ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γαλλία και Γερμανία σπεύδουν σε βοήθεια;

19:00 - 28 Ιαν 2010 | Οικονομία
Γαλλία και Γερμανία σπεύδουν σε βοήθεια;
(upd) Μετά από έκκληση του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, Γαλλία και Γερμανία έκαναν παρέμβαση και αγόρασαν ελληνικά ομόλογα, ενώ το «spread» είχε πάλι εκτοξευθεί σε δυσθεώρητα ύψη. Παράλληλα, σύμφωνα με δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας «Monde», οι κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Γερμανίας επεξεργάζονται σχέδιο με στόχο την αποτροπή της χρεοκοπίας της Ελλάδας, ώστε να μην δημιουργηθούν προϋποθέσεις «ντόμινο» στην Ευρωζώνη, με την Πορτογαλία, την Ισπανία, ακόμη και την Ιταλία να ακολουθούν. Κάτι τέτοιο άλλωστε θα προκαλούσε επίσης σοβαρούς τριγμούς στο ευρώ. Ωστόσο, το υπουργείο Οικονομίας της Γερμανίας διέψευσε το δημοσίευμα της Le Monde περί οικονομικής στήριξης της Ελλάδας από ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, ενώ η Κομισιόν αρνήθηκε να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο.

Το δημοσίευμα διαψεύστηκε έμμεσα από την εκπρόσωπο τύπου του επιτρόπου κ. Αλμούνια και πιο άμεσα από τον εκπρόσωπο τύπου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών. Ωστόσο, φαίνεται ότι υπάρχουν σκέψεις και ανταλλάσσονται απόψεις μεταξύ Παρισιού και Βερολίνου, καθώς το Σύμφωνο Σταθερότητας και τα άλλα κείμενα της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης δεν προβλέπουν διαδικασίες στήριξης μία χώρας-μέλους της Ευρωζώνης από τους εταίρους της.

Ανάμεσα στα απόψεις που ανταλλάσσονται είναι η δημιουργία ενός Ταμείου που θα λειτουργεί σαν το ΔΝΤ, αλλά μόνο για τις χώρες της Ευρωζώνης. Φυσικά με όρους ΔΝΤ για εκείνες που τα δημοσιονομικά τους έχουν ξεφύγει από τις επιταγές του Συμφώνου Σταθερότητας. Μία δεύτερη σκέψη είναι η έκδοση ενός ευρωομόλογου στο οποίο θα συμμετέχουν και οι δύο μεγάλες χώρες της Ε.Ε. ώστε να προκαλεί αίσθημα ασφάλειας στους δανειστές και να βάζει φραγμό στα κερδοσκοπικά παιχνίδια. Τέλος συζητείται ακόμη και το ενδεχόμενο κρατικής δανειοδότησης στην Ελλάδα από τη Γαλλία και τη Γερμανία, πάντα με σκληρούς όρους εξυγίανσης της ελληνικής οικονομίας. Ωστόσο, η λύση αυτή δεν φαίνεται να έχει σοβαρές προοπτικές.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αν τελικά υπάρξει σχέδιο διάσωσης στην Ελλάδα, όποιο και να είναι αυτό, θα συνοδεύεται από σκληρούς όρους, τύπου Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

 

Τάκης Λαϊνάς

Τελευταία τροποποίηση στις 21:06 - 28 Ιαν 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.