ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νέος Γενικός Διευθυντής στην ΕΣΕΕ ο Λευτέρης Σταυρόπουλος

15:12 - 27 Ιαν 2010 | Οικονομία
Με ομόφωνη απόφαση του Προεδρείου της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) ο τ. Ειδικός Γραμματέας Ανταγωνιστικότητας του Υπουργείου Ανάπτυξης κ. Λευτέρης Σταυρόπουλος ανέλαβε τα καθήκοντα του Γενικού Διευθυντή της ΕΣΕΕ και του Κέντρου Ανάπτυξης Ελληνικού Εμπορίου (ΚΑΕΛΕ).
Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Β. Κορκίδης δήλωσε σχετικά:

«Σε μια ιδιαιτέρως δύσκολη περίοδο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του Εμπορίου στο πλαίσιο της διεθνούς οικονομικής κρίσης η ΕΣΕΕ καλείται να συμβάλει άμεσα με τεκμηριωμένες θέσεις στον διάλογο με την Κυβέρνηση και τους Κοινωνικούς Εταίρους για τα φλέγοντα θέματα της ελληνικής οικονομίας, όπως το φορολογικό, το ασφαλιστικό, τις εργασιακές σχέσεις και να επιλύσει θέματα καθημερινότητας που απασχολούν τους συναδέλφους ανά την χώρα».

«Ο Λευτέρης Σταυρόπουλος έχει μια πετυχημένη επαγγελματική διαδρομή σε σημαντικές θέσεις ευθύνης στην Ελλάδα και το εξωτερικό και είμαι σίγουρος ότι θα συμβάλει καθοριστικά στην αναβάθμιση της λειτουργίας της ΕΣΕΕ και του ΚΑΕΛΕ καθώς στόχος του νέου Προεδρείου είναι με τη βοήθεια καταξιωμένων επιστημόνων και τεχνοκρατών να μπορέσει να γίνει η ΕΣΕΕ πιο διεκδικητική και πιο αποτελεσματική μέσα από την υποστήριξη τεκμηριωμένων θέσεων που προάγουν το ελληνικό εμπόριο, αναδεικνύουν τη μεγάλη συνεισφορά και σημασία του εμπορίου στην εθνική οικονομία, δεδομένου ότι η συμμετοχή του στο ΑΕΠ βαίνει αυξανόμενη, αγγίζοντας σήμερα το 16%, αλλά και του ρόλου που διαδραματίζει στις νέες συνθήκες διεθνοποίησης της οικονομίας ως βασικός πυλώνας της παραγωγικής διαδικασίας».

«Φιλοδοξούμε η ΕΣΕΕ να συμβάλει στη διαμόρφωση ενός ελεύθερου, ευέλικτου, ανταγωνιστικού και αποτελεσματικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος που θα προάγει τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας και θα αναδεικνύει το εμπόριο ως την ατμομηχανή που θα οδηγήσει στη βιώσιμη και αειφόρο οικονομική ανάπτυξη. Παράλληλα μέσω του ΚΑΕΛΕ στοχεύουμε στην βελτίωση των δεξιοτήτων των απασχολουμένων στο εμπόριο μέσω κατάρτισης καθώς και στη δικτύωση και την προσαρμογή των εμπορικών επιχειρήσεων στην ψηφιακή οικονομία και στα ευρωπαϊκά και παγκόσμια οικονομικά δεδομένα».

 Ποιος είναι ο Λευτέρης Σταυρόπουλος

Ο Λευτέρης Σταυρόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1970. Σπούδασε στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Ευρωπαϊκές & Διεθνείς Σπουδές στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης και στη συνέχεια απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο από το London School of Economics (MSc in European Studies) όπου ειδικεύτηκε σε θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής συνοχής και ευρωπαϊκής οικονομίας.

Είναι αντιπρόεδρος του Επενδυτικού Συμβουλίου του Jeremie Fund για την Ελλάδα που διαχειρίζεται το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, ενώ διετέλεσε την περίοδο 2007-2009 Ειδικός Γραμματέας Ανταγωνιστικότητας στο Υπουργείο Ανάπτυξης όπου με επιτυχία διαχειρίστηκε τα Επιχειρησιακά Προγράμματα «Ανταγωνιστικότητα 2000-2008» και «Επιχειρηματικότητα και Ανταγωνιστικότητα 2007-13» με σημαντική συμβολή στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ΜΜΕ στους τομείς εμπορίου-υπηρεσιών, μεταποίησης, και τουρισμού και την προαγωγή της καινοτομίας καθώς και της έρευνας και τεχνολογίας.

Την περίοδο 2005-2007 υπηρέτησε στις Βρυξέλλες ως εκπρόσωπος της Ελλάδας στις διαπραγματεύσεις στο Συμβούλιο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα υπόλοιπα κράτη μέλη της Ε.Ε. για τη διαμόρφωση του πολύ σημαντικού νομοθετικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία των διαρθρωτικών ταμείων της Ε.Ε. -από τα οποία η χώρα μας απολαμβάνει σημαντικούς πόρους μέσω του ΕΣΠΑ (Δ ΚΠΣ)- όπου πέτυχε πολλές ευνοϊκές ρυθμίσεις για την χώρα μας.

Έχει επίσης διατελέσει σύμβουλος της ηγεσίας του ΥΠ.ΕΞ την περίοδο 2004-2005 στις διαπραγματεύσεις για την εξασφάλιση των πόρων του ΕΣΠΑ (Δ ΚΠΣ), Ειδικός Επιστήμονας στη διαχείριση κοινοτικών πόρων στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (2000-2004) και σύμβουλος για ευρωπαϊκά και ελληνοτουρκικά θέματα στο ΥΠ.ΕΞ την περίοδο 1997-2000, επιστημονικός συνεργάτης στο Ίδρυμα Μεσογειακών Μελετών (1999 – 2000) και στο Ελληνικό ίδρυμα Ευρωπαϊκής & Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) (1990-1994) και κατά τη διάρκεια των μεταπτυχιακών του σπουδών στο Health Institute του London School of Economics (1994-1995)

Γνωρίζει άριστα την αγγλική, καλά τη γαλλική και έχει βασικές γνώσεις της γερμανικής γλώσσας.

Είναι παντρεμένος από το 2003 με την ιατρό – ακτινολόγο Ξένια Ορφανού και έχει ένα γιο.

 

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.