ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

"Καταργεί" το trading το φορολογικό νομοσχέδιο! – Μερίσματα τέλος, έρχονται επιστροφές κεφαλαίου- Τι λέει ο ΣΜΕΧΑ

09:18 - 10 Φεβ 2010 | Οικονομία
(upd) Αναστάτωση επικρατεί στη χρηματιστηριακή αγορά έπειτα από την απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλει φόρο υπεραξίας και να συμπεριλάβει τα μερίσματα στη φορολογική κλίμακα. Χθες κατά την ανακοίνωση της φορολογικής πολιτικής που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση, τονίστηκε από τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου ότι, «στα φορολογητέα, βάσει κλίμακας, εισοδήματα εντάσσονται τα μερίσματα και γενικότερα τα διανεμόμενα κέρδη που εισπράττονται από φυσικά πρόσωπα.

Επίσης, στα φορολογητέα, βάσει κλίμακας, εισοδήματα εντάσσεται η υπεραξία από τη βραχυχρόνια αγοραπωλησία μετοχών. Για τον ορισμό της φορολογητέας υπεραξίας λαμβάνονται υπόψη και οι τυχόν ζημιές που έχει υποστεί ο φορολογούμενος από τις πιο πάνω πράξεις».

Κύκλοι της αγοράς αναφέρουν ότι θα πρέπει να διευκρινιστεί από την κυβέρνηση ποιο διάστημα θεωρείται ως βραχυχρόνιο για την αγοραπωλησία μετοχών, θέλοντας να πουν ότι με αυτό τον τρόπο οι intra day trading συναλλαγές θα περιοριστούν σημαντικά.

Ταυτόχρονα, οι ίδιοι κύκλοι θεωρούν ότι με αυτό τον τρόπο ευνοείται μόνο η μακροπρόθεσμη επένδυση.  Τέλος, να σημειωθεί ότι πολλές χρηματιστηριακές εταιρείες, και ιδιαίτερα μικρές, επιβιώνουν απο τις intraday συναλλαγές οι οποίες αποτελούν μεγάλο κομμάτι του συνολικού τζίρου τους.

Για να αποφύγουν τη φορολόγηση των μερισμάτων πολλές εταιρείες θα οδηγηθούν στο να κάνουν επιστροφή κεφαλαίου ή αγορά ιδίων μετοχών.

Αλ.Μωραϊτάκης: Ανεφάρμοστος ο φόρος υπεραξίας – Το φόρο στο μέρισμα θα πληρώσουν μόνο οι μικροί

Τα φορολογικά μέτρα που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών είναι μέτρα ανάγκης λόγω της δημοσιονομικής εκτροπής μεταξύ 2007 και 2009, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΜΕΧΑ, Αλέξανδρο Μωραϊτάκη. «Εγώ είχα προτείνει να υπάρξει για δύο χρόνια λόγω της έκτακτης κατάστασης φορολογία 30% στο μέρισμα στην πηγή και διατήρηση του φόρου συναλλαγών επί των πωλήσεων του ΧΑ 0,15% και μετά τη διετία την επάνοδο στα σημερινά επίπεδα», σημειώνει ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ.

Η λύση που προτάθηκε έχει μικρότερα έσοδα για το δημόσιο και πλήττει τους μετόχους των εταιρειών που έχουν υψηλή μερισματική απόδοση. Επιπλέον, τον φόρο αυτό δεν θα τον πληρώσουν οι ξένοι μέτοχοι που είναι η συντριπτική πλειοψηφία στο ΧΑ καθώς και οι μεγάλοι Έλληνες επενδυτές μέσω καταλλήλων επενδυτικών σχημάτων σε χώρες που η Ελλάδα έχει συμφωνίες αποφυγής διπλής φορολογίας όπως είναι το Λουξεμβούργο η Κύπρος η Ελβετία κ.τ.λ. αναφέρει ο κ.Μωραϊτάκης.

Επίσης σημειώνει πως δεν προβλέπεται αφορολόγητο ποσό για μικρομετόχους όπως ίσχυε στο παρελθόν. «Δέχομαι όμως ότι η φιλοσοφία του υπουργείου της χαμηλότερης φορολογίας στα μη διανεμόμενα κέρδη είναι σωστή για την οικονομική ανάπτυξη και την αύξηση της απασχόλησης», σχολιάζει ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ.

Ως προς τη φορολόγηση των βραχυπρόθεσμων συναλλαγών σημειώνει πως είναι αδύνατο να εφαρμοστεί στην πράξη. «Είναι ένα ακόμα από τα πολλά λάθη του κ.Αλογοσκούφη που εξήγγειλε αλλά ποτέ δεν εφαρμόστηκε, παρά τις έγκαιρες επισημάνσεις μας που μεταφέρθηκαν και στην τότε συνέντευξη τύπου του υπουργού. Δεν θα εφαρμοστεί για τους μεγάλους Έλληνες επενδυτές, οι οποίοι θα δημιουργήσουν επενδυτικά σχήματα σε χώρες όπου η Ελλάδα έχει υπογράψει συμφωνίες αποφυγής διπλής φορολογίας και απαγορεύεται η φορολόγηση των κεφαλαιακών κερδών. Μεταξύ αυτών των χωρών είναι και οι αγγλοσαξονικές χώρες που είναι το 95% των ξένων επενδυτών στο ελληνικό χρηματιστήριο. Επιπλέον αν θέλουμε δικαιοσύνη σε περίπτωση ζημιών όπως το 2008, θα πρέπει η ζημιά να αφαιρείται από το συνολικό εισόδημα. Έτσι θα πέφτουν τα και φορολογητέα έσοδα του δημοσίου. Η δικαιοσύνη θα πρέπει να είναι αμφίδρομη και τυφλή», καταλήγει ο κ.Μωραϊτάκης.

Γ.Κ.

Τελευταία τροποποίηση στις 19:18 - 10 Φεβ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.