιάς, όπου και επισήμως θα ξεκίναγε το δανειακό πρόγραμμα του Δημοσίου. Στην απόφαση για το χθεσινό δανεισμό συνηγόρισε η άποψη ότι το δημόσιο θα πρέπει να διαμορφώσει ένα αξιόλογο ύψος διαθέσιμων κεφαλαίων που θα του επιτρέψουν κάποια σχετική ευχέρειεα χειρισμών στις αρχές του 2010 όταν οι αγορές θα ξέρουν ότι θα πιέζεται ασφυκτικά για την εκκίνηση του δανειακού προγράμματος του 2010. Σύμφωνα δε με πληροφορίες ήδη τα ταμειακά διαθέσιμα είναι υψηλά καθώς δεν έχουν εξοφληθεί οι υποχρεώσεις των νοσοκομείων που μετατίθενται για το επόμενο έτος.

Ετσι μαζί με τα 2 δισ. ευρώ υπολογίζεται ότι το 2010 ξεκινά με περίπου 8 δισ. ευρώ στα δημόσια ταμεία. Στόχος του υπουργείου είναι να υπάρξει μια γραμμή άμυνας στις αναμενόμενες πιέσεις στο κόστος δανεισμού που είναι βέβαιον ότι θα ασκηθούν έντονες από τον πρώτο μήνα του έτους ακριβώς λόγω του ύψους των αναγκών για δανεισμό. Ακριβώς για το λόγο αυτό προκαλεί ερωτηματικά το γεγονός ότι ενώ η πρόθεση του δημοσίου ήταν γνωστή τις δύο ή τρείς τελευταίες ημέρες, η γνωστοποίηση έγινε χθες, μια μέρα δηλαδή που τα spreads είχαν ανοίξει ενώ τις προηγούμενες ημέρες ήταν σε χαμηλότερα επίπεδα.

Και αυτό θα έπρεπε να είναι αναμενόμενο όχι μόνο διότι είχε διαρρεύσει η πρόθεση δανεισμού αλλά και διότι ακριβώς την πρώτη κρίσιμη ημέρα μετά την ομιλία Παπανδρέου το ρίσκο αρνητικής αντίδρασης των αγορών υπήρχε έντονο.

Σύμφωνα με πληροφορίες το ελληνικό δημόσιο προχώρησε χθες σε συμφωνία κυρίως με ελληνικές τράπεζες για τη διάθεση με ιδιωτική τοποθέτηση ομολόγων κυμαινόμενου επιτοκίου πενταετούς διάρκειας.

Το επιτόκιο προσδιορίστηκε σε euribor συν 250 μονάδες βάσης και οι τράπεζες που συμμετέχουν είναι η Εθνική, η Alpha, η Eurobank, η Πειραιώς και η Sao Paolo IMI. Η ημερομηνία της συναλλαγής είναι η χθεσινή αλλά η συναλλαγή θα πραγματοποιηθεί με ημερομηνία 4 Ιανουαρίου 2010. Πρόκειται ουσιαστικά για κίνηση pre funding έναντι του δανειακού προγράμματος του 2010.

Στ.Κ.Χαρίτος
[email protected]
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.