ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Υπό συζήτηση η αύξηση του κατώτατου μισθού

18:20 - 20 Ιαν 2010 | Οικονομία
Ξεκίνησαν σήμερα στα γραφεία της ΓΣΕΕ, σε διερευνητικό κλίμα οι διαπραγματεύσεις για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας του 2010, μεταξύ της ΓΣΕΕ και των εργοδοτικών οργανώσεων (ΣΕΒ-ΓΣΕΒΒΕ-ΕΣΕΕ). Ανοιχτές σε συζήτηση για αύξηση του κατώτατου μισθού εμφανίζονται οι εργοδότες, αν και επισημαίνουν πρακτικές δυσκολίες.

''Έχουμε τις ίδιες ανησυχίες, την ίδια αγωνία με τη ΓΣΕΕ για τις δουλειές που χάνονται, για τις επιχειρήσεις που κλείνουν, για τους νέους που δεν βρίσκουν δουλειά,'' δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, κ. Δ. Δασκαλόπουλος, μετά το πέρας της συνάντησης, κάνοντας λόγο για ανάγκη εξεύρεσης λύσεων ''από κοινού''.

''Γι’ αυτό ήδη, από πέρυσι τον Νοέμβριο, καλέσαμε τη ΓΣΕΕ να συνεργαστούμε για τη σύναψη ενός ευρύτερου κοινωνικού συμβολαίου. Αυτή ήταν η θέση μας και σήμερα και έτσι η συζήτηση για την ανεργία, για την εισφοροδιαφυγή, για το επόμενο αναπτυξιακό μοντέλο, αποτέλεσε σημαντικό μέρος του διαλόγου,'' είπε.

Σε ερώτηση από δημοσιογράφου αν αποδέχτηκε αύξηση στον κατώτατο μισθό, απάντησε πως : ''Έχουμε αποδεχθεί να το συζητήσουμε. Εκφράσαμε εδώ τις μεγάλες δυσκολίες, που βλέπουμε στην πρακτική εφαρμογή και στη νομική δυνατότητα να γίνει αυτό. Περιμένουμε από τη ΓΣΕΕ να μας διευκρινίσει τον τρόπο με τον οποίο πιστεύει ότι μπορεί να γίνει, για να δούμε εάν είναι πράγματι εφικτό.

Παράλληλα δώσαμε στη ΓΣΕΕ μία σειρά από οικονομικά στοιχεία, που δείχνουν τα οφέλη που έχουν αποκομίσει οι εργαζόμενοι μαζί με τις επιχειρήσεις, από την ανάπτυξη των τελευταίων ετών καθώς και την κατάσταση της οικονομίας και των επιχειρήσεων αυτή την εποχή, στοιχεία που αποτελούν οπωσδήποτε μία αντικειμενική βάση συζήτησης, όταν έρθει η ώρα να καθορίσουμε τους συγκεκριμένους αριθμούς.''

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, κ. Β. Κορκίδης, δήλωσε σε σχετική ανακοίνωση πως ''σήμερα ανταλλάξαμε με τους υπόλοιπους Κοινωνικούς Εταίρους τις απόψεις μας σχετικά με την κρίσιμη κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, και ιδιαίτερα το οικονομικό και εργασιακό περιβάλλον.

Στο πλαίσιο της εν λόγω συζήτησης παρουσιάσαμε ορισμένα στοιχεία  για την κατάσταση στην αγορά και ιδιαίτερα στον κλάδο του εμπορίου, αναφερόμενοι και στο μεγάλο κίνδυνο αύξησης της ανεργίας. Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό το γεγονός ότι για πρώτη ίσως φορά, ένας από τους μεγαλύτερους εργοδότες της ελληνικής οικονομίας, το εμπόριο, καταγράφει-το Γ΄ τρίμηνο 2009 σε σύγκριση με το Γ΄τρίμηνο 2008-μείωση της απασχόλησης κατά 2,8%. Αν και σε απόλυτους αριθμούς το εμπόριο έχει πληγεί λιγότερο από άλλους τομείς, η τάση που διεγράφη το 2009 σε σχέση με το 2008 μας ανησυχεί ιδιαίτερα για το 2010.

Επιπλέον, δηλώσαμε τις καλές μας προθέσεις για αύξηση των κατώτερων αμοιβών, επισημαίνοντας ταυτόχρονα και κάποιες πρακτικές δυσκολίες. Ενδεικτικά αναφέρω την πιθανή υπερκάλυψη ανάμεσα στις μισθολογικές κατηγορίες καθώς και τυχόν αδικίες που μπορεί να προκύψουν μεταξύ νέων και παλαιών εργαζομένων αλλά και την ενδεχόμενη δημιουργία εργαζομένων δύο ταχυτήτων.''

Υπενθυμίζεται πως αυτή τη στιγμή ο κατώτατος μισθός (του ανειδίκευτου εργάτη) είναι 740 ευρώ. Η ΓΣΕΕ ζητά ν’ανέβει στα 800 ευρώ (μικτά) και στη συνέχεια οι διαπραγματεύσεις για τις κλαδικές και τις επιχειρησιακές συμβάσεις να ξεκινήσουν με κατώτατο όριο τα 800 ευρώ.

Από την πλευρά του ο ΣΕΒ διεκδικεί αυξήσεις περίπου 2% ή 15 ευρώ, ώστε να διαμορφωθεί ο κατώτατος μισθός στα 755-760 ευρώ και «πάγωμα» των κλαδικών συμβάσεων στο ύψος της εθνικής σύμβασης.

Σε ό,τι αφορά τους βασικούς μισθούς της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (που αφορούν στους αμειβόμενους με την ΕΓΣΣΕ εργαζόμενους οι οποίοι έχουν και πολυετίες) η ΓΣΕΕ διεκδικεί μικρότερες αυξήσεις, πάνω από τον πληθωρισμό.

Οι εργοδοτικές οργανώσεις εμφανίζονται διατεθειμένες να δώσουν αυξήσεις στα όρια του πληθωρισμού, ενώ εμφανής είναι η επιθυμία ορισμένων πλευρών για την «αποδέσμευση» της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης από τις κλαδικές.


 

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.