ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΥΠΟΙΚ: Σχέδιο αποκρατικοποιήσεων 2,5 δισ. ευρώ

09:05 - 18 Δεκ 2009 | Οικονομία
Τον άσο των αποκρατικοποιήσεων έβγαλε από το μανίκι του ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, ανακοινώνοντας από το Λονδίνο που βρέθηκε προχθές σχέδιο αποκρατικοποιήσεων 2,5 δισ. ευρώ προκειμένου να κατευνάσει τις αγορές και να δημιουργήσει προσδοκίες στους επενδυτές. Ατύχησε, βραχυπρόθεσμα, καθώς λίγες ώρες αργότερα ένας δεύτερος διεθνής οίκος, ο Standards & Poors (ο μεγαλύτερος όλων) προχώρησε μετά τη Fitch σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.

Σε κάθε περίπτωση και μετά τον αντίκτυπο και αυτής της υποβάθμισης η ανακοίνωση για αποκρατικοποιήσεις θα αποτελέσει σωσίβιο για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά. Ο υπουργός έθεσε τον πήχη πολύ ψηλά λέγοντας ότι τα έσοδα που προσδοκά το 2010 είναι 2,5 δισ. ευρώ. Το ποσό είναι μεγάλο εάν λάβει κάποιος υπόψη του πως το 2009 τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις ήταν περί τα 786 εκατ. ευρώ.

Δεν διευκρίνησε εάν συμπεριλαμβάνει και μέρος των κεφαλαίων που θα πάρει πίσω το δημόσιο από τις τράπεζες με την επιστροφή των προνομιούχων μετοχών.

Ο υπουργός δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες εταιρείες αλλά είπε ενδεικτικά ότι θα γίνουν ιδιωτικοποιήσεις τραπεζών (ATEbank και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο) , επιχειρήσεων κοινής ωφελείας (ΔΕΗ) και επιχειρήσεων άλλων κλάδων (ΟΠΑΠ, διευκρινίζοντας ότι το οικονομικό επιτελείο δεν έχει καταλήξει.

Σύμφωνα με πληροφορίες του 'R' το πλάνο περιλαμβάνει και σενάρια για καθολική ιδιωτικοποίηση του κλάδου των τυχερών παιχνιδιών και ορισμένων εταιρειών κοινής ωφελείας, αφού προηγηθεί διάσπαση και διατήρηση των στρατηγικών υποδομών στον έλεγχο τους κράτους.

Χρ.Ιωάννου
[email protected]

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.