ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

'Ναυάγιο' στις διαπραγματεύσεις ΓΣΕΕ - εργοδοτών

15:06 - 03 Φεβ 2010 | Οικονομία
Μόλις 30 λεπτά κράτησε η δεύτερη συνάντηση για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας του 2010, μεταξύ της ΓΣΕΕ και των εργοδοτικών οργανώσεων (ΣΕΒ-ΓΣΕΒΒΕ-ΕΣΕΕ). Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην πρόταση της ΓΣΕΕ για αυξήσεις σε ευρώ στις κατώτατες αποδοχές, ωστόσο, όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ.Παναγόπουλος, έγινε στον απόηχο του χθεσινού διαγγέλματος του πρωθυπουργού, πάνω στον οποίο βασίστηκαν οι εργοδότες για να απορρίψουν τις αυξήσεις.
''Οι εργοδοτικές οργανώσεις αυτό το διάγγελμα το εξέλαβαν ως μήνυμα και πήραν «αμπάριζα» και βγήκαν. Η σημερινή τους πρόταση ουσιαστικά ήταν αντιστοιχισμένη με το μήνυμα περικοπής και λιτότητας. Εμείς απέναντι σε αυτό το μήνυμα στεκόμαστε εντελώς διαφορετικά,'' είπε.

Ο κ.Παναγόπουλος δήλωσε κατόπιν πως ''θ'αγωνιστούμε για να πάρουμε αυξήσεις'', ενώ γνωστοποίησε ότι θα εισηγηθεί στη διοίκηση της ΓΣΕΕ απεργία στις 24 Φεβρουαρίου και την αποχώρηση των επιστημονικών συνεργατών από το διάλογο για το Ασφαλιστικό.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κατέκρινε τα σκληρά μέτρα της κυβέρνησης που ανήγγειλε ο πρωθυπουργός, ενώ στον αντίποδα ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δ. Δασκαλόπουλος εμφανίστηκε ικανοποιημένος, επικαλούμενος ότι ''ζούμε ένα νεοελληνικό δράμα''.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΕΒ έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Είναι αλήθεια ότι οι διαπραγματεύσεις για τη νέα συλλογική σύμβαση διεξάγονται στο περιθώριο μιας σκληρής οικονομικής πραγματικότητας.

Ζούμε, τούτες τις μέρες, ένα νεοελληνικό δράμα που δεν πρέπει να διαιωνιστεί.

Ευθύνη της κυβέρνησης πρωταρχικά, αλλά και του πολιτικού συστήματος συνολικά, είναι να βοηθήσει την κοινή γνώμη, όλες τις κοινωνικές ομάδες, να συνειδητοποιήσουν ότι ο τόπος βρίσκεται στα πρόθυρα της συλλογικής κατάρρευσης.

Ή θα υποστούμε, συνειδητά ως λαός, τις αναγκαίες θυσίες μέχρι να ξανασταθούμε στα πόδια μας, ή θα περιέλθουμε στην ακόμη σκληρότερη κηδεμονία των Βρυξελλών και των αγορών –κάτι που είναι αμφίβολο αν η κοινωνία μας μπορεί να αντέξει ή να ανεχθεί».

Η θέση της ΕΣΕΕ, δήλωσε ο πρόεδρος κ. Β. Κορκίδης σε σχετική ανακοίνωση, είναι ''θετική στην «ευρική» αύξηση του κατώτατου ορίου του βασικού μισθού αλλά ο μισθός του νεοπροσληφθέντος δεν μπορεί να φθάνει τουλάχιστον μέσα στο 2010 στα επίπεδα των 800 ευρώ που προτείνεται, ώστε να μην υπάρχει υπερκάλυψη άλλων κλιμακίων της σύμβασης και ιδιαίτερα αυτών που έχουν συμπληρώσει προϋπηρεσία τουλάχιστον μια τριετία.''

Σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για την ποσοστιαία αύξηση σε όλα τα άλλα κλιμάκια της σύμβασης, η θέση της ΕΣΕΕ είναι να κινηθεί στα επίπεδα του επίσημου πληθωρισμού.

Ο κ.Κορκίδης τονίζει επίσης πως ''θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπ’ όψιν μας το χθεσινό διάγγελμα του Πρωθυπουργού για την δεινή κατάσταση της οικονομίας, καθώς και τα σκληρά φορολογικά μέτρα προσαρμογής, τα οποία,  διαμορφώνουν για εργοδότες και εργαζομένους ένα δύσκολο οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον.''

Υπενθυμίζεται πως αυτή τη στιγμή ο κατώτατος μισθός (του ανειδίκευτου εργάτη) είναι 740 ευρώ.

Οχι ΓΣΕΕ στην εξίσωση των ορίων συνταξιοδότησης

Σε ερώτηση δημοσιογράφων για τη επικείμενη εξίσωση των ορίων ηλικίας ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ δήλωσε τα εξής: ''Για τη ΓΣΕΕ και τους εργαζόμενους έπεσε πλέον ένας απαγορευτικός τοίχος-η κόκκινη γραμμή, που ήταν το ΟΧΙ στην αύξηση των ορίων ηλικίας. Είμαστε αντίθετοι. Δεν παράγει κανένα αποτέλεσμα για την βιωσιμότητα του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος ενώ αντιθέτως παράγει εξόχως αντικοινωνικά αποτελέσματα γι’ αυτό και διαφωνούμε ριζικά.''

 

Τελευταία τροποποίηση στις 17:56 - 03 Φεβ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.