ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τι προτείνει το ΕΒΕΑ για την φορολογία επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων

17:14 - 18 Φεβ 2010 | Οικονομία
Τις κυριότερες προτάσεις του ΕΒΕΑ για την φορολογία επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων παρουσίασε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κ. Μίχαλος στο 6ο Φορολογικό Συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου. Ο κ. Μίχαλος τόνισε ότι ''ειδικά σήμερα, θα είναι τεράστιο λάθος, να προχωρήσουμε σε μια μεταρρύθμιση με αποσπασματικά μέτρα και ακραίες επιλογές, που δημιουργούν περισσότερες επιπλοκές και προβλήματα από όσα λύνουν. Θα είναι λάθος να προχωρήσουμε σε μέτρα που θα εντείνουν τη σύγχυση και την ανασφάλεια των πολιτών. Θα είναι λάθος να προχωρήσουμε σε μέτρα που πλήττουν ακόμα περισσότερο την ήδη χτυπημένη αγορά. Θα είναι εγκληματικό λάθος να προχωρήσουμε σε ισοπεδωτικές ρυθμίσεις, που στοχοποιούν την επιχειρηματικότητα: το βασικό μοχλό στον οποίο μπορεί να στηριχθεί η χώρα μας, για την ανάκαμψη της οικονομίας και τη διατήρηση της απασχόλησης.''

Όσον αφορά τη φορολογία των φυσικών προσώπων, προτείνει:

-      Την εφαρμογή ίδιας κλίμακας φορολογίας για μισθωτούς – συνταξιούχους και για όσους δηλώνουν εισοδήματα από άλλες πηγές.

-      Τον υπολογισμό του φορολογητέου εισοδήματος με έκπτωση από το ακαθάριστο εισόδημα του συνόλου των δαπανών που πραγματοποιούνται κατ’ έτος.

-      Κλίμακα προοδευτικής φορολόγησης με αφορολόγητο εισόδημα 12.000 ευρώ και ανώτατο συντελεστή 40% για εισοδήματα άνω των 80.000 ευρώ.

-      Τον ορισμό ελάχιστου φορολογητέου εισοδήματος για κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών, οι οποίες βάσει επίσημων στοιχείων φοροαποφεύγουν συστηματικά.

-      Την κατάργηση της υποχρέωσης υποβολής φορολογικής δήλωσης για μισθωτούς και συνταξιούχους, των οποίων το ετήσιο φορολογητέο εισόδημα δεν υπερβαίνει το εκάστοτε αφορολόγητο ποσό της κλίμακας, εφόσον δεν έχουν παράλληλα εισοδήματα από άλλες πηγές και δεν έχουν αποκτήσει περιουσιακά στοιχεία κατά το έτος φορολογίας.

-      Καθιέρωση αυστηρής τήρησης του πόθεν έσχες σε όλα τα φυσικά πρόσωπα, με ειδική δήλωση, που θα συνυποβάλλεται με την ετήσια δήλωση φορολογίας εισοδήματος.

-      Κατάργηση των κατά ειδικό τρόπο φορολογούμενων εισοδημάτων και των πάσης φύσεως απαλλαγών, με εξαίρεση τα εισοδήματα που αποκτώνται στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής και της ενίσχυσης ευαίσθητων πληθυσμιακών ομάδων.

 

Όσον αφορά τη φορολογία των επιχειρήσεων, προτείνει:

-      Τη μείωση των συντελεστών φορολογίας εισοδήματος, για τα αδιανέμητα κέρδη, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και των επενδύσεων.

-      Τη χορήγηση επιπλέον κινήτρων, για συγχωνεύσεις και δημιουργία μεγάλων οικονομικών μονάδων.

-      Την καθιέρωση ενιαίου συντελεστή φορολογίας εισοδήματος από επιχειρηματικές δραστηριότητες εταιρειών, σε ποσοστό 20%.

-      Τη μείωση της προκαταβολής φόρου κερδών, από 80% που είναι σήμερα σε 50%, με στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας στις επιχειρήσεις.

Προτείνει επίσης,

-      Να δοθεί η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να σχηματίζουν, από τα αδιανέμητα κέρδη της χρήσης, ειδικό αποθεματικό επενδύσεων τριετίας, το οποίο θα αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 80% των αδιανέμητων κερδών. Το αποθεματικό αυτό θα φορολογείται κατά το σχηματισμό του με συντελεστή 5% και μετά την πραγματοποίηση των επενδύσεων, θα κεφαλαιοποιείται χωρίς καμία άλλη επιβάρυνση. Σε περίπτωση που στο τέλος της τριετίας υπάρχει ακάλυπτο ποσό αποθεματικού, αυτό θα φορολογείται με συντελεστή 15%.

Όσον αφορά την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του φορολογικού ελέγχου, οι προτάσεις είναι:

-      Να προχωρήσουμε στον εξαρχής σχεδιασμό ενός νέου συστήματος φορολογικού ελέγχου, ο οποίος θα εφαρμοστεί μακροπρόθεσμα. Και στο μεταξύ να ισχύσει ένας βραχυπρόθεσμος σχεδιασμός, με συγκεκριμένες διορθωτικές κινήσεις στις υφιστάμενες διαδικασίες.

-      Να δημιουργηθεί Κώδικας Φορολογικών Υποχρεώσεων, Ελέγχου και Κυρώσεων, ο οποίος θα περιλαμβάνει σε ένα ενιαίο κείμενο όλες τις σχετικές διαδικασίες. Ο Κώδικας αυτός θα καταργεί όλες τις διατάξεις που βρίσκονται σήμερα διάσπαρτες σε διάφορους νόμους, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην απλοποίηση του συστήματος ελέγχου.

-      Να συσταθεί Σώμα Φορολογικών Ελεγκτών, με τεχνοκρατική λογική στη λειτουργία και τη στελέχωσή του. Με την έναρξη της δραστηριότητάς του θα πρέπει να καταργηθούν οι υφιστάμενες ελεγκτικές μονάδες που λειτουργούν σε διάφορές υπηρεσίες.

-      Να καταργηθεί ο Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων, ο οποίος περιέχει περιττές και αναχρονιστικές διατάξεις. Όλες οι απαραίτητες διαδικασίες, θα πρέπει να επικαιροποιηθούν και να συμπεριληφθούν στον ενιαίο Κώδικα Φορολογικών Υποχρεώσεων, Ελέγχου και Κυρώσεων.

-      Να επαναπροσδιοριστούν και να αποσαφηνιστούν οι διατάξεις για τα πλαστά και εικονικά φορολογικά στοιχεία, ώστε να μην υπάρχει δυνατότητα διασταλτικής ερμηνείας.

-      Να καθοριστεί ειδικός, προαιρετικός και αδιάβλητος τρόπος αυτοελέγχου των μικρών επιχειρήσεων, με συνοπτικές διαδικασίες.

-      Να ξεκινήσει η εφαρμογή του συστήματος Elenxis, για την ενίσχυση της αντικειμενικότητας και της αποτελεσματικότητας των ελέγχων.

-      Να ενοποιηθούν όλες οι ελεγκτικές αρχές, για το έλεγχο των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων και επιτηδευματιών.

-      Να καθιερωθεί η υποχρεωτική και συνεχής επιμόρφωση των υπαλλήλων των ελεγκτικών υπηρεσιών.

Τέλος, με σκοπό την περαιτέρω βελτίωση του φορολογικού συστήματος, προτείνει μέτρα όπως:

-      Η χορήγηση κινήτρων ίδρυσης και ανάπτυξης μικρομεσαίων επιχειρήσεων στα μικρά νησιά, στις παραμεθόριες περιοχές και στην υπόλοιπη χώρα.

-      Η ανάρτηση στο διαδίκτυο όλων των ατομικών διοικητικών λύσεων και των πρακτικών διοικητικής επίλυσης φορολογικών διαφορών, χωρίς τα στοιχεία της επιχείρησης.

-      Η επιβράβευση των συνεπών φορολογικά επιχειρήσεων, σε ειδικές εκδηλώσεις που θα οργανώνει κάθε χρόνο το Υπουργείο Οικονομικών σε όλη την Ελλάδα.

-      Η διατήρηση του ΕΤΑΚ και την αναθεώρηση των συντελεστών φορολόγησης

-      Η εφαρμογή νέου ηλεκτρονικού συστήματος έκδοσης τιμολογίων και αποδείξεων λιανικής.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.