ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Oι Βρυξέλλες πιέζουν για επιπλέον 2 δισ. ευρώ μείωση δαπανών - Πως είδε η αγορά την έκδοση

09:29 - 26 Ιαν 2010 | Οικονομία
Oι Βρυξέλλες πιέζουν για επιπλέον 2 δισ. ευρώ μείωση δαπανών - Πως είδε η αγορά την έκδοση
Δεν ήταν ξέσπασμα η χθεσινή αντίδραση της αγοράς του ΧΑ, αλλά δεν ήταν και… υποσχόμενη. Ήταν μία φυσιολογική αντίδραση σε μία αγορά που η οικονομία της δείχνει να ξεπερνάει εμπόδια και τελικά δανείζεται, σχολίαζαν οι χρηματιστές.

Οι όροι, το κόστος και οι συνέπειες από το δανεισμό των 8 δισ. ευρώ (από 3 δισ. ευρώ που σχεδίαζε η κυβέρνηση να δανειστεί αρχικά) θα αξιολογηθούν από σήμερα και στις επόμενες συνεδριάσεις. Καλά ενημερωμένες πηγές, σχολίαζαν χθες ότι, «αν το οικονομικό επιτελείο προέβαινε σε απλή δημοπρασία η έκδοση δεν θα καλυπτόταν με τίποτα», κάτι που είναι ενδεικτικό των εκβιασμών που προηγήθηκαν μέσα από την άνοδο του spread και την καταρράκωση των τιμών το Χ.Α., μόνο και μόνο για να βγάλουν οι ξένοι προμήθειες.

Όπως τόνιζαν χθες στο «R» οι ίδιες πηγές που παρακολούθησαν από πολύ κοντά τις επαφές και τη διαδικασία έκδοσης του 5ετούς ομολόγου, οι ξένοι ήταν πολύ επιφυλακτικοί. Και ήταν επιφυλακτικοί διότι η κυβέρνηση  «φοβήθηκε» τις αγορές και επέλεξε να προχωρήσει σε δύο εκδόσεις εντόκων γραμματίων, που καλύφθηκαν από την εγχώρια αγορά. Επειδή η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση, το οικονομικό επιτελείο έπρεπε πάση θυσία να απευθυνθεί στις αγορές για την κάλυψη των δανειακών αναγκών της χώρας.

Οι ξένοι πήραν το μήνυμα ότι η κυβέρνηση υπολογίζει στα κεφάλαιά τους και βεβαίως στις διαθέσεις τους και το σημαντικότερο ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω στην εφαρμογή του προγράμματος σύγκλησης. Μάλιστα, οι ίδιες πηγές τόνιζαν στο «R» ότι οι Βρυξέλλες πιέζουν για την εξοικονόμηση επιπλέον 2 δισ. ευρώ προκειμένου να κλείσει περαιτέρω η ψαλίδα του ελλείμματος για φέτος.

Συνομιλητές ξένων οίκων στην Ελλάδα τόνιζαν στο «R» ότι η κυβέρνηση απάντησε σε μερικά κρίσιμα ερωτήματα με τη χθεσινή της κίνηση.

Πρώτον:
Στο τι ποσό ήταν διατεθειμένη να αντλήσει από την έκδοση (υπολόγιζε 3 δισ. ευρώ, πήρε 8 δισ. ευρώ από τις αγορές).
Δεύτερον: Στο ότι ήταν διατεθειμένη να το κάνει με μεγάλο κόστος (επιτόκιο 6,2%, σχεδόν όσο τα επιτόκια στα ομόλογα 10ετίας, αυξάνοντας κατά 150 εκατ. ευρώ επιπλέον το κόστος δανεισμού φέτος) και
τρίτον στο ότι θα επιδιώξει να δανειστεί πιο φθηνά στις επόμενες εκδόσεις. Τα ερωτήματα αυτά, σύμφωνα με τους ίδιους, προέκυψαν από τη στάση της Κομισιόν και των ξένων εταίρων το προηγούμενο διάστημα, οι οποίοι ανησυχούσαν ως προς το τι θα γίνει αν η Ελλάδα δεν καταφέρει να δανειστεί...

Στ.Χαρίτος

Τελευταία τροποποίηση στις 10:07 - 26 Ιαν 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.