ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τρισέ: «Ανόητη υπόθεση να βγει η Ελλάδα από το ευρώ»

16:41 - 14 Ιαν 2010 | Οικονομία
Τρισέ: «Ανόητη υπόθεση να βγει η Ελλάδα από το ευρώ»
(upd) Η πρώτη ερώτηση που δέχτηκε ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Jean-Claude Trichet, στην προγραμματισμένη συνέντευξη τύπου, στον απόηχο της απόφασης της ΕΚΤ να διατηρήσει το βασικό επιτόκιο δανεισμού στο ιστορικό χαμηλό του 1%, ήταν για την Ελλάδα. Συγκεκριμένα, ο Τrichet υπογράμμισε ότι το να βγει η Ελλάδα από τη ευρωζώνη είναι «ανόητη υπόθεση», ενώ πρόσθεσε ότι δεν θα αλλάξουν το καθεστώς που ισχύει για τις εγγυήσεις για κανένα μέλος της ευρωζώνης, καθώς κανένα δεν πρόκειται να δεχτεί ειδική μεταχείριση.

Τόνισε, ακόμη, ότι η ΕΚΤ θα εξετάσει πολύ προσεκτικά το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης της χώρας, ενώ σε σχετική ερώτηση για την ανάπτυξη του ΑΕΠ της Ελλάδας, απάντησε ότι το υπολογίζει ανάμεσα στο 2-3%. Ωστόσο, σχολίασε ότι αν και δεν είχε χρόνο να διαβάσει προσεκτικά τα τελευταία μέτρα που εξήγγειλε η ελληνική κυβέρνηση,  είναι σίγουρος ότι αυτά στοχεύουν στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος.

Μεταξύ άλλων, υπογράμμισε , ότι το ευρωσύστημα θα κάνει ότι είναι απαραίτητο προκειμένου να παράσχει τεχνική βοήθεια στην κυβέρνηση, ενώ σε ερώτηση σχετικά με την αξιοπιστία του ελλείμματος απάντησε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει λάβει το μήνυμα από τα μαθήματα του παρελθόντος.

Επιπλέον, σε ερώτηση σχετικά με την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, ο Trichet απάντησε ότι η χώρα πρέπει να υιοθετήσει πολιτικές ώστε να την ενισχύσει, ενώ επεσήμανε ότι υπάρχουν και άλλα τέτοια παραδείγματα κρατών-μελών που έχουν αντιμετωπίσει παρόμοιες καταστάσεις στο παρελθόν.

Χώρες-μέλη, όπως η Ελλάδα και η Ιρλανδία πρέπει να δεσμευτούν σε μία αποφασιστική στρατηγική, με άξονα την οικονομική ανάπτυξη και την στήριξη της απασχόλησης, προς ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας τους και των προοπτικών ανάπτυξης, πρόσθεσε, αναφέροντας ότι «οι χώρες μέλη με σημαντικά προβλήματα πρέπει να προχωρήσουν σε θαρραλέες ενέργειες».

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε ερώτηση που απευθύνθηκε στον αντιπρόεδρο της ΕΚΤ , Λουκά Παπαδήμο, για το αν θα ασχοληθεί με την πολιτική όταν αποχωρήσει από την ΕΚΤ, εκείνος δεν προχώρησε σε κανένα σχόλιο.

Ακόμη, τόνισε ότι θα είναι "άνιση" η ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας, ενώ επεσήμανε ότι ο ρυθμός ανάπτυξής το 2010 θα είναι μετριοπαθής και οι προοπτικές για την οικονομία αβέβαιες. Επανέλαβε, δε, ότι τα επίπεδα των επιτοκίων είναι «κατάλληλα».

Εκτιμά, ακόμα, ότι το έλλειμμα στην ευρωζώνη θα διαμορφωθεί ανάμεσα στο 6,5% και 7%.

Όσον αφορά στον πληθωρισμό, δήλωσε ότι θα παραμείνει κοντά στο 1% μεσοπρόθεσμα, κάτω, δηλαδή, από τον στόχο 2% της ΕΚΤ.

Τελευταία τροποποίηση στις 18:55 - 14 Ιαν 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.