ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

'Ηράκλεια' η προσπάθεια της Ελλάδας να μειώσει το έλλειμμα, λέει η Μέρκελ - Τι λένε Στρος Καν, Γιούνκερ και Τρισέ

12:19 - 15 Ιαν 2010 | Οικονομία
'Ηράκλεια' η προσπάθεια της Ελλάδας να μειώσει το έλλειμμα, λέει η Μέρκελ - Τι λένε Στρος Καν, Γιούνκερ και Τρισέ
(upd 3) Τις προσπάθειες της Ελλάδας για τον περιορισμό του ελλείμματος αναγνωρίζει η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, η οποία σε συνέντευξη Τύπου τόνισε ότι όλα τα μέλη της ευρωζώνης πρέπει να πάρουν μέτρα για τα ελλείμματά τους προκειμένου να μην υποτιμηθεί το ευρώ.

Ειδικότερα, για την Ελλάδα, η γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση ‘’έχει πλέον κάνει σημαντικά βήματα προς τη δημοσιονομική προσαρμογή’’.

“’Οχι μόνο τα εγκρίνω, αλλά γνωρίζω τι ηράκλεια προσπάθεια είναι αυτή για τον Έλληνα πρωθυπουργό,’’ είπε.

ΔΝΤ: Δεν εμπλεκόμαστε στην Ελλάδα

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) είναι αναρμόδιο να παράσχει οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα, σε περίπτωση που αυτό καταστεί αναγκαίο, επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Dominique Strauss-Kahn, σε δηλώσεις του στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο «France 24».

«Είναι μια χώρα της Ευρωζώνης (η Ελλάδα) και είναι εντελώς φυσιολογικό η Ευρωζώνη και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να προσπαθήσουν να λύσουν το πρόβλημα από μόνες τους», τόνισε ο Strauss-Kahn.

«Είναι το ίδιο σα επρόκειτο για την περίπτωση της Καλιφόρνια, οι Αμερικάνοι πιθανότατα θα μας έλεγαν ‘δεν χρειαζόμαστε το ΔΝΤ’. Δεν είναι ακριβώς το ίδιο αλλά κάτι παρόμοιο», πρόσθεσε.

Τα σχόλια του επικεφαλής του Ταμείου έγιναν με αφορμή επίσκεψη ομάδας εργασίας του ΔΝΤ στην Ελλάδα, με σκοπό να παράσχουν τεχνική υποστήριξη στην ελληνική κυβέρνηση. Ο κ. Strauss-Kahn τόνισε όμως ότι σκοπός της αποστολής δεν είναι να συζητήσει το ενδεχόμενο οικονομικής βοήθειας.

«Ο λόγος που βρίσκεται αποστολή του ΔΝΤ στην Ελλάδα είναι επειδή η ελληνική κυβέρνηση μας το ζήτησε», διευκρινίζει περαιτέρω ο κ. Strauss-Kahn.

Υπενθυμίζεται ότι ένας από τους βασικούς σκοπούς της σύστασης του ΔΝΤ είναι η παροχή οικονομικής και τεχνικής βοήθειας σε χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα ή βρίσκονται κοντά στη χρεοκοπία.

Οσον δε αφορά την βοήθεια του ΝΔΤ προς την Ουγγαρία, θα πρέπει να επισημανθεί πως πρόκειται για χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι της Ευρωζώνης.

Η Ελλάδα έχει πολύ δουλειά να κάνει, προειδοποιεί ο Τρισέ

Η Ελλάδα έχει πολύ δουλειά να κάνει για να αντιμετωπίσει τα δικά της θέματα, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, μιλώντας στο γαλλικό ραδιόφωνο France Inter.

«Στο θέμα της Ελλάδας, έχω πει ότι θα πρέπει να κάνει τη δική της δουλειά. Είναι σημαντικό να γίνει δουλειά και κάποιες αποφάσεις ελήφθησαν χθες από την κυβέρνηση», τόνισε ο Τρισέ.

Γιούνκερ: προς την σωστή κατεύθυνση ο προϋπολογισμός της Ελλάδας το 2010

Προς τη σωστή κατεύθυνση βρίσκεται ο προϋπολογισμός της Ελλάδος δήλωσε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος είναι πρόεδρος του Eurogroup, προσθέτοντας όμως ότι χρειάζονται μεγαλύτερη μείωση δαπανών και αύξηση εσόδων.

Ο Γιούνκερ, υποστήριξε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να χρεοκοπήσει, αλλά θα πρέπει να καταβάλει τεράστιες προσπάθειες για να βγει από τη δύσκολη θέση. Επιπλέον, κατέκρινε την άποψη που θέλει την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ως αδιανόητη, αλλά τόνισε ότι είναι λάθος να υποθέτουμε ότι οι άλλες χώρες θα μπορούσαν να λύσουν τα προβλήματα της Ελλάδας.

Να σημειωθεί ότι το Reuters αναφερόμενο σε πηγές στους κόλπους του Eurogroup, επισημαίνει ότι η υπομονή των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup) με την Ελλάδα εξαντλείται έπειτα από τις επανειλημμένες απόπειρες παραπλάνησής τους σχετικά με το μέγεθος του δημοσιονομικού ελλείμματος και εμφανίζονται έτοιμοι να επιβάλουν κυρώσεις σε βάρος της χώρας μας, εάν χρειαστεί.

Ωστόσο, «η Κομισιόν διάκειται πολύ θετικά απέναντι στον υπουργό Οικονομικών για τη διάθεσή του να προωθήσει μεταρρυθμίσεις. Αλλα μέλη της κυβέρνησης φαίνεται ότι έχουν εντελώς διαφορετικές αντιλήψεις», σύμφωνα πάντα με τις πηγές του Reuters στο Eurogroup.

Τελευταία τροποποίηση στις 21:23 - 15 Ιαν 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.