ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σαχινίδης: 'Κάθε φορά που τίθεται θέμα αύξησης των αντικειμενικών αξιών επανεξετάζεται και το αφορολόγητο'

14:58 - 19 Ιαν 2010 | Οικονομία
Κάθε φορά που τίθεται θέμα αύξησης των αντικειμενικών αξιών επανεξετάζεται και το αφορολόγητο, ανέφερε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης στη διάρκεια της ομιλίας του στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων με θέμα την επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Οικονομικών «Τροποποίηση του Κώδικα Φορολογίας Κληρονομιών, Δωρεών, Γονικών Παροχών και Κερδών από Λαχεία και του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα».

Αναλυτικά στην ομιλία του ο κ. Σαχινίδης επισημαίνει τα εξής:

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

ακούσαμε πολλά από την Αντιπολίτευση για τη σκοπιμότητα αυτού του νομοσχεδίου.

Εμείς φέραμε στη Βουλή με τη μορφή του κατεπείγοντος αυτό το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου, γιατί διαπιστώσαμε, ότι είχε μετακινηθεί το κέντρο βάρους της συζήτησης στις διαδικασίες και τις εντυπώσεις και όχι στην αποτελεσματικότητα των ρυθμίσεων.

Γιατί ο Έλληνας πολίτης μετά από αυτή τη συζήτηση δεν θα είχε μια ολοκληρωμένη και σαφή εικόνα για την οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης και γιατί δε θα αποτελούσαν επίκεντρο οι απαράδεκτες ρυθμίσεις της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίες ευνοούσαν τη μεγάλη ακίνητη περιουσία.

Άκουγα τόση ώρα την Αντιπολίτευση, τον κ. Κεφαλογιάννη, να μιλάει για την έλλειψη λογικής που έχει η δική μας ρύθμιση και θυμήθηκα αυτό που στη δική μου περιοχή λέει ο λαός: «Τι κάνεις Γιάννη; Κουκιά σπέρνω».

Και ειλικρινά οι τοποθετήσεις της Νέας Δημοκρατίας θυμίζουν αυτό που λέει η παροιμία. Αυτό για το οποίο δεν μας μίλησε η Νέα Δημοκρατία ήταν για την ταμπακιέρα.

Εμείς τους δώσαμε ένα πολύ συγκεκριμένο παράδειγμα, ένα παράδειγμα μιας γονικής παροχής από τον πατέρα, ο οποίος θέλει να δώσει μια μεζονέτα 250 τ.μ. και λέμε: «Αν αυτή η μεζονέτα είναι στην Κηφισιά και έχει μια αντικειμενική αξία της τάξης του 1 εκατομμυρίου ευρώ, πριν με τις απαράδεκτες ρυθμίσεις της Νέας Δημοκρατίας, ο κάτοχος της συγκεκριμένης μεζονέτας πλήρωνε 181.000.

Ήρθε, λοιπόν, ο «Γιάννης» της συγκεκριμένης παροιμίας, νομοθέτησε και τελικά καταλήξαμε ο συγκεκριμένος γονιός να κάνει αυτή τη γονική παροχή μόνο με 9050 ευρώ».

Και έρχεται τώρα η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και λέει, ότι αυτή η κατάσταση είναι απαράδεκτη και ότι δεν πρόκειται να τη δεχθούμε. Και δεν είναι κάτι το οποίο είπαμε ξαφνικά. Ήταν μια θέση που είχαμε διατυπώσει προεκλογικά, μια προεκλογική μας δέσμευση την οποία τώρα υλοποιούμε .

Τι κάνουμε τώρα εμείς; Αυξάνουμε το φορολογικό συντελεστή και έτσι ο κάτοχος της συγκεκριμένης μεζονέτας σήμερα θα πληρώσει 56.500 ευρώ. Αυτή είναι η ταμπακιέρα. Γι αυτήν θα περίμενα σήμερα να ακούσω να γίνεται τοποθέτηση από τους βουλευτές της Αντιπολίτευσης, και  της Νέας Δημοκρατίας και  του ΣΥΡΙΖΑ και του Κ.Κ.Ε..

Με το νομοσχέδιο αυτό εμείς επιδιώκουμε να διαφυλάξουμε τη φορολογική ύλη στο πεδίο των γονικών παροχών και δωρεών, ώστε να πάψουν οι γονικές παροχές των φτωχών, των μικρομεσαίων πολιτών να χρηματοδοτούν τις γονικές παροχές των πλουσίων και των κατεχόντων τη μεγάλη ακίνητη περιουσία.

Δεδομένου δε, ότι από τις αρχές Δεκεμβρίου στις Δ.Ο.Υ. Ψυχικού, Κηφισιάς και Γλυφάδας, παρατηρήθηκαν αθρόες γονικές παροχές ακινήτων μεγάλης αντικειμενικής αξίας  με προφανή σκοπό την ακύρωση του κοινωνικού διαλόγου που έχει αρχίσει και τη μη συμμετοχή των περιουσιών στην όποια φορολογική αναδιανομή επρόκειτο να ακολουθήσει μετά το πέρας της κοινωνικής διαβούλευσης.

Επίσης, επιδιώκουμε να αυξήσουμε άμεσα τα δημόσια έσοδα αυξάνοντας το φόρο κατανάλωσης στα καπνικά προϊόντα και το αλκοόλ ενόψει του υπέρογκου ελλείμματος που διαμόρφωσαν οι πολιτικές της προηγούμενης Κυβέρνησης.

Ταυτόχρονα, όμως, επιχειρούμε να αποτρέψουμε το κάπνισμα, το οποίο επιβαρύνει την υγεία του πολίτη. Και έχουμε την υποχρέωση να παίρνουμε αποτρεπτικά μέτρα προς μια συνήθεια που όλοι γνωρίζουμε ότι επιβαρύνει την υγεία  του πολίτη.

Τέλος, με το νομοσχέδιο αυτό δίνουμε οριστικό τέλος στην φιλελεύθερη πολιτική της Νέας Δημοκρατίας που ουσιαστικά αγνοούσε τις ανάγκες των οικονομικά ασθενέστερων και τους εξίσωνε με τους έχοντες και κατέχοντες.

Εμείς, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μένουμε συνεπείς στις προεκλογικές μας δεσμεύσεις. Οι φόροι θα επιβάλλονται ανάλογα με τη φοροδοτική ικανότητα των πολιτών.

Θα χρησιμοποιήσουμε το φορολογικό σύστημα όχι μόνο για να εξυγιάνουμε τα δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας μας, αλλά και για να ελαφρύνουμε τα φτωχά και μικρομεσαία στρώματα της ελληνικής κοινωνίας. Θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε το φορολογικό σύστημα σε μία αναδιανεμητική κατεύθυνση.

Ας δούμε τι περιλαμβάνουν οι ρυθμίσεις. Αυξάνεται το αφορολόγητο από 95.000 σε 150.000 για την πρώτη κατηγορία. Δηλαδή, για τη μεταβίβαση περιουσίας παππούδων, παιδιών και εγγονιών και σε 30.000 ευρώ για τη δεύτερη κατηγορία οι υπόλοιποι συγγενείς.

Σε ό,τι αφορά την τρίτη κατηγορία η φορολόγηση παραμένει ως έχει.

Καθιερώνεται κλίμακα υπολογισμού του φόρου που κυμαίνεται από 1% έως 10% για την πρώτη κατηγορία. Με τον τρόπο αυτό καταργείται η αυτοτελής φορολόγηση με 1% και δε θυμάμαι να έχετε εκφράσει την ίδια αντίρρηση για τις επιλογές που έκανε η Ν.Δ. για τη μεγάλη ακίνητη περιουσία, που εξίσωνε τον πλούσιο με το φτωχό και ο πλούσιος συμμετείχε λιγότερο στα φορολογικά βάρη. Αντί να την επικροτήσετε την επιλογή που κάνει η Κυβέρνηση, μας λέτε ότι η πολιτική μας δημιουργεί προβλήματα και εισάγει νέους φόρους.

Ο υπολογισμός του φόρου γίνεται με τον ίδιο τρόπο ανεξάρτητα από την αιτία μεταβίβασης της περιουσίας. Παραμένει αφορολόγητη η περιουσία που κληρονομείται από σύζυγο ή ανήλικα τέκνα μέχρι του ποσού των 400.000 ανά δικαιούχο. Παραμένει αυτοτελής η φορολόγηση των χρηματικών ποσών με 10% για την α΄ κατηγορία και 20% για την β΄ κατηγορία, αλλά χωρίς την ύπαρξη του αφορολόγητου ορίου, καθώς με το ισχύον καθεστώς καταστρατηγείται ο θεσμός του πόθεν έσχες.

Κατά τον υπολογισμό του φόρου θα συνυπολογίζονται όλες οι προγενέστερες δωρεές και γονικές παροχές μέχρι το χρονικό όριο της 1/1/1990.

Τέλος, ορίζεται ως ημερομηνία έναρξης των ρυθμίσεων η 8/1/2010 για τις γονικές παροχές και δωρεές και ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου σε ΦΕΚ για τις  κληρονομιές.

Είπε κάποιος συνάδελφος ότι δεν έχουμε αυξήσεις στις γονικές παροχές μόνο στις ΔΟΥ συγκεκριμένων περιοχών. Είναι γεγονός ότι έχουμε αυξήσεις σε όλες τις ΔΟΥ. Πηγαίνουν για γονικές παροχές και οι μικρομεσαίοι ιδιοκτήτες διότι ανησυχούσαν, αλλά στις ΔΟΥ στις οποίες εμείς αναφερθήκαμε είχαμε ένα μεγάλο ποσοτικό άλμα.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα του συνυπολογισμού, αν δεν γινόταν συνυπολογισμός όλων των προηγούμενων γονικών παροχών το σύστημα θα ήταν άδικο. Θα ωφελούσε όσους έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία. Ο συνυπολογισμός όλων των προγενέστερων γονικών παροχών ίσχυε εδώ και τριάντα χρόνια μέχρι που καταργήθηκε από τη Ν.Δ..

Άκουσα να γίνονται παράπονα για το θέμα δωρεών σε χρήμα. Όλοι μας γνωρίζουμε ότι οι γονείς δεν δωρίζουν χρήμα στα παιδιά. Τα παιδιά παίρνουν τα χρήματα όποτε θέλουν. Οι περισσότεροι γονείς έχουν κοινό λογαριασμό με τα παιδιά τους, έτσι ώστε να μη φορολογούνται αν συμβεί κάτι.

Δωρεά που συνήθως κατατίθεται στην εφορία σημαίνει ότι ο γονιός θέλει να καλύψει το πόθεν έσχες του παιδιού. Γι' αυτό το καταργούμε με τη συγκεκριμένη διάταξη. Όλοι εσείς που υπερασπίζεστε τη συγκεκριμένη διάταξη δεν καταλαβαίνετε ότι αυτό που κάνετε είναι να υπερασπίζεστε αυτούς που μπορούν να κάνουν μεγάλες αγορές;

Σε ό,τι αφορά το συντελεστή πάνω από 10% στα ακίνητα, αυτό δεν θα είχε νόημα γιατί αντί για γονική παροχή, οι γονείς θα επέλεγαν τότε μια εικονική πώληση.

Άκουσα να γίνεται και μια κριτική για το θέμα της φορολογίας γονικών παροχών όχι μόνο στην περίπτωση ακινήτων, αλλά και των μετοχών. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι το ζήτημα αυτό θα ρυθμιστεί πολύ σύντομα. Είναι μέρος του διαλόγου που γίνεται.

Επειδή μερικοί συνάδελφοι προέτρεξαν και για το τι θα κάνει το ΠΑ.ΣΟ.Κ. στην αύξηση των αντικειμενικών αξιών, αυτό που θέλω να σας υπενθυμίσω είναι ότι σε κάθε περίπτωση, κάθε φορά που τίθεται θέμα αύξησης των αντικειμενικών αξιών επανεξετάζεται και το αφορολόγητο.

Θα έπρεπε να μας εξηγήσουν, ποιον ακριβώς ευνόησε η δική τους φορολογική ρύθμιση, η μείωση του φορολογικού συντελεστή στο 1%. Για τα έσοδα από τα αλκοολούχα ποτά, το 2009 να ενημερώσω ότι τα έσοδα ήταν 357 εκατομμύρια ευρώ. Και όχι αυτά που μας είπε ο εκπρόσωπος.

Κύριοι συνάδελφοι, προκειμένου να καταστεί σαφές σε όλους πόσο ευνοημένοι ήταν οι κατέχοντες μεγάλη περιουσία με το σύστημα που είχε καθιερώσει η κυβέρνηση της Ν.Δ. σας προτρέπω να ανατρέξετε σε σχετικό παράδειγμα που αναφέρει η εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου.

Όσοι έχουν ακίνητη περιουσία με αντικειμενική αξία μέχρι και 315.000 ουσιαστικά επωφελούνται από αυτή τη ρύθμιση και αυτό αποδεικνύει ότι εμείς μένουμε συνεπείς στις δεσμεύσεις μας.

Ο κ. Κεφαλογιάννης που αναζητούσε την λογική θα ήθελα να μας εξηγήσει, ποια ήταν η θέση της Ν.Δ. και ποιους υπερασπιζόταν όταν παρείχε ίδια φορολογία για την πρώτη κατοικία στην Ηρώδου Αττικού και για κάποιον που μένει στο Κερατσίνι;

Τα έσοδα είχαν καταρρεύσει και η φορολογία λειτουργούσε αναδιανεμητικά σε αντίστροφη κατεύθυνση και φτάσαμε οι φτωχοί να χρηματοδοτούν τους πλούσιους.

Είναι προφανές γιατί κάποιοι εναντιώνονται σε αυτό το νομοσχέδιο. Γιατί ουσιαστικά αποβλέπει στη φορολόγηση εκείνων που πραγματικά έχουν. Το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου αποτελεί μια επείγουσα και ρεαλιστική παρέμβαση για την αποκατάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης και ανταποκρίνεται στην αύξηση των εσόδων.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.