ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Goldman Sachs: 'Αδιανόητη προοπτική' μη αποδοχής ελληνικού χρέους στην ΕΚΤ

11:09 - 18 Δεκ 2009 | Οικονομία
Στα χέρια της Moody's βρίσκεται η κρίσιμη απόφαση για το μέλλον των εγγυήσεων (collateral) του ελληνικού χρέους στην ΕΚΤ, σύμφωνα με έκθεση της Goldman Sachs. Ο αμερικανικός οίκος θεωρεί ότι αν δεν υπάρξει σημαντική αναβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας τους επόμενους μήνες, η ΕΚΤ θα βρεθεί σε μια 'παράξενη και αβάσιμη κατάσταση' σε περίπτωση που αποφασίσει να επιστρέψει στο παλαιό καθεστώς αποδοχής ομολόγων, με rating Α- και πάνω.

Σύμφωνα με την άποψη των αναλυτών της Goldman Sachs είναι «αδιανόητη η προοπτική» να μην γίνουν αποδεκτά ομόλογα μιας χώρας μέλους ως collateral στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Οι αναλυτές θεωρούν επίσης 'αστήρικτη' την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, δηλαδή η ΕΚΤ να εξαρτά την αποδοχή των ομολόγων ενός κράτους μέλους της Ε.Ε. από την αξιολόγηση μιας ιδιωτικής εταιρίας αξιολόγησης.

Σύμφωνα με την Goldman Sachs, η Moody’s είναι ο μόνος οίκος που διατηρεί την αξιολόγηση Α1 για την Ελλάδα, τρεις βαθμίδες πάνω από το Baa1 (που είναι ισότιμο με το BBB+ των άλλων οίκων). Σε περίπτωση που συμβεί η υποβάθμιση αυτή, τα ελληνικά ομόλογα θα «κοπούν» από το καλάθι αποδοχής της ΕΚΤ από τις αρχές του 2011.

Σύμφωνα με την Goldman Sachs, η ΕΚΤ θα πρέπει να προβεί σε τρεις ενέργειες:

- Να αλλάξει τον κανονισμό που απαιτεί αξιολογήσεις κάτω από Α- και από τις τρεις εταιρίες αξιολόγησης για να μη γίνει δεκτό ως collateral να υιοθετήσει το πιο «κοινό» σύστημα της πλειοψηφίας. Όταν δηλαδή δυο από τις τρεις εταιρίες προχωρήσουν σε μια αξιολόγηση, αυτή να υιοθετείται από την ΕΚΤ, χωρίς να περιμένει το «βετο» της τρίτης.

- Δεύτερον, η ΕΚΤ θα πρέπει να θέσει μια ενδιάμεση απειλή, πέρα από το άκρο της πλήρους απαλοιφής από το σύστημα των ρεπος, η οποία λόγω της αυστηρότητάς της δεν είναι πάντοτε αξιόπιστη.

- Τρίτον, η ΕΚΤ θα πρέπει να καταστήσει πιο εμφανείς τους υφιστάμενους κανόνες της αλλά και τις μελλοντικές της αναθεωρήσεις των κανόνων, ώστε η διαφάνεια να είναι μεγαλύτερη.

Ο οίκος βλέπει δύο σενάρια για το μέλλον της Ελλάδας: Αν η δημοσιονομική εικόνα της χώρας βελτιωθεί τους επόμενους μήνες, τότε η υποβαθμιση από τη Moody’s μπορεί να αποφευχθεί και το outlook της χώρας να βελτιωθεί. Εναλλακτικά μέσω ενός πακέτου στήριξης από την Ε.Ε. ή του ΔΝΤ θα μπορούσε να επιτευχθεί το ίδιο αποτέλεσμα. Η πρόταση της Goldman Sachs είναι να υπάρξει ένα δάνειο ανάγκης από την Ε.Ε. 

H Goldman Sachs επισημαίνει ακόμη ότι καθώς δεν προβλέπει η ΕΚΤ να αλλάζει τους κανόνες της για την αποδοχή ομολόγων ανάλογα με την πιθανή υποβάθμιση ή όχι από τη Moody’s, θα πρέπει να είναι σίγουρη ότι δεν θα υπάρξουν νέες υποβαθμίσεις. Αν η τράπεζα δεν είναι αρκετά σίγουρη θα πρέπει να αλλάξουν τα κριτήρια αξιολόγησής τους μέσα στους επόμενους μήνες. Και σε αυτή την περίπτωση η ΕΚΤ έχει- σύμφωνα με την GS- δύο επιλογές: Είτε να επεκτείνει χρονικά το παρόν καθεστώς αποδοχής ομολόγων πέραν του 2010 ή να επιβάλει μια ενδιάμεση απειλή όπως αυτή περιγράφεται παραπάνω.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.