ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

UBS: Η Ελλάδα θα χρειαστεί δάνειο από την Ε.Ε. για να μη χρεοκοπήσει

12:25 - 18 Φεβ 2010 | Οικονομία
UBS: Η Ελλάδα θα χρειαστεί δάνειο από την Ε.Ε. για να μη χρεοκοπήσει
Στην εκτίμηση ότι η Ελλάδα δεν θα αφεθεί να χρεοκοπήσει και ότι θα λάβει κάποιου είδους δάνειο, κατά πάσα πιθανότητα από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. προχωρά η UBS. Η ελβετική τράπεζα, σε έκθεσή της με τίτλο "οχι νέα, κακά νέα"- αναφερόμενη στην μη-λήψη μιας συγκεκριμένης απόφασης από την Ε.Ε. για τη στήριξη της Ελλάδας- προσθέτει όμως ότι μαζί με το δάνειο αυτό θα επιβληθούν πιο περιοριστικοί όροι στον προϋπολογισμό και επιπλέον μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης. Τονίζει ακόμη ότι αν η Ε.Ε. είχε στηρίξει ξεκάθαρα την Ελλάδα, αυτό θα είχε άμεσες ευεργετικές συνέπειες καθώς θα ανακούφιζε τα ελληνικά ομόλογα από τις πιέσεις των αγορών.  

O οίκος τονίζει ακόμη ότι θεωρεί πως ο προϋπολογισμός της Ελλάδας δεν είναι αρκετός για να σταθεροποιήσει την κατάσταση της οικονομίας, καθώς μόνο για το δεύτερο τρίμηνο του 2010 η Ελλάδα θα πρέπει να εκδώσει ομόλογα αξίας 30 δις. ευρώ για να καλύψει τις άμεσες ανάγκες ρευστότητας που έχει.  

Ο ελβετικός οίκος διατηρεί πολλές επιφυλάξεις σχετικά με το αναθεωρημένο ΠΣΑ της Ελλάδας, ενώ θεωρεί πολύ δύσκολο- όσο κι απαραίτητο- εγχείρημα τη μείωση του ελλειμματος κατά 9,5% σε τρία χρόνια, λόγω πολιτικού κόστους.

 Αναλύοντας το ΠΣΑ ο οίκος θεωρεί ότι το οι ρυθμοί ανάπτυξης της οικονομίας που περιέχονται σε αυτό δεν είναι εφικτοί, όπως επίσης δεν θεωρεί εφικτά τα έσοδά της από φόρους σε μια οικονομία όπου οι ρυθμοί ανάπτυξης θα είναι μικρότεροι του μέσου όρου της Ε.Ε. Τέλος οι υποθέσεις του ΠΣΑ σχετικά με τις επιβαρύνσεις για τόκους θεωρούνται από την UBS ως συντηρητικές, καθώς τα spreads έχουν διευρυνθεί και αυτό αυξάνει αυτόματα το έλλειμμα. Η UBS επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι μια διαφορά 100 μ.β. στα spread μπορεί να απογειώσει το έλλειμμα κατά 1,1%.

Με βάση την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, η UBS θεωρεί ότι η ελληνική αγορά δεν είναι ελκυστική ούτε φθηνή, ενώ από άποψη μερισματικής απόδοσης η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία προσφέρουν καλύτερες μερισματικές αποδόσεις από την Ελλάδα. Σύμφωνα πάντως με την UBS σε περίπτωση που τα πράγματα πάνε καλύτερα για την Ελλάδα, οι κλάδοι που έχουν υπο αποδώσει περισσότερο σε σχέση με το μέσο ευρωπαϊκό όρο, όπως οι τράπεζες, οι υπηρεσίες δημόσιας ωφέλειας και οι τηλεπικοινωνίες, αναμένεται να έχουν τη μεγαλύτερη άνοδο.

 

Τελευταία τροποποίηση στις 12:37 - 18 Φεβ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.