ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Υπέρ της ολοκλήρωσης των διαβουλεύσεων για την υπογραφή της ΕΓΣΣΕ 2010 η ΕΣΕΕ

10:49 - 04 Ιαν 2010 | Οικονομία
Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου που εκπροσωπεί τον εμπορικό κόσμο της χώρας στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, αποδέχεται την πρόσκληση της ΓΣΕΕ και με το ξεκίνημα του νέου χρόνου, τάσσεται υπέρ της κατάρτισης και της ολοκλήρωσης των διαβουλεύσεων μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, με τελικό στόχο την υπογραφή της νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, αναφέρει σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Β. Κορκίδης.

Και συμπληρώνει:

Η οικονομική κατάσταση επιβάλλει την έναρξη των διαπραγματεύσεων και την σύντομη έκβασή τους, ακόμη και αν τα πρωτοφανή αρνητικά οικονομικά αποτελέσματα της πλειοψηφίας των επιχειρήσεων για το 2009, μας υποχρεώνουν να κινηθούμε συντηρητικά, με ποσοστιαίες αυξήσεις στα επίπεδα του πληθωρισμού και να επικεντρωθούμε περισσότερο σε θεσμικά εργασιακά θέματα.

Το Ελληνικό Εμπόριο έχει δείξει μέχρι σήμερα συνέπεια, ευελιξία και αντοχή, ενώ έχει συντελέσει στην αναπτυξιακή πορεία της απασχόλησης στην χώρα μας, αφού παρά τις απώλειες κατά 20-25% σε πωλήσεις το 2009, η μείωση της απασχόλησης στον κλάδο μας δεν ξεπέρασε το 2,5%.

Η επικείμενη συζήτηση για την υπογραφή της νέας σύμβασης σε καμιά περίπτωση δεν είναι το «αντίδοτο» στην κρίση, αλλά είναι βέβαιο ότι θα βοηθήσει στην επίτευξη του κοινού στόχου, που είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας, η κοινωνική συνοχή και κυρίως, η αντιστροφή του κλίματος στην αγορά και η βελτίωση της ψυχολογίας του μέσου εργαζομένου-καταναλωτή.

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου σε αυτή την διαπραγμάτευση θα στρέψει την προσοχή της στους χαμηλόμισθους εργαζόμενους  και εξετάζει την πρόταση της ΓΣΕΕ να εξαντλήσει κάθε δυνατό περιθώριο «ευρικής» και όχι ποσοστιαίας αύξησης στα κατώτερα όρια αμοιβών, τηρουμένων βεβαίως των αναλογιών, των αντοχών μας, αλλά και με την προϋπόθεση της αποδέσμευσης από τις υπόλοιπες κατηγορίες και κλαδικές συμβάσεις.

Όλοι αναγνωρίζουμε ότι την επόμενη διετία οι συνθήκες στην αγορά θα είναι δυσκολότερες και τελείως διαφορετικές. Η συνεχιζόμενη οικονομική και κοινωνική κρίση, αλλά κυρίως η  βαθιά ύφεση  στην οικονομία, την εργασία και την κατανάλωση μας επιβάλλει ιδιαίτερα φέτος, να προσεγγίσουμε την Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. με κοινωνικές προτεραιότητες. Άλλωστε η αριθμητική προσέγγιση και η χρησιμοποίηση παραμέτρων όπως ο ετήσιος πληθωρισμός στο 1,4%, η ανεργία στο 9,3%, η παραγωγικότητα και η ανάπτυξη στο -0,4% είναι βέβαιο ότι δεν βγάζουν θετικό πρόσημο.

Ο ιδιωτικός τομέας παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει εξακολουθεί να πιστεύει ότι το πάγωμα των μισθών δεν είναι ούτε βιώσιμη, ούτε αποτελεσματική λύση για την αναθέρμανση της οικονομίας και την αύξηση της κατανάλωσης.

Στην ΕΣΕΕ πιστεύουμε ότι η Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. είναι η κορυφαία διαδικασία συλλογικής αυτονομίας ,όπου, όλες οι εργοδοτικές οργανώσεις οφείλουμε να κρατήσουμε μια κοινή και υπεύθυνη στάση και να προχωρήσουμε σε μια δίκαιη και λογική συμφωνία με οφέλη για όλους, εργοδότες και εργαζόμενους.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.