ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΤτΕ: Συρρίκνωση του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών το Νοέμβριο

12:06 - 22 Ιαν 2010 | Οικονομία
Σε 2,8 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το Νοέμβριο του 2009 το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, σε επίπεδο σημαντικά χαμηλότερο από εκείνο του Νοεμβρίου 2008 (3,4 δισ. ευρώ), κυρίως λόγω της μεγάλης υποχώρησης του εμπορικού ελλείμματος και δευτερευόντως λόγω της μείωσης του ελλείμματος του ισοζυγίου εισοδημάτων. Οι εξελίξεις αυτές αντισταθμίστηκαν μερικώς από τον περιορισμό του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών, ενώ το ισοζύγιο τρεχουσών μεταβιβάσεων έμεινε ουσιαστικά αμετάβλητο. Τα ανωτέρω στοιχεία ανακοινώνει η Τράπεζα της Ελλάδος.

Η υποχώρηση του συνολικού ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου (κατά 650 εκατ. ευρώ) προήλθε από τον περιορισμό του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών εκτός καυσίμων και πλοίων κατά 295 εκατ. ευρώ (καθώς η μείωση, σε απόλυτα επίπεδα, της δαπάνης για εισαγωγές ήταν υπερδιπλάσια εκείνης των εισπράξεων από εξαγωγές) καθώς και από τον περιορισμό των καθαρών πληρωμών για εισαγωγές καυσίμων και αγορές πλοίων κατά 260 και 95 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου των υπηρεσιών περιορίστηκε κατά 236 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της μείωσης των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες μεταφορών κατά 188 εκατ. ευρώ, δεδομένου ότι οι ακαθάριστες εισπράξεις από υπηρεσίες μεταφορών (κυρίως ναυτιλιακές) εμφάνισαν σημαντική πτώση (κατά 20%). Μείωση (κατά 23 εκατ. ευρώ) παρουσίασαν και οι καθαρές εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες, δεδομένου ότι οι  ταξιδιωτικές δαπάνες στην Ελλάδα από μη κατοίκους μειώθηκαν σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2008 κατά 17% (οι ταξιδιωτικές δαπάνες στο εξωτερικό από κατοίκους Ελλάδος μειώθηκαν κατά 9,2% ). Το έλλειμμα του ισοζυγίου εισοδημάτων μειώθηκε κατά 194 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω του περιορισμού των καθαρών πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη. Τέλος, το ισοζύγιο τρεχουσών μεταβιβάσεων παρουσίασε έλλειμμα 65 εκατ. ευρώ, δηλαδή κατά 23 εκατ. ευρώ μικρότερο από ό,τι τον Νοέμβριο του 2008, λόγω της μείωσης των καθαρών πληρωμών του τομέα της γενικής κυβέρνησης.

Την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2009 το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών μειώθηκε κατά 8,1 δισεκ. ευρώ ή 25,7% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2008 και διαμορφώθηκε σε 23,5 δισεκ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή αντανακλά κυρίως τη μεγάλη μείωση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου και – σε πολύ μικρότερο βαθμό – τη μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου εισοδημάτων. Ταυτόχρονα, όμως, τα πλεονάσματα των ισοζυγίων των υπηρεσιών και των τρεχουσών μεταβιβάσεων εμφάνισαν μεγάλη μείωση.

Ο περιορισμός του συνολικού ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου κατά 13 δισεκ. ευρώ προήλθε από τη μείωση του εμπορικού ελλείμματος των αγαθών εκτός καυσίμων και πλοίων κατά 7 δισεκ. ευρώ, των καθαρών πληρωμών για εισαγωγές καυσίμων κατά 4,6 δισεκ. ευρώ και των καθαρών πληρωμών για αγορές πλοίων κατά 1,4 δισεκ. ευρώ. Όσον αφορά το εμπορικό ισοζύγιο εκτός πλοίων και καυσίμων, οι πληρωμές για εισαγωγές μειώθηκαν κατά 9,5 δισεκ. ευρώ ή 25,0%, δηλαδή πολύ περισσότερο από ό,τι οι εισπράξεις από εξαγωγές, οι οποίες μειώθηκαν κατά 2,5 δισεκ. ευρώ ή 19,2%.

Η μείωση του πλεονάσματος του ισοζυγίου των υπηρεσιών κατά 4,5 δισεκ. ευρώ αντανακλά κυρίως τον περιορισμό των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες μεταφορών και ταξιδιωτικές υπηρεσίες. Οι ακαθάριστες εισπράξεις από υπηρεσίες μεταφορών (κυρίως από την εμπορική ναυτιλία) μειώθηκαν σημαντικά (κατά 31,0%), με αποτέλεσμα οι αντίστοιχες καθαρές εισπράξεις να περιοριστούν κατά 3,3 δισεκ. ευρώ. Επίσης, οι ταξιδιωτικές δαπάνες στην Ελλάδα από μη κατοίκους μειώθηκαν κατά 10,8%, ενώ οι αντίστοιχες δαπάνες στο εξωτερικό από κατοίκους Ελλάδος μειώθηκαν κατά 6,7%, με αποτέλεσμα οι καθαρές εισπράξεις για ταξιδιωτικές υπηρεσίες να μειωθούν κατά 1,1 δισεκ. ευρώ. Τέλος, οι καθαρές πληρωμές για «λοιπές» υπηρεσίες εμφάνισαν αύξηση κατά 123 εκατ. ευρώ.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου των εισοδημάτων περιορίστηκε κατά 852 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2008, δεδομένου ότι οι καθαρές πληρωμές για τόκους, μερίσματα και κέρδη μειώθηκαν λόγω των εξελίξεων στη διεθνή και την εγχώρια χρηματαγορά και κεφαλαιαγορά. Τέλος, το πλεόνασμα του ισοζυγίου των τρεχουσών μεταβιβάσεων περιορίστηκε κατά 1,2 δισεκ. ευρώ, κυρίως λόγω της μείωσης των μεταβιβάσεων από την ΕΕ προς τον τομέα της γενικής κυβέρνησης και δευτερευόντως λόγω της μείωσης των εισπράξεων των λοιπών τομέων, καθώς και της αύξησης των πληρωμών του τομέα της γενικής κυβέρνησης προς την ΕΕ.

Το Νοέμβριο του 2009 το ισοζύγιο κεφαλαιακών μεταβιβάσεων παρουσίασε πλεόνασμα 429 εκατ. ευρώ, σχεδόν το μισό από ό,τι το Νοέμβριο του 2008. (Οι κεφαλαιακές μεταβιβάσεις από την ΕΕ περιλαμβάνουν κυρίως τις καταβολές από τα Διαρθρωτικά Ταμεία -- πλην του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου -- και το Ταμείο Συνοχής, βάσει του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης.)

Το ενδεκάμηνο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2009 το ισοζύγιο κεφαλαιακών μεταβιβάσεων εμφάνισε πλεόνασμα 2 δισεκ. ευρώ, έναντι 3,9 δισεκ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2008. Η εξέλιξη αυτή αντανακλά κυρίως τη μείωση των κεφαλαιακών μεταβιβάσεων από την ΕΕ προς τον τομέα της γενικής κυβέρνησης. Έτσι, το συνολικό ισοζύγιο μεταβιβάσεων (τρεχουσών και κεφαλαιακών) παρουσίασε πλεόνασμα 3,2 δισεκ. ευρώ, έναντι 6,4 δισεκ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2008.

Το έλλειμμα του συνολικού ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαιακών μεταβιβάσεων (το οποίο αντιστοιχεί στις ανάγκες της οικονομίας για χρηματοδότηση από το εξωτερικό) διαμορφώθηκε σε 2,4 δισεκ. ευρώ τον Νοέμβριο του 2009, έναντι 2,5 δισεκ. ευρώ τον  αντίστοιχο μήνα του 2008. Το ενδεκάμηνο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου του 2009 το έλλειμμα αυτό διαμορφώθηκε σε 21,6 δισεκ. ευρώ, έναντι 27,7 δισεκ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2008, δηλαδή μειώθηκε κατά 22,2%.

Τον Νοέμβριο του 2009 οι άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα από μη κατοίκους εμφάνισαν καθαρή εισροή 17 εκατ. ευρώ. Η σημαντικότερη συναλλαγή αφορούσε την εισροή 29 εκατ. ευρώ για τη συμμετοχή της Γερμανικής εταιρίας Ergo International στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της «Victoria Ανώνυμη  Ασφαλιστική  Εταιρία». Στις άμεσες επενδύσεις κατοίκων στο εξωτερικό  καταγράφηκε καθαρή εκροή 50 εκατ. ευρώ, χωρίς αξιοσημείωτες συναλλαγές.

Στην κατηγορία των επενδύσεων χαρτοφυλακίου, καταγράφηκε καθαρή εισροή  ύψους 8,2 δισεκ. ευρώ, η οποία οφείλεται τόσο στην μείωση (εισροή) των τοποθετήσεων κατοίκων Ελλάδος σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του εξωτερικού (κατά 4,9 δισεκ. ευρώ) όσο και στην αύξηση (εισροή) των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου κατά 3,5 δισεκ. ευρώ. Επίσης, σημειώθηκαν εκροές κεφαλαίων ύψους 139 εκατ. ευρώ λόγω μείωσης των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε μετοχές ελληνικών επιχειρήσεων, καθώς και 56 και 35 εκατ. ευρώ λόγω αύξησης των τοποθετήσεων κατοίκων σε μετοχές αλλοδαπών επιχειρήσεων και χρηματοοικονομικά παράγωγα εξωτερικού.

Όσον αφορά τις ''λοιπές'' επενδύσεις, καταγράφηκε καθαρή εκροή ύψους 5,4 δισεκ. ευρώ. Η εκροή αυτή οφείλεται τόσο στην αύξηση (εκροή) των τοποθετήσεων των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων και θεσμικών επενδυτών  σε καταθέσεις και repos στο εξωτερικό κατά 2,9 δισεκ. ευρώ όσο και στη μείωση (εκροή) κατά 2,7 δισεκ. ευρώ των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε καταθέσεις και repos στην Ελλάδα. Κατά την ίδια περίοδο σημειώθηκε εισροή κεφαλαίων ύψους 206 εκατ. ευρώ λόγω της χορήγησης δανείων στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα από μη κατοίκους.

Την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2009 οι άμεσες επενδύσεις εμφάνισαν καθαρή εισροή ύψους 1,3 δισεκ. ευρώ. Ειδικότερα, η καθαρή εισροή κεφαλαίων μη κατοίκων για άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα ανήλθε σε 2,3 δισεκ. ευρώ (έναντι 3,0 δισεκ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2008) και κατά κύριο λόγο αφορούσε την αύξηση της συμμετοχής ξένων επενδυτών στο μετοχικό κεφάλαιο της Εμπορικής Τράπεζας και του ΟΤΕ, ενώ η καθαρή εκροή κεφαλαίων κατοίκων Ελλάδος για άμεσες επενδύσεις στο εξωτερικό έφθασε το 1 δισεκ. ευρώ (έναντι 1,9 δισεκ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2008).

Την ίδια περίοδο σημειώθηκε καθαρή εισροή ύψους 32,2 δισεκ. ευρώ στην κατηγορία των επενδύσεων χαρτοφυλακίου. Η εξέλιξη αυτή αντανακλά κυρίως την εισροή κεφαλαίων μη κατοίκων για αγορές ομολόγων και εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου (ύψους 35,0 δισεκ. ευρώ) και για αγορές μετοχών ελληνικών επιχειρήσεων (ύψους 0,9 δισεκ. ευρώ). Συγχρόνως παρατηρήθηκε εκροή λόγω της αύξησης των τοποθετήσεων κατοίκων Ελλάδος σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια (κατά 2,4 δισεκ. ευρώ), σε μετοχές (κατά 0,7 δισεκ. ευρώ) αλλά και σε χρηματοοικονομικά παράγωγα του εξωτερικού (κατά 0,7 δισεκ. ευρώ).

Τέλος, στην κατηγορία των "λοιπών'' επενδύσεων η καθαρή εκροή ύψους 11,5 δισεκ. ευρώ  οφείλεται στην αύξηση των τοποθετήσεων εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων και θεσμικών επενδυτών σε καταθέσεις και repos στο εξωτερικό (κατά 23,9 δισεκ. ευρώ). Η εκροή αυτή αντισταθμίστηκε εν μέρει από την αύξηση (κατά 7,8 δισεκ. ευρώ) των αντίστοιχων τοποθετήσεων στην Ελλάδα από πιστωτικά ιδρύματα και θεσμικούς επενδυτές του εξωτερικού, καθώς και από την εισροή ύψους 4,9 δισεκ. ευρώ για τη χορήγηση από μη κατοίκους δανείων στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

Στο τέλος Νοεμβρίου 2009 τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας διαμορφώθηκαν σε 3,5 δισεκ. ευρώ. (Υπενθυμίζεται ότι από την ένταξη της Ελλάδος στη ζώνη του ευρώ τον Ιανουάριο του 2001 τα συναλλαγματικά διαθέσιμα, σύμφωνα με τον ορισμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, περιλαμβάνουν μόνο το νομισματικό χρυσό, τη "συναλλαγματική θέση" στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τα "ειδικά τραβηκτικά δικαιώματα" και τις απαιτήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος σε ξένο νόμισμα έναντι κατοίκων χωρών εκτός της ζώνης του ευρώ. Αντίθετα, δεν περιλαμβάνουν τις απαιτήσεις σε ευρώ έναντι κατοίκων χωρών εκτός της ζώνης του ευρώ, τις απαιτήσεις σε συνάλλαγμα και σε ευρώ έναντι κατοίκων χωρών της ζώνης του ευρώ, και τη συμμετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος στο κεφάλαιο και στα συναλλαγματικά διαθέσιμα της ΕΚΤ.)

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.