ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γερμανική βόμβα για την ελληνική οικονομία - H απάντηση του ΥΠΟΙΚ - Στήριξη από ΔΝΤ - Επί τω έργω επιθεωρητές από Κομισιόν - ΕΚΤ

09:36 - 07 Ιαν 2010 | Οικονομία
(upd) Ενα μόλις 24ωρο μετά την επιτάχυνση του χρονοδιαγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης, η ελληνική οικονομία βρέθηκε για μια ακόμη φορά στο στόχαστρο. Τα σενάρια πτώχευσης της ελληνικής οικονομίας επανέφερε στο προσκήνιο την Τετάρτη το μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Γιούργκεν Σταρκ, ο οποίος σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Il Sole, σημειώνει πως «οι αγορές αυταπατώνται εάν θεωρήσουν ότι τα άλλα κράτη-μέλη θα βάλουν το χέρι στην τσέπη για να σώσουν την Ελλάδα». Η δήλωση αυτή ήταν αρκετή για να ακολουθήσει βροχή αρνητικών δημοσιευμάτων για τη χώρα μας.

Η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί τη βοήθεια κανενός, καθώς λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα, έσπευσε να απαντήσει ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg. «Δεν περιμένουμε να σωθούμε από κανέναν, κάνουμε ό,τι πρέπει για να μειωθεί το έλλειμμα και να ελέγξουμε το χρέος» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στον αντίποδα, τη δική του ψήφο εμπιστοσύνης στους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στην αντιμετώπιση των δημοσιονομικών προβλημάτων της χώρας δίνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Σύγκεκριμένα, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΔΝΤ,  John Lipsky, σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του Bloomberg, τονίζει ότι «η Ελλάδα είναι ένα μέλος του ΔΝΤ που στέκεται όρθιο».

Αναλυτικά, ο Lipsky δήλωσε ότι το ΔΝΤ παρατηρεί και εξετάζει με προσεκτική ματιά τις πολιτικές της ελληνικής κυβέρνησης, και ακολούθως, σχηματίζει μία εικόνα για το πώς θα επηρεάσουν αυτές οι αποφάσεις την πορεία της χώρας. Επιπλέον, τονίζει ότι η κυβέρνηση έχει απαντήσει πολύ δυναμικά στον περιορισμό των δημοσιονομικών προβλημάτων, εισαγάγοντας νέα μέτρα και στοχεύοντας στην αντιστροφή του ελλείμματος προϋπολογισμού.

Επί τω έργω οι επιθεωρητές της Κομισιόν

Στην Αθήνα βρίσκεται από το πρωί της Τετάρτης το κλιμάκιο της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προκειμένου να μελετήσει το προσχέδιο του Προγράμματος Σταθερότητας και να βεβαιωθεί στην ουσία αν όλα όσα περιλαμβάνει είναι εφικτά. Την πρώτη ημέρα το κλιμάκιο πέρασε σχεδόν 11 ώρες στο υπουργείο Οικονομικών, ενώ την Πέμπτη έχει προγραμματίσει ελέγχους και στις δαπάνες των υπουργείων Οικονομίας, Υγείας, Εθνικής Άμυνας και Εργασίας. Η επίσκεψη του κλιμακίου στη χώρα μας θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή με τις συναντήσεις που θα έχει με τους Λ. Κατσέλη και Γ.Παπακωνσταντίνου.

Τελευταία τροποποίηση στις 15:07 - 07 Ιαν 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.