ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Διαλύεται η ομίχλη στην κτηματαγορά

08:22 - 16 Φεβ 2010 | Οικονομία
Με την ανακοίνωση της κλίμακας για τον υπολογισμό του φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας, έφυγε από τη μέση ο ένας άγνωστος παράγοντας στην εξίσωση της κτηματαγοράς. Τους φόβους των υποψήφιων αγοραστών, διασκεδάζουν επίσης οι πληροφορίες περί αναβολής στα σχέδια αύξησης των αντικειμενικών αξιών για την 1η Ιανουαρίου 2011. Τι μένει; Η κυβερνητική δέσμευση ότι μέχρι το τέλος Μαρτίου θα έχει ανακοινωθεί η λύση που προωθείται για τους ημιυπαίθριους χώρους. Και η πληροφορία που φέρνει το υπουργείο Οικονομικών να ζητάει ακόμη και εξαίρεση της αγοράς ακινήτων από τον Φ.Π.Α.

Όπως αποδεικνύεται, η κλίμακα του φόρου υπολογισμού ακινήτων δεν…τρομάζει ιδιαίτερα τους υποψήφιους αγοραστές ακινήτων. Ο νέος ΦΜΑΠ, προβλέπει ατομικό αφορολόγητο 400.000 ευρώ. Δηλαδή, για ένα ζευγάρι το αφορολόγητο μπορεί να αυξηθεί ακόμη και στις 800.000 ευρώ εφόσον η περιουσία είναι μοιρασμένη μεταξύ των δύο συζύγων. Ακόμη και για ατομική περιουσία της τάξεως των 600.000 ευρώ, δεν προκύπτει φορολογική επιβάρυνση σε σχέση με το ΕΤΑΚ το οποίο ίσχυε για το 2009 (και το οποίο δεν έχουμε πληρώσει ακόμη).

Ο υπουργός Οικονομικών δεσμεύτηκε ότι θα αναπροσαρμόζει το αφορολόγητο κάθε φορά που θα αυξάνονται οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. Αν μάλιστα προχωρεί στην αναπροσαρμογή και των συντελεστών, τότε η εικόνα δεν θα διαφοροποιηθεί αισθητά σε σχέση με σήμερα.

Το νεφελώδες τοπίο όσον αφορά το ζήτημα των ημιυπαιθρίων, αποτελεί και αυτό βραχνά για την κτηματαγορά. Η λύση αναμένεται να ανακοινωθεί μέσα στον Μάρτιο. Αναμένεται ότι θα πληρώνουμε ένα ποσό της τάξεως του 10% επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου ως εφάπαξ πρόστιμο (ή και χαμηλότερο για τα υπόγεια playroom). Τα λεφτά θα αποτελέσουν πόρο του Πράσινου Ταμείου μέσω του οποίου θα χρηματοδοτούνται παρεμβάσεις για το περιβάλλον.

Το σενάριο που κυκλοφόρησε χθες περί επικείμενης κατάργησης του Φ.Π.Α στην οικοδομή, αποτελεί ευσεβή πόθο κυρίως όσων εμπλέκονται με τις αντιπαροχές. Αν γυρίσουμε πίσω στον χρόνο, τότε θα εξαιρεθούν του Φ.Π.Α όλα τα ακίνητα τα οποία μεταβιβάζονται ως δευτερεύουσες ή εξοχικές κατοικίες αλλά και όλα τα ακίνητα που μεταβιβάζονται μέσα από τις αντιπαροχές. Βέβαια, είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν η ΕΕ θα δώσει την έγκρισή της σε ένα τέτοιο μέτρο.

Να επιβάλλουμε φόρους μας ζητάει και όχι να τους κόβουμε. Άσχετα αν αυτοί δεν αποδίδουν…

Θ.Τσ

Τελευταία τροποποίηση στις 15:44 - 16 Φεβ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.