ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Fitch: Τελείωσε ο φθηνός δανεισμός για Ελλάδα - Προς νέο δανεισμό έως 5 δισ. ευρώ το Φεβρουάριο - Στις 301 μ.β. το spread

12:28 - 26 Ιαν 2010 | Οικονομία
Fitch: Τελείωσε ο φθηνός δανεισμός για Ελλάδα - Προς νέο δανεισμό έως 5 δισ. ευρώ το Φεβρουάριο - Στις 301 μ.β. το spread
(upd 2) Mε το spread στις 301 μ.β., μία μέρα μετά την επιτυχημένη έκδοση ομολόγου 5ετούς διάρκειας, η κυβέρνηση προχωρά σε νέο δανεισμό το Φεβρουάριο, σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, κ. Σπ. Παπανικολάου στο Dow Jones Newswires. Χθες η χώρα μέσω έκδοσης πενταετών ομολόγων άντλησε 8 δισ. ευρώ με το «τσουχτερό» επιτόκιο του 6,2%. Δέχθηκε ρεκόρ προσφορών και όπως όλα δείχνουν άμεσα προχωρά η Κυβέρνηση και σε νέο δανεισμό αυτή τη φορά εκδίδοντας 10ετή ομόλογα.

Θα είναι η πρώτη φορά φέτος που θα γίνει έκδοση 10ετούς ομολόγου και το Δημόσιο   στοχεύει στην άντληση ποσού 3-5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τον κ.Παπανικολάου.  «Θα υπάρξει άλλη μία κοινοπρακτική έκδοση, η διάρκεια της οποίας θα είναι πιθανώς 10 έτη, μέσα στις επόμενες δύο με τέσσερις εβδομάδες» επισήμανε χαρακτηριστικά στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Dow Jones Newswire ο κ. Παπανικολάου, συμπληρώνοντας πως «θα πάμε για 3 ως 5 δισ. ευρώ και θα εξαρτηθεί από την αντίδραση της αγοράς αν θα είναι μεγαλύτερο, αν και ένα 10ετές ομόλογο είναι λίγο δυσκολότερο».

Δανεισμός με υψηλό επιτόκιο και με ρεκόρ προσφορών

Νωρίτερα το "R" και αναφορικά με το χθεσινό δανεισμό της χώρας ανέφερε: Κόντρα στο δυσμενές κλίμα και τη διεθνή σπέκουλα, η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε να εξασφαλίσει 8 δισ. ευρώ για τις ανάγκες της χώρας από τις διεθνείς αγορές με την έκδοση 5ετούς ομολόγου. Στο Βιβλίο Προσφορών κατατέθηκαν συνολικά προσφορές ύψους 25 δισ. ευρώ και το δημόσιο αποφάσισε τελικώς να δανειστεί 8 δισ. ευρώ, ποσό που επίσης υπερέβη τις προβλέψεις των αναλυτών.

Παρά την εντυπωσιακή ζήτηση το κόστος διαμορφώθηκε σε σχετικά υψηλά επίπεδα καθώς το spread έφθασε στις 350 μονάδες βάσης συν mid-swap που αντιστοιχεί σε απόδοση για το ομόλογο της τάξης του 6,2%.Το ενδιαφέρον για την έκδοση εκδηλώθηκε από πληθώρα επενδυτών και σύμφωνα με τις πληροφορίες ενεγράφησαν 540 προσφορές.

Ανάδοχοι ήταν οι, Credit Suisse, Deutsche  Bank, Morgan Stanley, Goldman Sachs, Εθνική Τράπεζα και Eurobank. Το Βιβλίο άνοιξε στις 11:30 και έκλεισε στις 15:00. Σημειώνεται πως μέσα στην ημέρα και λόγω της μεγάλης προσφοράς το ύψος του επιτοκίου αναθεωρήθηκε προς τα κάτω δύο φορές.

Το Βιβλίο Προσφορών άνοιξε από τους αναδόχους με αρχική ένδειξη για το spread μεταξύ 350 και 375 μονάδων βάσης. Όσο όμως προχωρούσε η διαδικασία και οι προσφορές πολλαπλασιάζονταν οι ανάδοχοι αποφάσισαν να περιορίσουν την ένδειξη απόδοσης και να κλείσουν το Βιβλίο στις 350 μονάδες βάσης. Σημερα θα γίνει η τιμολόγηση και ο επιμερισμός των ποσών στους επενδυτές.

Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει ότι «ήταν το μεγαλύτερο βιβλίο προσφορών γεγονός που αποδεικνύει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην Ελληνική Οικονομία. Η εξέλιξη αυτή καταδεικνύει τη δυνατότητα απρόσκοπτης υλοποίησης του προγράμματος δανεισμού για το 2010. Παράλληλα όμως το αυξημένο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους, το οποίο η χώρα μας καλείται να καταβάλει, υπογραμμίζει την αναγκαιότητα αποκατάστασης της αξιοπιστίας και εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών. Ταυτόχρονα υποδεικνύει το γεγονός ότι οι παρεμβάσεις που υλοποιεί η σημερινή Κυβέρνηση βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση».

Fitch

Στο μεταξύ, στελέχη της Fitch τονίζουν ότι η  περίοδος χαμηλού κόστους δανεισμού για την Ελλάδα πιθανόν τελειώνει. 
"Η περίοδος ... του εξαιρετικά χαμηλού κόστους δανεισμού πιθανόν τελειώνει. Εμφανώς  στην περίπτωση της Ελλάδας αυτό τελειώνει με πολύ δραματικό τρόπο", είπε στο Reuters ο David Riley, στέλεχος της Fitch, αναφερόμενος στην επιτυχή έκδοση του 5ετούς κοινοπρακτικού ομολόγου  της Ελλάδας στην Δευτέρα. 

Τελευταία τροποποίηση στις 18:04 - 26 Ιαν 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.