ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κομισιόν: Ζητά την ποσοτικοποίηση των μέτρων του ΠΣΑ

15:52 - 07 Ιαν 2010 | Οικονομία
Κομισιόν: Ζητά την ποσοτικοποίηση των μέτρων του ΠΣΑ
(upd 2) Την «ποσοτικοποίηση» των μέτρων που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ) για τη δημοσιονομική εξυγίανση της χώρας ζήτησαν από την ελληνική κυβέρνηση οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ακόμη, σύμφωνα με τα στελέχη του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Εμπορικής Ναυτιλίας, τα μέτρα για την παραγωγική ανασυγκρότηση θα αρχίζουν να αποδίδουν από το Μάιο - Ιούνιο 2010, η ανάκαμψη θα αρχίσει να διαφαίνεται το β΄εξάμηνο του 2010 και ανάπτυξη θα έχουμε το 2011. Στέλεχος, δε, του υπουργείου δήλωσε ότι δεν τίθεται θέμα περικοπών του «14ου ή άλλου μισθού», ενώ διέψευσε κατηγορηματικά ότι τη σκέψη ή εισήγηση για αύξηση του ΦΠΑ.

Ο ίδιος, ακόμα, τόνισε ότι εξετάζεται η εισήγηση για την παροχή κινήτρων για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων, ενώ παράλληλα, ανέφερε ότι πέραν της απελευθέρωσης των υπηρεσιών θα προωθηθεί εντός του α΄ εξαμήνου και το "άνοιγμα" των "κλειστών επαγγελμάτων".

Σχετικά με τη συλλογή αποδείξεων, το στέλεχος του υπουργείου χαρακτήρισε "μίζερη" τη συζήτηση για τον τρόπο καταγραφής τους στις φορολογικές δηλώσεις και "μείζονα επιτυχία της οικονομικής πολιτικής" το γεγονός ότι δημιουργήθηκε πανεθνικό θέμα για την ανάγκη να ζητούνται αυτές.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, ανώτερο στέλεχος του Υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι «μας ζήτησαν να υπάρξει ποσοτικοποίηση των αποτελεσμάτων των δράσεων και να περιληφθούν στο ΠΣΑ».

Υπογράμμισε, δε, ότι τα κλιμάκια της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που έχουν επισκεφτεί τη χώρα από χθες, Τετάρτη 6 Ιανουαρίου, στο πλαίσιο της τριήμερης επίσκεψης τους  για συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση για το ΠΣΑ, επικεντρώνονται στο ζήτημα του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας, αλλά και στο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών.

Ακόμη, κατά τη διάρκεια της εξάωρης συζήτησης μεταξύ της ελληνικής και της κοινοτικής πλευράς έγιναν αναφορές για τα μέτρα που θα ληφθούν το 2010, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά έδωσε τα στοιχεία για το νέο τρόπο κατάρτισης του προϋπολογισμού, αλλά και για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στους δημοσιονομικούς κανόνες.

"Το ΠΣΑ είναι στην πράξη ένα πρόγραμμα ανασυγκρότησης της εθνικής οικονομίας", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος πρόσθεσε ότι το ΠΣΑ "αποτυπώνει τις μεγάλες αλλαγές στα δημοσιονομικά, στη φορολογία, στον τρόπο κατάρτισης του προϋπολογισμού, αλλά και τις γενικότερες μεγάλες ριζικές ανατροπές που θα γίνουν στο κράτος και στο παραγωγικό πρότυπο της οικονομίας".

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση στοχεύει σε μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ μέχρι τα τέλη του 2012, δηλαδή, έναν χρόνο νωρίτερα από τον αρχικό στόχο.

Ταυτόχρονα, τρίωρη συνάντηση είχε στο υπουργείο Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας η υπουργός Λούκα Κατσέλη με τα στελέχη της ευρωπαϊκής επιτροπής και τα στελέχη της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας, ενόψει της κατάρτισης του προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης.

Όπως αναφέρουν υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, η συζήτηση των δύο πλευρών αφορούσε τις εξής προτεραιότητες:

1. Την τόνωση των επενδύσεων δημοσίων και ιδιωτικών. Οι κοινοτικοί παράγοντες ζήτησαν στοιχεία σχετικά με την πολιτική της κυβέρνησης για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Η ελληνική πλευρά αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις που προωθούνται για την ίδρυση, αδειοδότηση και λειτουργία των επιχειρήσεων και τη μείωση της γραφειοκρατίας στα θέματα αυτά, που κοστίζουν στο ελληνικό δημόσιο 7 δισ.ευρώ ετησίως.

2. Τη ρευστότητα στην αγορά δεδομένου ότι η ελληνική πλευρά διαπιστώνει ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν έχουν την απαιτούμενη πρόσβαση στον τραπεζικό τομέα. Επίσης οι κοινοτικοί ενημερώθηκαν για τα δύο σχέδια νόμου που αφορούν τη ρύθμιση των οφειλών των επιχειρήσεων και τη ρύθμιση των οφειλών των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

3. Την εποπτεία των αγορών. Συζητήθηκε το θέμα της τιμολογιακής ανταγωνιστικότητας, τα υψηλά επιτόκια που δεσπόζουν στην ελληνική αγορά κλπ.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, η Υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Το νέο αναθεωρημένο ΠΣΑ είναι ένα συνεκτικό σχέδιο δημοσιονομικής εξυγίανσης, αναθέρμανσης και παραγωγικής αναδιάρθρωσης της Εθνικής Οικονομίας, το οποίο δίνει ιδιαίτερη έμφαση στα διαρθρωτικά μέτρα και τις μεγάλες τομές που πρέπει να γίνουν ώστε εντός μιας τριετίας να έχει βγει η χώρα μας από την κρίση και  να έχουν γίνει ορατά τα αποτελέσματα σε κάθε πολίτη και στους Ευρωπαίους εταίρους μας.

Η συνεργασία μας με τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι γόνιμη και θα συνεχισθεί σε όλη τη διάρκεια αυτής της δύσκολης προσπάθειας, για την αποκατάσταση της οικονομικής σταθερότητας και την επάνοδο σε υψηλούς και διατηρήσιμους ρυθμούς ανάπτυξης, που είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαίοι για την ανάσχεση της δυναμικής του δημοσίου χρέους και τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής».

Κατόπιν, τα κοινοτικά στελέχη είχαν συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας, Α.Λοβέρδο και τον υφυπουργό Γ.Κουτρουμάνη. Κατά τη συνάντηση οι εκπρόσωποι της Κομισιόν και της ΕΚΤ υπογράμμισαν την ανάγκη για περικοπή των δαπανών μέσω της μείωσης των συντάξεων και την περαιτέρω ευελιξία στην αγορά εργασίας.

Ζήτησαν επίσης διευκρινίσεις για συγκεκριμένα στοιχεία δηλαδή τους ειδικούς αριθμούς, δαπάνη προς δαπάνη για το σύνολο των κονδυλίων που αφορούν το ασφαλιστικό.

Σύμφωνα πάντως με στελέχη του υπουργείου δεν τίθεται για την κυβέρνηση θέμα μείωσης συντάξεων και μισθών, αφού, όπως υπογραμμίστηκε στη συνάντηση, στα μεγαλύτερα ταμεία της χώρας ποσοστό άνω του 55% των συνταξιούχων λαμβάνει την κατώτερη σύνταξη.

Ωστόσο, η διαδικασία της παρατήρησης θέτει πίεση για επιτάχυνση των διαδικασιών συζήτησης των αλλαγών στο ασφαλιστικό ώστε στα τέλη Φλεβάρη η κυβέρνηση να είναι έτοιμη να παρουσιάσει στις σχετικές συζητήσεις συγκεκριμένους αριθμούς και στοιχεία για τις εξοικονομήσεις που θα φέρουν οι αλλαγές.

Σύμφωνα με ανώτατα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, το Πρόγραμμα θα είναι έτοιμο και θα κατατεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 13-15 Ιανουαρίου.

Ακολούθως, θα παρουσιαστεί προφορικά από τον Γ. Παπακωνσταντίου στο Eurogroup και το Ecofin, στις 18-19 Ιανουαρίου, θα συζητηθεί στην Οικονομική Επιτροπή της Βουλής και θα σταλεί στα τέλη του Ιανουαρίου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε να εξεταστεί από την Ολομέλεια των Επιτρόπων στις 27 Ιανουαρίου.

Τέλος, στις 15 Φεβρουαρίου το ΠΣΑ θα συζητηθεί στο Ecofin.

Τελευταία τροποποίηση στις 20:34 - 07 Ιαν 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.