ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Alpha Bank: Μεγαλύτερη του αναμενομένου η ανάπτυξη στην ευρωζώνη

19:13 - 03 Φεβ 2010 | Οικονομία
Ανεπιβεβαίωτη θα παραμείνει η πρόβλεψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για ανάπτυξη μόνο κατά 1% το 2010 και κατά 1,6% το 2011 στην ευρωζώνη, εκτιμούν οι αναλυτές της Alpha Βank, καθώς τα στοιχεία της συγκυρίας είναι επίσης πολύ ευνοϊκά.

Ειδικότερα, η μεγάλη βελτίωση των δεικτών οικονομικού κλίματος, καθώς και των δεικτών υπευθύνων προμηθειών (PMI) στη μεταποιητική βιομηχανία και τις υπηρεσίες δείχνει ότι η ανάπτυξη το 2010 μπορεί να είναι πολύ υψηλότερη από την πρόβλεψη του ΔΝΤ, ιδιαίτερα από τα χαμηλά επίπεδα του 2009.

Από την άλλη πλευρά, αναφέρουν οι αναλυτές της Alpha Bank, η κατάσταση στην αγορά εργασίας εξακολουθεί να εμπνέει σημαντικές ανησυχίες, ενώ και η ανάγκη για δημοσιονομική προσαρμογή σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες (Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ελλάδα, Ιταλία) τουλάχιστον από το 2011 ενδέχεται να θέσει εμπόδια στην ανάπτυξη της ευρωζώνης. Ωστόσο, η πιο ανησυχητική εξέλιξη στην τρέχουσα περίοδο είναι η ουσιαστική αποχή των κυβερνήσεων στις πλεονασματικές Ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία, από τη λήψη μέτρων ενίσχυσης της εγχώριας ζήτησης το 2010 (ήδη δεν υλοποιείται η απόφαση για σημαντικές φορολογικές περικοπές στη Γερμανία), την στιγμή που παρατηρείται και ανησυχητική αδυναμία αύξησης της χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα από τα τραπεζικά ιδρύματα αυτών των χωρών. Ήδη πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι η ανάπτυξη το 2010 σε πλεονασματικές χώρες όπως η Γερμανία θα προέλθει και πάλι από την αύξηση των αποθεμάτων και τις καθαρές εξαγωγές. Ωστόσο, αυτό ενδέχεται να μην είναι εφικτό να επαναληφθεί στα επόμενα έτη κατά τα οποία πολλές πρώην ελλειμματικές χώρες εφαρμόζουν ήδη προγράμματα μείωσης των ελλειμμάτων τους και αύξησης της εγχώριας αποταμίευσης στις οικονομίες τους. Με αυτά τα δεδομένα η ανάπτυξη στην Ευρώπη δεν μπορεί να θεωρείται ως βεβαία εξέλιξη από το 2011 και στα επόμενα έτη

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.