ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αντίθετη σε κάθε αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης η ΕΣΕΕ

14:30 - 10 Φεβ 2010 | Οικονομία
''Επί του θέματος των ορίων ηλικίας, η θέση της ΕΣΕΕ είναι ξεκάθαρη και αντίθετη σε κάθε αύξηση των ορίων ηλικίας. Επισημαίνουμε ότι ενώ οι αλλαγές προτείνονται χωρίς την αύξηση των γενικών ορίων συνταξιοδότησης, ταυτόχρονα παρατηρούμε ότι επιχειρείται αύξηση κατά 2 έτη του μέσου ορίου ηλικίας με το σύστημα εξάλειψης κινήτρων πρόωρης συνταξιοδότησης και ενίσχυσης κινήτρων παραμονής στην εργασία,'' όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Β. Κορκίδης, σχετικά με τις εξαγγελίες για το ασφαλιστικό.

Επίσης, δήλωσε πως ''στο πλαίσιο των αλλαγών που προτείνονται στον ιδιωτικό τομέα αξίζει να επισημάνουμε ότι, δίνονται κίνητρα παραμονής στην εργασία και επιλογής του χρόνου αποχώρησης καθώς και η δυνατότητα να διαμορφώνει ο ασφαλισμένος ένα καλύτερο επίπεδο σύνταξης.

Σχετικά με τον νέο τρόπο υπολογισμού της σύνταξης, η θεσμοθέτηση μικτού σχήματος (βασική + αναλογική) θεωρούμε ότι κατ’ αρχήν  δημιουργεί ένα κίνητρο ασφάλισης.  Για να πούμε όμως πόσο καλό ή αν είναι καλύτερο από το σημερινό, αν πράγματι βελτιώνονται ή περιορίζονται τα χορηγούμενα ποσά συντάξεων, θα πρέπει να γνωρίζουμε την βάση με την οποία θα λειτουργήσει το νέο σύστημα.

Η υπαγωγή της διαχείρισης των διαθεσίμων των Φ.Κ.Α. σε ένα ενιαίο φορέα, αφενός, θωρακίζει θεσμικά το Ταμείο Αλληλεγγύης των Γενεών και αφετέρου, διασφαλίζει την χρηστή διαχείριση της ακίνητης παρουσίας των Φ.Κ.Α.

Ο διαχωρισμός του συνταξιοδοτικού συστήματος από τον Κλάδο Υγείας είναι πάγια θέση της ΕΣΕΕ και παρά το γεγονός ότι το εγχείρημα εμφανίζει σημαντικές δυσκολίες και προβλήματα, πρέπει να δρομολογηθεί.

Αναφορικά, με τις ασφαλιστικές εισφορές η καθιέρωση ενός νέου πάγιου συστήματος ρύθμισης των οφειλών πρέπει να καθιερωθεί νομοθετικά.

Πιστεύουμε στον διαρκή, ουσιαστικό και αποτελεσματικό διάλογο στα πλαίσια του οποίου μας οφείλουν πολλές διευκρινίσεις για τις «δομικές αλλαγές», αλλά και εμείς  οφείλουμε να συνεχίσουμε να συνδράμουμε στην  προσπάθεια επίλυσης του ασφαλιστικού.''

Σημειώνει, τέλος, πως οι προτάσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος θα αξιολογηθούν προσεκτικά στις τελευταίες τρεις συνεδριάσεις της επιτροπής των ειδικών, όπου θα κατατεθούν οι επίσημες θέσεις και προτάσεις της ΕΣΕΕ και των άλλων κοινωνικών εταίρων.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.